Alles wat je wilt weten over de NIPT-test
De Niet Invasieve Prenatale Test, een hele mond vol en afgekort de NIPT. Dit is een test die je kan laten doen aan het begin van je zwangerschap om te checken of er aanwijzingen zijn dat je ongeboren kind een syndroom of andere afwijking heeft.
Al bij het eerste gesprek met je verloskundige krijg je de vraag of je wilt nadenken over de NIPT die je al vanaf 11 weken zwangerschap kan laten doen. Maar wat is dit eigenlijk voor test en hoe gaat het in zijn werk? Lees hieronder alles over de NIPT.
NIPT-test
De meest gestelde vragen op een rij.
1. Wat is het?
De NIPT is een screeningtest om te onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je ongeboren baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je verloskundige geeft je hier, als je dat wilt, alle informatie over. Je mag zelf beslissen of je dit onderzoek wilt laten doen of niet, het is niet verplicht.
2. Hoe gaat de NIPT in z’n werk?
Na 11 weken zwangerschap kan je de test laten uitvoeren, dit gaat door middel van bloedonderzoek van jouw bloed. In je bloed zit DNA van de placenta, dit DNA is meestal hetzelfde als het DNA van je kindje. Via dit DNA kan worden onderzocht of er aanwijzingen zijn voor een van de syndromen. Er zal worden gezocht op chromosoomafwijkingen.
3. Hoe betrouwbaar is de NIPT?
Na zo’n 10 tot 15 werkdagen ontvang je de uitslag van de NIPT via je verloskundige. De uitslag kan niet-afwijkend zijn, in dat geval is de kans erg klein dat er toch een chromosoomafwijking is. Als de uitslag afwijkend is, is de kans er groot dat je baby een van de syndromen heeft. Echter is het wel zo dat de uitslag nooit 100% zeker is. Je kan als vervolgonderzoek kiezen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, zo weet je zeker of je kind een van de syndromen heeft.
4. Wat als door de NIPT een andere afwijking ontdekt wordt?
Als je toestemt met de NIPT, dan heb je ook nog de keuze om nevenbevindingen te weten te komen. Je ondertekent daarom een formulier en daarop geef je aan of je wel of geen nevenbevindingen wilt weten.
5. Wat als de NIPT een afwijkende uitslag geeft?
Er zijn verschillende opties als je een afwijkende uitslag krijgt van de NIPT. Zo kan je een vervolgonderzoek laten doen, dit gebeurt door middel van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Je kan met je partner en eventueel je verloskundige of anderen in gesprek over hoe nu verder. De keuze maak je altijd zelf.
6. Andere belangrijke informatie over de NIPT
Je moet de NIPT zelf betalen, dit kost 175 euro en wordt niet vergoed, tenminste nu nog, want vanaf volgend jaar (2023) wordt deze gratis aangeboden. De NIPT wordt aangeboden in het kader van twee wetenschappelijke studies: Trident-1 (voor hoog-risico zwangeren) en Trident-2 (voor alle zwangeren). Als je de NIPT wilt laten uitvoeren, moet je dus ook deelnemen aan een van beide studies.
Op de site van Pre- en neonatale screeningen (PNS) lees je alle uitgebreide informatie over de NIPT-test.
Meer lezen?
Dit is de reden waarom de NIPT in opspraak is
NIPT-test vanaf volgend jaar gratis voor alle zwangeren
Zwanger en de NIPTest: hoe groot is de kans op een afwijking per leeftijd?