10 dingen waar nieuwe ouders het meest over praten bij de psycholoog
Nogal wiedes dat je leven op z’n kop staat wanneer je kinderen krijgt. Ook al ben je voorbereid op de veranderingen en het slaaptekort; je wordt altijd geconfronteerd met uitdagingen die je van tevoren niet had voorzien. En jij niet alleen. Alle nieuwe ouders krijgen hiermee te maken.
Want soms is het ouderschap een roze wolk, maar soms valt het ook gewoon vies tegen.
Ouders bij de psycholoog
Een groep therapeuten deelt daarom welke onderwerpen kersverse ouders in hun praktijk het vaakst bespreken. Sommige onderwerpen verrassen je misschien, anderen bieden troost.
1. ‘Ik vind het niet leuk om een ouder te zijn. Ik mis mijn oude leven’
“Het komt vaak voor dat nieuwe ouders onrealistische verwachtingen hebben van het ouderschap voordat de baby er is (‘We houden ons sociale leven gewoon, we nemen de baby mee naar de kroeg’ en ‘mijn kind zou zich nóóit zo gedrag in het openbaar’).
Je weet pas hoe het ouderschap er echt uit ziet tot je het bent. Daarom zitten er veel vaders en moeders bij de therapeut omdat ze zich schuldig voelen dat ze niet blij zijn met hun nieuwe rol.
Dat voelt als een groot geheim omdat de mythe heerst dat de komst van een baby altijd gepaard gaat met vreugde en onvoorwaardelijke liefde.
Toch missen heel veel nieuwe ouders hun vrijheid. Het is belangrijk dat ouders weten dat dat soort gevoelens normaal zijn en het logisch is dat je moet wennen aan zo’n transitie in je leven. Vraag om hulp en wees niet bang je echte gevoelens te delen.”
2. ‘Andere ouders kunnen dit veel beter dan ik’
“Heel veel nieuwe ouders vergelijken hun eigen vaardigheden met die van andere ouders. Acht procent van de millenial ouders geeft dat ze zich door de social media-posts van andere ouders soms een slechte ouder voelen.
Dat is twee keer zo veel als ouders uit andere generaties. En dat terwijl er zoveel ‘goede’ manier zijn van opvoeden; van je kind de fles geven tot de social media-beweging die borstvoeding in het openbaar aanmoedigt.
Hoewel het allemaal goed is, leid het ertoe dat ouders vragen stellen bij hun eigen beslissingen. Nieuwe ouders moeten tegenwoordig dealen met de mening van hun eigen ouders, hun eigen sociale kring en social media.”
3. ‘Ik ben bang dat ik mezelf verlies’
“Veel ouders vragen zich af wie ze zelf nou eigenlijk zijn wanneer ze een ouder worden. Vrouwen voelen dat sterker dan mannen, maar alle nieuwe ouders worstelen met de verandering van hun identiteit en het accepteren van het feit dat ze naast hun eigen identiteit nu ook ouder zijn.”
4. ‘Wat als ik geen gelijkwaardige partner ben?’
“Veel mannen zijn bezorgd dat ze een gebrek aan emoties overbrengen op hun kind en zijn zich ervan bewust dat hun leercurve veel steiler loopt dan dat van hun vrouwelijke partner.
Ze hebben misschien nooit op neefjes en nichtjes gepast, nog nooit een baby vastgehouden. Ze wíllen er zijn, ze wíllen verantwoordelijkheid delen en niet dat de last alleen op de schouders van hun vrouw valt.
Tegelijkertijd zijn ze bang dat ze het niet zo goed kunnen als hun vrouw. In het begin proberen ze wat, gaat dat misschien mis en raken ze ontmoedigd.
Hun partner denkt dan dat het ze niet kan schelen en bestempelt ze als lui. Deze mannen hebben vaak zelf een afstandelijke, stoïcijnse vader en zijn bang dat ze net zo worden.”
5. ‘Doe ik het verkeerd?’
“Wanneer een vrouw moeder wordt, verandert haar brein. De grijze massa wordt dichter en oxytocine activeert de delen in de hersenen die empathie, angst en sociale interactie controleren.
Het voordeel is dat je je zo enorm hecht aan je kind, het nadeel is dat die overweldigende liefde ook een angstig gevoel met zich meebrengt.
Onthoud dat zolang de basis veilig is, je baby zich aan eindeloos veel omstandigheden kan aanpassen. Heb wat meer vertrouwen in je baby. Het is uiteindelijk het eindproduct van jarenlange evolutie.”
6. ‘Het ouderschap legt teveel druk op m’n relatie’
“Een van de grootste onderwerpen die ouders op tafel leggen is dat ze geen qualitytime samen meer hebben. De nieuwe baby slokt alle tijd op, vooral dat van de moeder.
De emotionele, fysieke, seksuele en spirituele intimiteit komen daardoor in het geding. Een praktische benadering werkt het best. Houd eens per week een date night, vraag familieleden en vrienden af en toe op te passen, geef de moeder overdag een break zodat ze ook weer een beetje aan zichzelf toe komt.”
7. ‘Dit zou de mooiste tijd van m’n leven moeten zijn. Waarom voel ik het dan niet zo?’
“We kennen allemaal de prachtige moeder-kind momenten die de media ons voorschotelen. Wat je op die beelden niet ziet, is hoe kapot die moeder (letterlijk en figuurlijk) is.
Andere moeders praten er niet over omdat hun selectieve geheugen die vermoeidheid vergeet. Een baby verandert alles.
Neem een momentje om afstand te nemen van al die mooie moeder-kind beelden en ga bewust op zoek naar de meer realistische weerspiegeling van het moederschap.”
8. ‘Ik ben bang om moeder te worden’
“Een kind krijgen zorgt ervoor dat je gaat nadenken over je eigen jeugd en opvoeding. Daarom wordt in therapie veel gepraat over verkeerde patronen die zich misschien herhalen als je zelf een kind krijgt.
Cliënten die geen positief rolmodel hebben gehad, zijn misschien bang dat ze niet de nodige handvaten of ervaring hebben om kinderen op een gezonde, liefdevolle manier op te voeden.
Hoewel het waar is dat we gevormd worden door onze jeugd en het kan bepalen hoe je instinctief opvoedt, betekent het absoluut niet dat je gedoemd bent of dezelfde fouten als je ouders maakt.”
9. ‘Het is zo overweldigend’
“Na de geboorte word je overspoeld door vrienden en familie die langs willen komen, maar het is heel belangrijk om als jonge ouder grenzen te stellen.
Het is aan jullie hoe je deze dierbare tijd met je baby wil doorbrengen om te focussen op het gezin. Het is oké om ‘nee’ te zeggen tegen ongenode gasten in die eerste weken.
Zorg dat je een korte respons hebt voor alle goed bedoelde adviezen die op je worden afgevuurd. Zo behoud je je eigen kracht.”
10. ‘Ik voel me zo alleen’
“Nieuwe ouders in m’n praktijk hebben het vaak over hoe geïsoleerd, eenzaam en verdrietig ze zich voelen. Ze vragen zich af of ze het wel ‘goed’ doen.
Het is zo belangrijk dat we ouders aanmoedigen hier over te praten en een sociaal vangnet te hebben voordat de baby arriveert. Zoek hulp en praat erover met andere ouders.”
De voordelen van cocoonen met alleen je partner en baby in de kraamperiode