Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Gezondheid 3 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Oei! Acht dingen die je niet wist over huidkanker

Jaarlijks krijgen zo’n 80.000 mensen in Nederland de diagnose. Ondanks dat iedereen weet dat smeren belangrijk is, wordt dit lang niet altijd goed gedaan. Erg: want vaak komt de huidkanker voort uit huidschade die je als kind hebt opgelopen.

Meer weten? Lees hieronder acht dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over huidkanker:

Huidkanker

Er zijn verschillende vormen van huidkanker: de een kwaadaardiger dan de ander. In veel gevallen kan kanker vermeden worden door simpelweg goed in te smeren en niet onder de zonnebank te gaan.

1. Huidkanker groeit explosief

We gaan steeds langer op vakantie en zoeken vaak de zon op. Egypte, Turkije, Griekenland, you name it: heerlijk, maar onze huid is die felle zon niet gewend. Het is dus ook niet gek dat we sneller zonschade opbouwen. Vroeger ging je hooguit met je ouders een weekje per jaar op Texel op de camping staan. En wat veel mensen niet weten: die zonschade gaat niet weg, maar bouwt zich jarenlang op. Deze schade zorgt er mede voor dat je mogelijk huidkanker krijgt. De basis voor de huidschade wordt dus al vaak gelegd in onze jeugd (of die van je kinderen), daarom is het zo belangrijk om de huid van je kind goed te beschermen.

2. Er zijn drie soorten huidkanker

Van het begrip melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, heb je vast al eens gehoord. Maar slechts 42% van de Nederlanders heeft ooit gehoord van de twee soorten die veel vaker voorkomen: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. En slechts 19 procent van de ondervraagden had ooit van actinische keratose gehoord. Dat terwijl 80 procent van alle 60-plussers met een lichte huid te maken krijgt met zonschade, een huidbeschadiging die een voorloper van huidkanker kan zijn.

3. Melanoom is de meest voorkomende kanker bij jong volwassenen

Melanoom kanker, de kanker die ontstaat in moedervlekken, komt het meest voor bij jong volwassenen tussen de 25 en 29. Het is de tweede meest voorkomende soort bij de groep 15 t/m 29. Volgens onderzoekers komt dit doordat kinderen vroeger alleen de zon zagen in Nederland, maar nu met de ouders de wereld over reizen. Ook gebruiken steeds meer jongeren de zonnebank.

4. Maar ook oudere volwassenen moeten opletten

Melanoom komt relatief veel voor bij baby boomers. Zij hadden vroeger geen toegang tot de moderne huidbescherming die we nu kennen. Sterker nog: lag jouw moeder (of jij zelf) ook urenlang te bakken met alleen wat babyolie op? Check dus regelmatig je huid op vreemde plekjes.

5. Het komt bij alle huidtypen voor

Het klopt dat mensen met meer pigment in hun huid minder kans hebben op huidkanker. Simpelweg omdat ze van zichzelf al meer beschermd worden tegen de zon. Dit betekent niet dat ze zonnebrandcrème kunnen skippen, ook hier komt huidkanker voor. Niet overtuigd? Onderzoek laat zien dat dagelijks smeren perfect helpt als anti-ageing crème. Je hebt minder kans op rimpels en donkere vlekken door de zon. Heb jij je ooit afgevraagd waarom de huid op je billen veel steviger en minder gevlekt is dan die in je hals? Dat is wat zonschade doet…

6. De vitamine D-kwestie

Ik hoor je denken: maar zon is toch belangrijk om vitamine D op te doen? Ook voor kinderen? Klopt! Maar je kinderen (en jij) doen al genoeg vitamine D op door ‘s ochtends of ‘s avonds een kwartiertje in de schaduw of minder sterke zon te spelen. Meer kan het lichaam toch niet opnemen. Smeer de rest van de dag je kinderen dus in met factor 50 om ze optimaal te beschermen.

7. Huidkanker is vaak goed te behandelen als het vroeg wordt ontdekt

Hoe eerder je erbij bent, hoe meer kans op genezing. Zo is de overlevingskans bij melanoom voordat het is uitgezaaid 98%.

8. Het overkomt niet alleen zonaanbidders of zonnebankgebruikers

Mensen met een familiegeschiedenis in melanoon hebben meer kans op de huidkanker. Daarom is het belangrijk om de precieze geschiedenis van huidkanker in jouw familie te weten. Het maakt voor de artsen een groot verschil of je oma een basaalcelcarcinoom had op haar tachtigste en je broer melanoom op zijn vijftigste.

Vier tips:
– Smeer je in na het douchen! Maak van je huid beschermen net zo’n gewoonte als het poetsen van je tanden.
– Smeer rijkelijk. Een veelgemaakte fout is om te zuinig te zijn.
– Stop altijd een fles zonnebrandcrème in je tas. Zul je altijd zien, belt je vriendin of je na werk nog even naar het terras komt met je kinderen. Ben op alles voorbereid!
– Ga zo min mogelijk in de volle zon tussen 12.00 en 15.00, zeker voor je kinderen! Trek ze bij het stand/zwemband een UV-shirtje aan en bescherm het bolletje met een hoed.

Suzan: ‘Metabole ziekten nu, zijn de kanker van toen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme