Julia van Buuren
Julia van Buuren Baby 5 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Neonatologie na je bevalling? Dit is alles wat je wil weten

Wanneer je baby is geboren, wil je als kersverse moeder niets liever dan samen naar huis. Helaas is dat niet altijd mogelijk en kan het dat je baby extra zorg nodig heeft en op de neonatologie afdeling moet blijven. Wij vertellen je hier alles over – zodat je goed voorbereid bent.

Deze afdeling wordt ook wel de couveuseafdeling genoemd.

Wat is de afdeling neonatologie

Op de afdeling neonatologie worden pasgeboren baby’s opgenomen die speciale zorg nodig hebben. Het gaat om baby’s die geboren zijn na een zwangerschap van 24 weken. In veel ziekenhuizen bestaan e moeder en kind kamers, waar je als moeder heel dichtbij je pasgeboren kindje kunt blijven. In sommige ziekenhuizen liggen baby’s op een zaal in couveuses, warmtebedden of wiegen. Op de afdeling krijgen ouders begeleiding en worden ze zo veel mogelijk betrokken bij de zorg van hun baby, helemaal als er meer zorg nodig is.

Medium care, high care en neonatale intensive care unit

Neonatologie afdelingen bieden vaak medium care en high care aan. Maar wat houden deze twee vereschillende manieren van zorg in?

1. Medium care

Op de medium care liggen baby’s met kleine problemen die meestal niet heel ziek zijn. Je kindje ligt vaak in een gewoon babybed aan een monitor en er wordt er in de gaten gehouden hoe het gaat. De focus ligt op de terugkeer naar huis.

2. High care

Op de high care liggen baby’s die nog meer intensieve zorg nodig hebben. Zij liggen vaak in een warmtebed of een couveuse. Vaak krijgen ze ook een infuus met voeding of medicijnen en ademondersteuning.

Baby’s die ernstig ziek zijn, bijvoorbeeld omdat ze volledig beademd moeten worden, worden in eerste instantie opgenomen op de neonatale intensive care unit. Meestal ligt je kindje daar in een couveuse. Maar tien ziekenhuizen in Nederland hebben deze gespecialiseerde afdeling. Mocht je kindje in een ander ziekenhuis worden geboren maar wel deze zorg nodig hebben, dan wordt hij of zij hier met een ambulance heengebracht.

Zo gaat de verzorging van je baby

Je baby zal op de afdeling goed in de gaten worden gehouden door middel van verschillende apparaten. Vaak wordt je kindje met plakkers op de borst aan een monitor gekoppeld. Op deze manier kan onder andere de hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte continu worden gecheckt.

Op de afdeling zijn rust en hygiëne enorm belangrijk. Om deze reden zijn er vaste bezoektijden (ouders zijn wel altijd welkom) en mogen er niet te veel mensen tegelijk langskomen. Iedereen moet zijn handen reiningen, sieraden moeten vaak af en knuffels zijn meestal niet toegstaan in het bed van je kindje. Je kindje slaapt daarnaast veel, want alle energie is nodig om weer beter te worden en te groeien.

Op de afdeling wordt huid-op-huidcontact, ook al is dit soms wat lastiger, gestimuleerd. Dit is belangrijk voor de band tussen moeder en kind, ook helpt het bij borstvoeding en verlaagt stress. De verpleegkundigen doen er alles aan om jou als ouder(s) zoveel mogelijk te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

Wanneer moet je kindje naar de neonatologie afdeling?

Baby’s die speciale en intensieve zorg nodig hebben verblijven op de neonatologie afdeling. Bijvoorbeeld wanneer een baby te vroeg is geboren, problemen kreeg tijdens de bevalling of wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking. Ook kan het zo zijn dat een kindje:

  • Een te laag geboortegewicht heeft
  • Zuurstoftekort kreeg tijdens de bevalling
  • Ernstig ziek is
  • Problemen heeft met ademhalen
  • Geelzucht heeft
  • Een ernstige infectie heeft
  • Aanpassingsproblemen heeft na de geboorte
  • Problemen met de bloeddruk of het hart heeft

Hoe lang moet je op de afdeling neonatologie blijven?

Dat verschilt erg per situatie. Wel zijn er een aantal zaken waar goed op gelet wordt en die goed genoeg moeten zijn voordat je baby met je mee naar huis mag. Zo moeten de hartslag en het zuurstofgehalte stabiel zijn. Ook moet je baby zichzelf op de juiste temperatuur kunnen houden, zelf voeding kunnen drinken en minimaal twee kilo wegen.

Geen elektroden, maar Bambi Belt: in dit ziekenhuis worden prematuur baby’s draadloos gemonitord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme