Navelstrengbloed van je kind bewaren: doen of niet?
Misschien heb je er weleens van gehoord of heb je er informatie over gekregen van de verloskundige: het navelstrengbloed van je baby bewaren. Als je dat wilt, moet je dat al voor de geboorte beslissen. Maar waarom zou je het doen, en hoe werkt het?
Waar het eigenlijk om gaat zijn de stamcellen die in navelstrengbloed zitten. Stamcellen zijn een soort ‘oercellen’ waaruit we zijn ontstaan: de basis van ons lichaam. Die stamcellen kunnen zich delen en daarmee in andere cellen veranderen. Ze zijn dagelijks ‘bezig’ met bijvoorbeeld het aanmaken van huidcellen en het weefsel van onder andere je hart, nieren, longen en ogen.
Stamcellen uit navelstrengbloed van je kind
Stamcellen kunnen bij zo’n tachtig verschillende ziektebeelden gebruikt worden als behandeling: ze herstellen namelijk de verbindingen in het lichaam. Ze zijn effectief gebleken in veel verschillende gevallen van kanker, metabole ziekten, bloedziekten en immuunsysteem aandoeningen. Zo zijn er voorbeelden van kinderen die ‘ineens’ weer kunnen lopen na een behandeling, maar ook hersenbeschadigingen zouden opgelost kunnen worden door een stamceltransplantatie.
LEES OOK: Onderzoek: Hoe later de navelstreng wordt afgeklemd, hoe beter
Stamcellen zijn bij iedereen uniek. Je eigen stamcellen zijn daarom de enige die sowieso niet worden afgestoten door het lichaam. Eventueel kunnen ook stamcellen van een familielid worden gebruikt; daarbij is er wel kans op afstoting, maar relatief weinig. De kans dat een niet-familielid matchende stamcellen heeft met jou, is maar ongeveer 1 op een miljoen.
Hoe werkt het?
Na het afnavelen blijven er een paar miljoen (!) stamcellen achter in de navelstreng. Met een speciale afnameset, die je van tevoren moet bestellen, kan de verloskundige die afnemen. Als het navelstrengbloed eenmaal is bewaard, kun je dat laten ophalen door de Stamcelbank: het moet namelijk binnen 72 uur worden ingevroren. Stamcellen worden bewaard tussen de -170 en -190 graden!
Er is overigens een heel kleine kans (zo’n 5 procent) dat de stamcellen niet goed genoeg zijn om in te vriezen of dat er te weinig in het bloed zitten; dan gaat het helaas niet door. Gaat alles wel gewoon goed, dan kan er het hele leven van je kind beroep op worden gedaan bij voornamelijk ziektes en aandoeningen.
De prijs van stamcellen opslaan
Er zitten weinig nadelen aan het opslaan van stamcellen; je kindje merkt er immers niks van, en het kan in veel gevallen van pas komen. Het enige wat je misschien tegen kan houden, is de prijs. Het is niet extreem duur (zeker in vergelijking met al die luiers en andere babyspullen), maar wel een jaarlijks bedrag waar je toch weer rekening mee moet houden.
De meest betrouwbare organisatie om naartoe te gaan is Stamcelbank Nederland, de enige Nederlandse stamcelbank die officieel is gecertificeerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij Stamcelbank Nederland betaal je bijna €300,- als startprijs, en daarna zo’n €120,- per jaar voor de opslag. De stamcellen moeten minstens 10 jaar worden opgeslagen, daarna kun je de overeenkomst in principe beëindigen als je het niet meer nodig zou vinden.
Meer weten over deze toch wel belangrijke beslissing? Veelgestelde vragen vind je op de website van Stamcelbank Nederland.
Lees ook:
- Geweldig nieuws: Rosan heeft een stamceldonor gevonden!
- De eerste uren na je bevalling: alles over de navelstreng, nageboorte en placenta
- Onderzoek bewijst: placenta eten minder gezond dan vaak wordt gedacht