Laurien: ‘Wij speelden vroeger ook gewoon oorlogje met speelgoedpistolen hoor’
Met drie kinderen is er altijd wel iets wat redacteur Laurien bezighoudt. Ze schrijft graag over van alles wat met (haar) kinderen en opvoeden te maken heeft. Een tip: lees het met een knipoog. Dit keer gaat haar column over oorlogje spelen en neppistolen.
“De speelgoedboeken staan er vol mee en er zijn complete schappen van in de speelgoedwinkel: nepwapens. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: neppistolen komen er bij ons thuis niet in. Denk aan de populaire Nerf of een waterpistool. Nee, ook waterpistolen (dus in de vorm van een geweer of pistool) liever niet dan wel.
Waarom neppistolen niet in ons huis thuishoren
Waarom niet? Agressie en geweld horen niet thuis in de wereld (en al helemaal niet in mijn huis), het brengt alleen maar heel veel slechts. (Nep)pistolen worden gebruikt om anderen (voor nep) dood te schieten en dat vind ik niet heel kinderlijk klinken eerlijk gezegd.
Natuurlijk kan het gezien worden als fantasiespel van kinderen, maar dan nog vind ik niet dat neppistolen en -geweren thuishoren in de speelgoedmand van een kind. Met enige fantasie is een gevonden stok ook een goed middel om een boef staande te houden. Zonder ‘pieuw pieuw’-geluidjes wel graag.
‘Vroeger speelde ik ook oorlogje’
Ouders van mijn leeftijd en een groot deel van de boomers reageren vaak hetzelfde als ik dit vertel: ‘Wij speelden vroeger ook gewoon oorlogje met speelgoedpistolen hoor en ik loop nu ook niet meer rond met een pistool. Doet geen kind kwaad.’ Kijk, die reactie gaat dus over jezelf. Dat het jou niet geschaad heeft, betekent natuurlijk niet dat het niemand schaadt, toch?
Een kind dat een ander kind neerschiet met een neppistool
Daarbij gaat het me vooral om het nare gevoel dat je krijgt (*dat ik krijg) van een kind dat op een ander kind richt met een pistool. Misschien nog iets roept als “Ik schiet je neer of geef dat speelgoed aan mij of ik schiet!”
Ik geloof ook heus wel dat kinderen niet direct crimineel worden als ze met een waterpistool schieten, maar nepgeweren hebben een bepaalde uitstraling. Die van dominantie, macht, agressie en competitie, vier dingen die de wereld er niet echt mooier op maken.
Gewelddadige televisieprogramma’s
Verder hadden kinderen vroeger minder toegang tot agressieve beelden. Nu hoef je maar TikTok of een ander sociaal medium te openen en de oorlogsbeelden volgen elkaar in rap tempo op. Ook computerspelletjes en televisieprogramma’s zijn toegankelijker en dus ligt de kans dat je kind veel agressie tot zich krijgt op de loer. Of het dan nog steeds een fantasiespel is, betwijfel ik.
Ik vind dus dat dingen als geweren, pistolen en eigenlijk ook bepaalde messen niet als normale voorwerpen beschouwd moeten worden. Mijn maag draait zich altijd een beetje om als ik kinderen zie die elkaar met een speelgoedpistool achterna zitten en roepen dat ze de ander dood gaan schieten.
Leg liever uit wat voor gevoelens zo’n speelgoedgeweer oproept
Oorlogje spelen is ook zoiets. Als je ziet wat oorlog doet met kinderen, dan mag je toch in je handen knijpen dat je eigen kind daar niet middenin zit. Stimuleer het dan ook niet om het na te spelen, vind ik. Leg juist uit wat situaties oplossen met geweld en geweren voor nare gevolgen heeft voor de wereld.
Na enige rondvraag in mijn vriendenkring blijkt een deel er hetzelfde over te denken: nepwapens zijn niet welkom in huis, Met als grootste reden dat het geen speelgoed is en dat er genoeg ander fantasierijk spel te bedenken is, zonder haat en agressie. Een ander deel keek raar op toen ik ernaar vroeg. Helemaal toen ik vertelde dat ik geen waterpistolen in huis wil.
Nepwapens voor kinderen, heel normaal
Zij zien geen kwaad daarin en maken de associatie niet met een echt wapen. Een Nerf ging sommigen dan weer wel te ver, omdat dat te erg lijkt op een echt wapen. Een heel klein deel vindt het normaal om nepwapens in huis te hebben en reageerden met ‘Daar speelden wij vroeger ook mee’. Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover.”
Laurien: ‘Wil je een stapje opzij doen, je zit een beetje in m’n personal space’