Heeft je kind last van nachtterreur? Dit is wat je erover moet weten
Gemiddeld krijgt één op de vier kinderen tussen de vier en twaalf jaar een regelmatig nachtmerries. Het zijn dus over het algemeen basisschoolkinderen die er het meeste last van hebben. Nachtterreur komt iets minder regelmatig voor, maar het gebeurt wel – ook onder deze leeftijd.
Als je niet zeker weet wat een nachtmerrie of nachtterreur inhoudt of hoe je het beste er mee kunt omgaan, lees je hier hoe je het kunt herkennen en hoe je er mee om moet gaan.
1. Wat zijn nachtmerries?
Nachtmerries zijn dromen met een bepaalde intensiteit waarvan de inhoud vaak als beangstigend wordt ervaren. Meestal vindt deze soort droom plaats tijdens de REM slaap. Ze komen vooral voor bij kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar, maar kunnen ook al worden gezien bij kinderen vanaf 18 maanden.
2. Wat is een nachtterreur?
Er bestaat ook iets als nachtterreur en dat verschilt van nachtmerries. Een nachtterreur gebeurt in het eerste deel van de nacht (niet-REM slaap) en kunnen traumatisch zijn voor het kind. Een kind die een nachtterreur krijgt wordt niet volledig wakker en zal meestal ontroostbaar zijn. Een kind die een nachtmerrie krijgt wordt juist wakker na de slechte droom, en het is voor ouders juist ‘makkelijk’ om de kleine te troosten.
3. Wat gebeurt er wanneer een kind een nachtterreur heeft?
Een kind die last heeft van nachtterreur, begint te praten of te gillen in een soort halfslaap. Het kan er eng uitzien, vooral omdat hij niet volledig wakker zal worden en erg bang is. Wanneer dit gebeurt, zal het lijken of je kind in een benauwde, droomachtige toestand verkeren. De hartslag neemt toe, de ogen kunnen glazig lijken en ze zijn meestal ontroostbaar. Het kan zelfs gebeuren dat je kind gaat rondrennen, alsof hij wordt achtervolgd. Een kind die een nachtterreur krijgt, zit tussen het slapen en het wakker worden in. Ze kunnen wakker genoeg zijn om uit bed te komen, te gaan praten of te schreeuwen én hebben hun ogen open; maar ze slapen omdat ze niet reageren op een ouder die hen probeert te troosten. De volgende ochtend herinneren ze zicht waarschijnlijk niks van die nachtterreur.
4. Wat veroorzaakt nachtterreur?
Een nachtterreur gebeurt wanneer het centrale zenuwstelsel van een kind overmatig actief is tijdens de slaap. Kinderen die last hebben van nachtterreur hebben misschien wel andere slaapwandelaars of nachtterreur-patiënten in hun familie. Nachtterreur worden meestal niet geassocieerd met enige vorm van een psychisch probleem of een trauma, ze horen bij de ontwikkeling van een kind. Nachtterreur kan veroorzaakt worden door zorgen en angst.
Kinderen die zich niet goed voelen, (nieuwe) medicijnen gebruiken of oververmoeid zijn, schijnen meer gevoelig te zijn voor nachtterreur.
5. Wat moet je doen als je kind een nachtterreur krijgt?
Als je kind een nachtterreur heeft, zijn er een paar dingen die je als ouder kunt doen:
– Blijf kalm en raak je kind niet aan als hij middenin een nachtterreur zit – dat kan het juist erger maken
– Alle rommel van de vloer en gang(en)
– Zorg ervoor dat ramen en deuren goed vergrendeld zijn
– Je kunt er ook aan denken om een babyfoon op je kind zijn kamer te plaatsen, misschien helpt het jou ook wat rustiger te slapen
6. Kan nachtterreur worden voorkomen?
Het is niet altijd mogelijk om een nachtterreur te voorkomen, maar het verminderen van stress en ervoor zorgen dat je kind niet oververmoeid is, is al een goede start. Houd een duidelijke routine aan wat betreft het op bed gaan en maak tijd om tijdens het avondeten even de dag door te nemen. Onthoud vooral dat nachtterreur normaal is en het gebeurt ook bij gelukkige, gezonde kinderen. Hoe eng ze ook zijn, je kind is aan het slapen en zodra ze wakker zijn herinneren ze zich er niks meer van.