Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 16 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de reden dat je soms de namen van je kinderen door elkaar haalt

Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je de namen van je kinderen door elkaar haalt? Of dat je je man wil roepen, maar per ongeluk de naam van je kind noemt? Niets om je voor te schamen! Het blijkt namelijk een typisch moederkwaaltje én er zit een wetenschappelijke reden achter.

Er zitten namelijk patronen in de manier waarop we namen door elkaar halen.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden meer dan 1700 mensen ondervraagd. Ze kregen de vraag of zij weleens per ongeluk met de verkeerde naam worden aangesproken of dat ze zelf wel eens namen door elkaar haalden. Daarbij werd gevraagd welke namen dan precies, en wat de relatie met deze mensen – of dieren – was. Uit de resultaten werd in ieder geval duidelijk dat het niets met vergeetachtigheid te maken heeft.

Relaties

Degenen die de meeste foutjes maakten: ouders, met name moeders. Maar misschien nog wel een van de meest opvallende uitkomsten: we verwisselen meestal namen die in dezelfde relatiecategorie vallen. Dáárom haal je dus de namen van je kinderen zo vaak door elkaar. Of raak je in de war met namen van collega’s, of vriendinnen. Dus niet altijd omdat ze qua naam op elkaar lijken. En sowieso niet vanwege het uiterlijk.

‘We maken bij zo’n verspreking een cognitieve fout die laat zien wie we beschouwen als onderdeel van dezelfde groep als onszelf,’ legt onderzoeker David Rubin uit. ‘Het gebeurt niet willekeurig.’ Blijkt maar weer dat de familieband sterker dan ooit is.

Liefde

De diepere verklaring hiervoor is vrij simpel: wij slaan informatie over personen op in het zogenoemde ‘semantische geheugen’, dat werkt als een soort netwerk van verbanden en relaties. Als je dus even niet op de naam van je kind kunt komen, kun je vaak wel informatie over een zelfde soort persoon activeren, zoals de naam van je andere kind of je partner. Oftewel: als een moeder haar kind bij de naam van zijn broertje of zusje noemt, komt dat eigenlijk gewoon doordat je evenveel van ze houdt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Live Science

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme