De eerste uren na je bevalling: alles over de navelstreng, nageboorte en placenta
Als je baby veilig geboren is en lekker bij je ligt, zit hij met de navelstreng nog vast aan de placenta, die op dat moment nog in je baarmoeder vast zit. Na een tijdje komt de nageboorte op gang.
Hoe werkt dat eigenlijk met die nageboorte en wat is allemaal mogelijk met de navelstreng en de placenta van je kindje? We zetten alles voor je op een rij.
De navelstreng afnavelen
Het is per verloskundige verschillend wanneer zij ‘afnavelen’, oftewel een klem (standaard in je kraampakket) of cord ring (kleiner, zelf bestellen) om de navelstreng doen om de bloedtoevoer van en naar de placenta te stoppen. Soms gebeurt dit meteen na de geboorte, soms pas als de hartslag in de navelstreng niet meer voelbaar is. Geef zelf aan bij je verloskundige wat je fijner vindt en of je een klem of cord ring wilt gebruiken daarvoor.
Uit onderzoek blijkt dat als je kindje rondom de uitgerekende datum geboren is, er geen reden is om de navelstreng langer te laten zitten. Bij prematuurbaby’s wordt dit juist wel aangeraden, omdat er meer bloed van de placenta naar de baby gaat, dit helpt bijvoorbeeld tegen bloedarmoede. Uiteindelijk het is je eigen keuze, duik hier dus even in en geef je wensen aan bij de verloskundige.
De navelstreng doorknippen
Als er een klem om de navelstreng zit en deze geen functie meer heeft, kan de navelstreng doorgeknipt worden. De verloskundige kan dit doen, of je partner of jijzelf. Geef van tevoren je wensen hierover aan.
De navelstreng niet doorknippen: een lotusgeboorte
Wil je dat de navelstreng en de placenta aan je baby blijven zitten, tot de natuur ze zelf losmaakt van elkaar? Dan heet dat een lotusgeboorte. Je kan in dit geval de placenta in een doek wikkelen en in een mandje leggen, vaak met bloemblaadjes erbij tegen de geur. Meestal valt na zo’n tien dagen de navelstreng van de navel van je baby.
De nageboorte komt op gang
Meestal krijg je binnen dertig minuten na je bevalling weer wat lichte weeën of krampen: dit betekent dat de placenta loskomt van je baarmoeder. Wanneer dit gebeurt, kan de verloskundige wat mee duwen op je buik, om de placenta in z’n geheel eruit te krijgen. Zelf kan je ook licht persen, zodat de nageboorte soepel verloopt.
Als de nageboorte niet op gang komt
Soms heeft je lichaam wat hulp nodig bij de nageboorte. Het kan dan zijn dat je verloskundige je een prik in je been geeft met het hormoon oxytocine, wat de nageboorte op gang kan brengen. Gebeurt dit na een paar prikken nog niet, dan moet de placenta operatief verwijderd worden.
Wat gebeurt er met de placenta?
Als je geen wensen hebt over wat er met de placenta gebeurt, dan zal de verloskundige deze in een vuilniszak doen en wordt deze weggegooid. Als je dit niet wil, geef het dan van tevoren aan, dan wordt de placenta voor je bewaard.
Bevallen via een keizersnede
Ook als je bevalt via een keizersnede heb je zelf de keuze over de placenta, maar geef dit van tevoren aan. En zorg ervoor dat je partner precies weet wat jullie ermee willen, zodat hij/zij hier extra goed op kan letten.
Meer lezen?