Julia van Buuren
Julia van Buuren Zwanger worden 13 aug 2024
Leestijd: 5 minuten

Niet ongesteld in stopweek: kun je nu zwanger worden?

Wanneer je de pil gebruikt, kun je in principe niet zwanger raken. Maar als je merkt dat je tijdens de stopweek niet ongesteld wordt, kan het dat je wellicht gaat twijfelen. Wat moet je doen als je niet ongesteld wordt in de stopweek en (de grote hamvraag) kun je dan zwanger raken?

Wij geven je alle ins en outs zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken.

De menstruatiecyclus

Iedere vrouw heeft een menstruatiecyclus, maar hoe lang deze duurt verschilt per persoon. Gemiddeld duurt deze 28 dagen. De cyclus begint met je menstruatie, deze duurt meestal vier tot zeven dagen. Een onbevruchte eicel in je baarmoeder en slijmvlies wordt dan afgestoten in de vorm van menstruatiebloed. Doordat je baarmoeder zich aanspant om het baarmoederslijmvlies los te laten, kan het zo zijn dat je last hebt van menstruatiekrampen en prikkelbaarder bent.

Rond de veertiende dag is je baarmoederwand dikker geworden en vindt er weer een nieuwe eisprong plaats, dit eitje blijft ongeveer 36 uur in leven. Wanneer deze niet bevrucht wordt, begint je lichaam na ongeveer veertien dagen weer met het afbreken van het baarmoederslijmvlies. Vervolgens stoot je lichaam weer een eicel en slijmvlies af en word je weer ongesteld.

Hoe werkt de pil?

De pil zorgt ervoor dat je menstruatiecyclus anders verloopt dan normaal, het gebruik van de pil zorgt er namelijk voor dat er geen eisprong meer plaatsvindt. Dit komt doordat het slijmvlies in de baarmoederhals dikker wordt en dit zorgt ervoor dat zaadcellen niet goed bij de eicel in de buurt kunnen komen en dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen in de baarmoeder. Oftewel, de pil beschermt je tegen een zwangerschap.

Toch is dit niet 100 procent betrouwbaar, 0,3 procent van de vrouwen die de pil slikken en de instructies goed opvolgen, raakt alsnog zwanger. Om de pil zo betrouwbaar mogelijk te houden is het wel belangrijk dat je de pil niet vergeet en ‘m dagelijks rond hetzelfde tijdstip inneemt.

De stopweek

De pil slik je drie weken lang elke dag en daarna een week niet, dit wordt ook wel de stopweek genoemd. Tijdens de stopweek verlies je bloed en voel je meestal ook menstruatiekrampen. Het lijkt erg op een echte menstruatie, maar dat is het niet, omdat je lichaam nu geen onbevruchte eicel afstoot. Na de stopweek begin je precies een week later weer aan een nieuwe strip van 21 pillen. Je kunt de pil ook doorslikken en dus geen stopweek inlassen, dit kan tot een jaar. Wel loop je dan het risico om tussendoor soms wat bloed te verliezen.

Niet ongesteld in de stopweek?

Ook al verliezen de meeste vrouwen bloed tijdens de stopweek, dit hoeft niet bij iedereen het geval te zijn. Het slikken van de pil kan er namelijk voor zorgen dat je menstruatiecyclus onvoorspelbaar en onregelmatig wordt. Zeker wanneer je de minipil slikt, waar het hormoon oestrogreen ontbreekt, kan het zijn dat je bloedingen minder vaak voorkomen, vaker wegblijven of zelfs helemaal niet meer voorkomen. Mocht het dus zo zijn dat je geen bloed verliest tijdens je stopweek of dat het bloedverlies pas laat begint, dan is dit geen reden voor zorgen.

Kun je zwanger worden in de stopweek?

Als je de pil op een correcte manier inneemt, kun je niet zwanger worden tijdens de stopweek. Maar als je na je stopweek te laat bent met de eerstevolgende pil innemen, dan bestaat er een kans dat je zwanger raakt. De eerste pil na de stopweek moet precies een week later weer worden ingenomen: bijvoorbeeld wanneer je de laatste pil op zondag slikt, begin je een week later weer op maandag, zodat je stopweek precies zeven dagen duurt.

Deze pil moet je binnen 24 uur na je vaste tijdstip innemen om beschermd te zijn. Ook wanneer je tijdens je stopweek seks hebt gehad en daarna niet op het juiste moment weer je eerste pil hebt geslikt, kun je zwanger raken. Sperma kan namelijk wel vijf dagen in je lichaam overleven. En wanneer je de dagen voor je stopweek de pil slikte en binnen drie uur na het innemen moest overgeven of vier uur erna diarree had, kan het zijn dat de pil minder betrouwbaar is.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Mocht je, zonder dat je het weet, zwanger raken en je blijft de pil slikken, dan zal het bloedverlies tijdens de stopweek blijven aanhouden, aangezien dit geen echte menstruatie is. Ook kun je last hebben van ontrekkingsbloed, dit kan ontstaan wanneer je de pil doorslikt tijdens de stopweek. Daarnaast kan je tijdens je zwangerschap te maken krijgen met innestelingsbloed, dit is bloed ontstaat doordat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand innestelt.

Zwanger?

Als je aan de pil zit, maar bang bent dat je toch zwanger bent geworden, kan het lastig zijn om de symptomen te herkennen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt merken aan je lichaam, zo kun je onder andere last hebben van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, gevoelige borsten, vermoeidheid of vaker moeten plassen. Heb je last van een of meerdere klachten? Dan kun je voor de zekerheid altijd een zwangerschapstest doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme