Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 9 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat elke ouder moet weten over nachtmerries en nachtangst bij kinderen

Over het algemeen zijn de nachtmerries van je kind niet zorgelijk. Iedereen heeft weleens een enge droom. Maar wanneer de nachtmerries steeds heftiger lijken te worden en het meer op nachtangst begint te lijken, zijn er een paar dingen die je als ouder moet weten.

Tussen nachtmerries en nachtangst zit namelijk een groot verschil, en beide slaapissues vragen om een andere reactie.

Nachtangst vs. nachtmerries

Nachtmerries (de reguliere soort) ontstaan in de REM-fase van de slaap. Ook wel de Rapid Eye Movement fase, omdat de ogen in deze fase veel bewegen. Dit is de fase van de slaap waarin we dromen, en daardoor kunnen we op dit moment ook nachtmerries hebben. Over het algemeen komen nachtmerries voor in het tweede gedeelte van de nacht of in de vroege ochtend. Dus ook al voelt het vaak alsof je de hele nacht eng hebt gedroomd, niet is minder waar.

Tijdens het slapen maakt een mens een aantal slaapcycli door, waar de REM-fase (waarin wordt gedroomd) er een van is. Bij nachtangst is er geen sprake van dromen. Deze angst ontstaat wanneer het kind van een lichte fase van slapen naar een diepere fase van slapen gaat. Hij is op dit moment aan het einde van een van zijn cycli en slaapt wat minder vast, terwijl hij overgaat naar de volgende cyclus waarin hij dieper zal slapen. Wanneer deze overgang niet soepel verloopt, kunnen er nachtangsten ontstaan. Het kind is tijdens zo’n angst vaak volledig in paniek en kan schreeuwen, druk bewegen en huilen, maar wordt niet echt wakker. Ze hebben meestal wel hun ogen open, maar je ziet al snel dat ze niet echt kijken. De nachtangst komt in het eerste gedeelte van de nacht voor, zo’n één tot drie uur na het naar bed gaan.

Wat doe je?

Nachtangsten kunnen er voor ouders heel naar uitzien. Als je je kind zo overstuur ziet wil je niets liever dan ‘m troosten of wakker maken, maar dit kan de angst juist verergeren. Door ‘m op dit moment aan te raken kan je kind zich aangevallen of bedreigd voelen. Daarom is het het beste om ‘m met rust te laten, hoe moeilijk het ook is. Kinderen met nachtangst hebben geen geruststelling nodig en slapen na hun angstaanval vanzelf weer verder. Ze hebben daarnaast vaak totaal geen herinnering aan hun episode in de nacht – hoe heftig deze ook was.

Kinderen met een nachtmerrie hebben daarentegen juist wél hun ouders nodig om weer verder te kunnen slapen. Zij zullen ook echt wakker worden en zelf om hulp vragen. Ook herinneren ze hun nachtmerrie de volgende ochtend vaak nog.

Word je kind vannacht schreeuwend wakker? Dan vind jij in no time uit of hij met een nachtmerrie of nachtangst te maken heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme