‘Kennis Nederlanders over vruchtbaarheid schiet flink tekort’
Bij vruchtbaarheidsproblemen denken veel mensen nog steeds dat stress de belangrijkste boosdoener is. Een veel belangrijkere rol spelen leeftijd en leefstijl, iets dat veel mensen niet weten. Dat blijkt uit de Nationale Vruchtbaarheidstest.
Hoewel een op de zes toekomstige ouders te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen, is er onvoldoende kennis over factoren die de kans op zwangerschap beïnvloeden.
Nog steeds veel fabels over vruchtbaarheid
Welke factoren kunnen een zwangerschap beïnvloeden? Nou, Nederlanders weten het niet zo goed. Een paar resultaten uit de Nationale Vruchtbaarheidstest op een rij:
- 36 procent van de respondenten weet niet dat je drie tot zes maanden voordat je stopt met anticonceptie moet stoppen met roken.
- 86 procent van de deelnemers denkt dat stress meer invloed heeft dan leeftijd op vruchtbaarheid.
- Ook blijkt dat bepaalde fabels, bijvoorbeeld dat de telefoon in de broekzak bij mannen de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt, nog steeds circuleren.
Prof. dr. Annemieke Hoek, gynaecoloog en afdelingshoofd centrum voor Voorplantingsgeneeskunde UMCG, werkte mee aan het onderzoek. Ze legt uit: “Stress heeft een beperkte invloed. Uiteindelijk geeft ‘op tijd’ aan kinderen beginnen, samen met voldoende vaak vrijen en een gezonde leefstijl, de grootste kans op een ongecompliceerde zwangerschap en een gezond kind.”
Huisvesting toenemende factor voor uitstellen kinderwens
Een andere opvallende uitkomst laat zien dat naast carrière en opleiding ook huisvesting (15 procent) een reden is om de zwangerschap uit te stellen. Ruim een derde van de respondenten wil eerst van het leven genieten. Wat betreft de kennis over vruchtbaarheid zit daar een puntje van verbetering, legt Grada van den Dool, fertiliteitsarts, uit.
“Naast biologische factoren dragen ook leefstijlfactoren en het feit dat vrouwen steeds later aan kinderen beginnen bij aan een verminderde vruchtbaarheid, door hier meer aandacht voor te vragen kunnen we de bewustwording hierover vergroten.” Zo heeft een vrouw boven de 35 jaar heeft zo’n vijftig procent minder kans op zwangerschap per maand dan een vrouw tussen de 20 en 25 jaar.
Nationale vruchtbaarheidstest
In totaal deden 4700 Nederlanders mee aan de Nationale Vruchtbaarheidstest, waarvan 3527 in de vruchtbare leeftijd. Prof. dr. Annemieke Hoek, die samen met Van den Dool de vragenlijst opstelde, is positief verrast door het grote aantal respondenten.
“De belangstelling voor deelname aan deze vragenlijst heeft de verwachtingen overtroffen, daarnaast blijkt dat er een enorme behoefte is aan meer kennis over wat je zelf kunt doen om de kans op een zwangerschap positief te beïnvloeden. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”
Leefstijl aanpassen
Aan het einde van de vragenlijst gaf twee van de drie respondenten aan de leefstijl te willen aanpassen na het meedoen aan deze Nationale Vruchtbaarheidstest.
Ben je benieuwd naar nog meer feiten en adviezen over vruchtbaarheid? Daarover kun je hier meer lezen.
Wat je vooral niet (en wel) wilt zeggen tegen iemand met vruchtbaarheidsproblemen
Nationale VruchtbaarheidstestFreya