Alles over een navelbreuk bij baby’s
Bij sommige pasgeboren baby’s ontstaat er na het afvallen van het laatste stukje navelstreng op dezelfde plek een bobbeltje. Is dit het geval bij jouw kind? Dan zou het zomaar kunnen dat je kind een navelbreuk heeft. Hieronder vertellen we je wat het is en hoe het ontstaat, of het gevaarlijk is en wat je eraan kunt doen.
Bij een navelbreuk, ook wel hernia umbilicalis genoemd, komt een stukje van het buikvlies in de navel terecht. Dit komt doordat de doorgang tussen de spierlagen nog niet is gesloten. Het sluiten van de buikwand duurt bij de ene baby wat langer dan bij de andere. Bij een navelbreuk zit er een kleine opening in de buikwand waardoor er rond de navel een stukje darm of wat vet naar buiten komt.
Hoe ziet een navelbreuk eruit?
Een navelbreuk ziet eruit als een uitstulpende, elastische bobbel. Deze bobbel is zacht en is makkelijk in te drukken. Wanneer je baby huilt dan kun je de navelbreuk het beste zien, want door het huilen wordt de bobbel groter. Als je kind plat op zijn rug ligt, dan zakt de bobbel vaak terug in de buikwand, waardoor het niet of minder goed te zien is.
Is een navelbreuk gevaarlijk?
Een navelbreuk is over het algemeen niet gevaarlijk en vaak is er ook geen behandeling nodig. In enkele gevallen kan je baby een beklemde navelbreuk hebben. Dit is als de darm beklemd raakt in de opening. De symptomen hiervan zijn buikpijn, overgeven en misselijkheid. Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind een beklemde navelbreuk heeft, dan is het goed om direct actie te ondernemen.
Hoelang heeft een baby er last van?
Bij de meeste baby’s verdwijnt de navelbreuk na verloop van tijd vanzelf. Dit is bijna altijd binnen vier jaar en heeft te maken met hoe snel de spierlagen dichtgroeien. Bij de één gaat dit snel en bij de ander wat langzamer. De kans op een navelbreuk is bij jongens en meisjes even groot. Wel hebben baby’s met een laag geboortegewicht en kindjes met een Afrikaanse afkomst er meer kans op.
Operatie navelbreuk
Mocht jouw kind na vier jaar nog last hebben van een navelbreuk, dan kun je er vanuit gaan dat de spierlagen niet meer vanzelf dichtgroeien. Mocht er sprake zijn van een grote breuk van 2.5 centimeter of groter, dan kan je kind eraan geopereerd worden. Hierbij zal de chirurg een opening in de huid net onder de navel maken. Daarna wordt het gat in de buikwand met een aantal hechtingen gesloten.
Slaapt jouw baby met zijn vuistjes omhoog? Daar is een reden voor