5x dingen die we niet meer moeten zeggen op de werkvloer
Of je er nu bewust van bent, of het onbewust doet: gedurende je werkdag zeg jij een aantal kleine dingetjes die helemaal niet handig kunnen uitpakken. Voel je niet aangevallen: we doen het allemaal. Toch is het goed om je er bewust van te zijn. Kleine zinnetjes kunnen op lange termijn namelijk het verschil maken.
Want zeg nu eerlijk: hoe vaak bied jij (onterecht) je excuses aan?
Laten we dit niet meer zeggen
Deze zinnetjes zullen allemaal goed bedoeld zijn, maar kunnen volgens ons gewoon achterwege worden gelaten
1. ‘Laat het maar weten’
Hoe vaak eindig jij je e-mail niet met ‘laat maar weten of het lukt’? Of eindig jij je telefoongesprek met ‘laat maar weten of ik iets kan doen’ Het lijkt heel beleefd: je wilt de ander niet onder druk zetten, en gunt de ander wat tijd om na te denken. Toch kun je het beter wat directer brengen. Bedenk wat je precies nodig hebt van de ander en vraag op een directe manier om hulp. Of bedenk wat jij kunt doen, en wacht niet tot de ander jou om hulp gaat vragen.
2. ‘Ik ben geen expert, maar….’
Eigenlijk doen we het stiekem veel te vaak: nog voordat we een idee opperen excuseren we onszelf. ‘Het is misschien een rare gedachte, maar…’ of ‘het klinkt misschien heel gek, maar….’ We willen geen hoge verwachtingen schetsen en onszelf alvast indekken voor het geval anderen ons idee niets vinden. Toch breng je jezelf door deze zinnetjes (onterecht) naar beneden. Nergens voor nodig!
7 redenen waarom ik mijn partner op de eerste plek zet (ja, boven de kinderen)
3. ‘Sorry’
We hebben de neiging om ons (veel vaker dan nodig is) te excuseren. Als we een foutje maken, feedback krijgen, of een taak niet afkrijgen, bieden we automatisch onze excuses aan. Terwijl fouten maken juist heel goed is! Alleen dan kunnen we groeien.
4. Zet het nog even op de mail
Ok, kan heel handig zijn om die aantekeningen in je inbox te hebben, maar stiekem worden we toch best wel moe van dit zinnetje, nietwaar? In plaats van die collega van die andere afdeling te bestoken met e-mails kun je er net zo goed even heen lopen. Goed voor de conditie!
5. ‘Zullen we ff meeten?’
Nee bedankt. We hoeven niet om alles de hele dag te vergaderen. Hoe vaak gaat een vergadering enkel of koetjes en kalfjes en wordt er niets nieuws besproken? En als je dan wel heel nodig wilt vergaderen, nodig dan een klein aantal mensen uit en geef van te voren aan waar je het over wilt hebben (en houd je daaraan!)