‘De prognose is zo somber dat we dit niet moeten willen’
Anne-Mar Zwart volgt in het wekelijkse programma Handen aan de couveuse ouders met een kindje op IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Hier liggen veel te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s.
Vorige week zagen we hoe prematuur baby Cas na nog geen zes maanden zwangerschap op de IC Neonatologie terecht kwam. Hij werd geboren op de snelweg in de ambulance. In eerste instantie was Cas stabiel, maar later bleek hij een bloeding en een infarct in zijn rechterhersenhelft te hebben.
Gerbrich van den Bosch is kinderarts neonatoloog en legt uit dat de linkerhersenhelft dit vaak op kan lossen. Helaas komt ze er tijdens een echo achter dat er ook in de linkerhersenhelft een bloeding te zien is. “Dat is ontzettend verdrietig en kan heel erge gevolgen in de hersenen hebben voor later”, zo vertelt ze. Omdat ze twijfelt over hoe uitgebreid de bloeding is, wil ze dat Cas een MRI scan krijgt.
Medisch ethisch beraad op de afdeling Neonatologie
De jonge ouders zijn zichtbaar aangeslagen door de vele onderzoeken, al geeft de MRI ze ook hoop, laat vader Damian weten. Moeder Angela legt uit: “Je hoopt dat je in een nachtmerrie zit en dat je wakker wordt en er dan niets gebeurd is. Dat is de hoop die je hebt.”
Na de MRI scan volgt de volgende dag een medisch ethisch beraad met een enorm team van artsen en psychologen over de toekomst van Cas. Is het gerechtvaardigd om de IC behandeling door te zetten of te staken, is waar het beraad over gaat. Damian is aangeslagen en zegt: “Je kan niks anders doen dan wachten, meer kan je niet doen.”
De uitslag is erg verdrietig
Na een lange dag wachten volgt de uitslag en die is erg verdrietig. Het team van artsen is erover uit dat de prognose zo somber is, dat niemand dit moet willen voor Cas. Hij heeft te veel hersenbeschadigingen opgelopen en zal daardoor geen toekomst hebben. De IC behandeling wordt dan ook gestaakt. Voor nu is het belangrijk dat Cas comfortabel is en geen pijn heeft, meer kan er niet voor hem en zijn ouders gedaan worden. In de volgende aflevering zullen we Angela en Damian afscheid zien nemen van Cas.
Per helikopter naar de afdeling Neonatologie in Rotterdam
Een ander team van de afdeling Neonatologie haalt een baby op uit een ziekenhuis in Goes. De twee dagen oude Jens heeft een klaplong en moet met spoed worden opgenomen in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Omdat het verkeerd op de grond helemaal vast staat en de baby zo snel mogelijk overgebracht moet worden, worden een neonatoloog en een verpleegkundige per helikopter van de kustwacht naar Jens gebracht om hem vervolgens weer mee te nemen.
Kinderarts-neonatoloog Nanda van Paassen: “Het blijkt geen klaplong te zijn, maar Jens heeft erg onrijpe longen voor zijn leeftijd”. Het jongetje krijgt hulp bij het ademen en medicijnen voor zijn longen. Na vijf dagen mag Jens gelukkig gezond weer naar huis.
Lees ook het artikel over aflevering 1 van Handen aan de couveuse terug.
Heel veel verdriet in Handen aan de couveuse: ‘Aan zijn ogen zag ik dat het klaar was’