Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 14 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Niets om je voor te schamen: ‘Samen zijn we nu de familie Bril’

Hoe kom je erachter dat je kind een bril nodig heeft? En zit een oogafwijking misschien zelfs wel in de familie? Voor de 39-jarige Hatice uit Abcoude bleef het slechte zicht bij haar dochter Moos (5) een tijdlang onopgemerkt. ‘’Totdat ze ineens toch klaagde dat ze dubbel zag. Vooral aan het einde van de dag, wanneer ze moe was.’’

‘’Eigenlijk merkten we in eerste instantie nauwelijks dat Moos problemen had met haar ogen. Zie liep niet tegen deuren aan, struikelde niet en het leek alsof ze alles nog best wel goed zag. Tot ze, zoals ieder kind eens in de zoveel tijd, naar het consultatiebureau moest en er een oogtest werd afgenomen. De test met een vork en drie tanden verliep moeizaam. Omdat het kon zijn dat het haar dag niet was, vroeg de arts ons om op een later moment met haar terug te komen.

Een aantal weken later mocht ze de test opnieuw doen. Toen bleek dat er echt iets aan de hand was en werden we doorverwezen naar de oogarts. Dat is de standaardprocedure bij jonge kinderen. Inmiddels had Moos al wel een aantal keren geklaagd dat ze dubbel zag. De oogarts stelde een oogafwijking vast en dus kregen we een papiertje mee om bij de opticien een leuke en fijne bril aan te schaffen in haar sterkte.

We maakten een afspraak om brillen te passen. Eenmaal daar had de opticien echt oog voor Moos en communiceerde meer richting haar dan mij. ’Wat cool, we gaan een bril uitzoeken Moos’, enthousiasmeerde zij haar. Dat vond ik erg prettig. Moos koos voor een half doorzichtig montuur en samen liepen we met een big smile de winkel uit.

Ogen samenknijpen voor de tv

Aan de bril hoefde Moos niet echt te wennen, het keek immers een stuk fijner. Ook kreeg ze alleen maar positieve opmerkingen toen ze er voor het eerst mee in de klas verscheen. Op het zwemmen na heeft ze hem altijd op. Nadat m’n dochter een bril ging dragen, werd ik zelf ook wat alerter op mijn eigen ‘vage’ klachten. Zo had ik ’s avonds regelmatig hoofdpijn of kneep ik mijn ogen samen met het tv kijken. Ik kwam erachter dat ik zelf óók een oogafwijking heb, net als Tim, de vader van Moos. Samen zijn we nu dus de ‘Familie Bril’.’’

Dit kan een opticien betekenen voor jullie

Na een bezoek aan de oogarts, komen kinderen en hun ouders weleens bij opticien Amrita van Pearle terecht. ‘’Sommige ouders komen binnen met de angst dat hun kind gepest zal worden met een bril’’, vertelt ze. ‘’Die angst is begrijpelijk, maar gelukkig achterhaald. Tegenwoordig is een bril heel normaal. Sterker nog, mensen dragen er zelfs één zonder sterkte, puur als modeaccessoire.’’

Amrita vindt het belangrijk dat iedereen uiteindelijk met een goed gevoel de deur uitgaat na een bezoekje aan de opticien. ‘’Daarom betrek ik de kinderen ook altijd bij het uitzoeken en laat ik ze een bril aanwijzen die ze zelf leuk vinden.’’

Geslaagd? Zodra je samen een bril hebt uitgekozen, loop je van tijd tot tijd binnen bij één van de vestigingen van Pearle. Daar kijkt men of alles nog goed gaat en wordt er eventueel een voormeting gedaan. Dat zijn controles voordat je kind weer naar de oogarts gaat. Die tussentijdse bevindingen kan jij als ouder overleggen met de arts.

En één ding is zeker: met de juiste zorg en aandacht hoeft een bril geen belemmering te zijn, maar juist een mooie aanvulling op het gezicht – en het leven – van je kind.

Bij Pearle Opticiens zorgen we voor maatwerk voor jouw ogen. Zo houden we alle ogen graag scherp en gezond. Met meer dan 360 winkels zijn onze experts altijd bij jou in de buurt. Kom nu langs voor een vrijblijvende oogmeting en maak hier een afspraak.

In samenwerking met Pearle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme