Julia van Buuren
Julia van Buuren Verzorging 30 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je de navel van je baby perfect schoon

Toen je baby nog veilig in de buik zat, was hij of zij door de navelstreng verbonden met de moeder. Na de bevalling wordt deze echter doorgeknipt en ontstaat er een navelstomp. Maar hoe zorg je ervoor dat de navelstomp en de navel goed schoon blijven? Wij geven tips.

De navelstomp is eerst nog zacht, nat en geel, maar na de genezing zal de navelstomp er uiteindelijk afvallen en blijft de navel over. De stomp droogt eerst in, wordt donkerder en krimpt elke dag een beetje meer. Na vijf tot veertien dagen zal het er vanzelf afvallen.

Navelstomp verzorgen

Je kunt de navelstomp dagelijks verzorgen met water en zeep. Alcohol gebruiken als verzorgingsproduct wordt afgeraden, tenzij je verloskundige aangeeft dat dit nodig is. Let bij het schoonmaken goed op de hygiëne, zo is je handen wassen met water en zeep voor en na het schoonmaken erg belangrijk. Naderhand is het van belang om de navelstomp goed schoon te deppen met een hydrofiele doek.

Let er daarnaast goed op dat de luierrand wat verder onder het stompje valt, zodat het niet gaat schuren en let erop dat je de luier niet te strak dichtmaakt. Ook loszittende en ademende kleding is een aanrader. Vergeet bovendien niet om er genoeg droge lucht bij te laten komen.

Het is misschien lastig, maar probeer zelf verder niet aan de navelstomp te zitten. De gele vloeistof onder de stomp ziet er wellicht onsmakelijk uit, maar deze korst beschermt jouw baby juist tegen infecties. Lekker laten zitten dus.

Infectie

Merk je dat de navelstomp vies ruikt, de huid eromheen rood of opgezet is of er wat pus in het stompje zit? Dan kan het zo zijn dat het ontstoken is. Neem in dat geval altijd contact op met je kraamzorg, verloskundige of huisarts. Zeker wanneer je kindje ook koorts heeft, kun je het beste gelijk de huisarts bellen. Ook wanneer de navelstomp eraf valt en er niet sprake is van een paar druppels maar veel bloedverlies, is het verstandig om contact op te nemen.

Navelstomp eraf gevallen

Wanneer de navelstomp eraf is gevallen, kun je eindelijk de navel van je kleintje bewonderen. Hoe lang dit duurt, verschilt per baby, het kan soms zelfs langer dan twee weken duren. Als de navel droog en genezen is, is er verder geen extra verzorging nodig. Het kan dat de navel nog een paar dagen bloedt of dat er nog wat pus uitkomt, dan kun je deze schoonmaken door erop te deppen met een watje en lauw water. Ook nu is het goed om op te letten of er een infectie ontstaat, dit kun je onder andere zien aan roodheid, zwelling en of er een wondje open blijft. Neem in dat geval ook contact op met je kraamzorg, verloskundige of huisarts.

Navelgranuloom

Als de navelstomp eraf is gevallen, maar er nog een wild stukje vlees is achtergebleven, is er sprake van een navelgranuloom. Vaak ziet dit eruit als een roze bolletje met een steeltje. Geen zorgen, dit gebeurt bij veel baby’s. Door de navelgranuloom blijft de navel nat en moet hij goed verzorgd worden. Schoonmaken, droog houden en laten luchten is hierbij belangrijk. Dan kan het uiteindelijk zelf genezen, meestal verdwijnt het voordat je kindje 4 weken oud is. Mocht dit niet het geval zijn, dan vindt er vaak een behandeling plaats, dit gebeurt in overleg met het consultatiebureau.

Navelbreuk

Wanneer je baby een bolleltje bij de navel heeft, kan er sprake zijn van een navelbreuk. Dit ontstaat wanneer er een opening in de buikwand bij de navel van je baby is, dit kan bij het buikvet of bij de darm zijn. Wanneer je baby moet hoesten of huilen zal de bobbel groter worden, maar zodra de buik weer ontspannen is zal hij ook weer wat inkrimpen, ook is het dan makkelijk in te duwen. Veel baby’s hebben last van een navelbreuk en meestal verdwijnt het binnen het eerste jaar vanzelf. Het komt vaker voor bij baby’s met een donkerdere huidkleur en baby’s die te vroeg of met een te licht gewicht geboren zijn.

Gevaarlijk

Soms is een navelbreuk gevaarlijk, de darmen kunnen namelijk afgekneld raken. De darmen komen dan door de navelbreuk naar buiten en kunnen niet meer terugkomen in de buik. Deze kans is wel erg klein en dit komt maar weinig voor. De navelbreuk is dan vaak rood van kleur en de bobbel kan niet meer ingeduwd worden. Mocht je twijfelen of hier sprake van is bij je kindje, is het verstandig om snel contact op te nemen met een arts.

Meer over navelstreng

Voordat de navelstomp ontstaat is je kindje met je verbonden via de navelstreng. Eerder schreven wij hier al meer over, lees het hier:

Wat is een cordring? Een baby- én milieuvriendelijk alternatief voor de navelklem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme