Mythes ADHD: dit zijn ze en wij rekenen met ze af!
Veel mensen denken dat ADHD staat voor een stuiterend, moeilijk kind dat niet stil kan zitten. Niet dus! En zo zijn er nog meer mythes. Hoog tijd dat we daar mee afrekenen.
De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Even heel kort door de bocht betekent het dat mensen met ADHD problemen hebben met concentreren, aandacht verdelen, focussen en hyperactiviteit in mindere of meerdere mate.
LEES OOK: Het verhaal van een moeder die blij is met het stempel ADHD en medicijn Ritalin.
Omdat er weinig bekend is over de oorzaak van deze stoornis vliegen de vooroordelen en mythes je om de oren. Tijd dus om ze op een rij te zetten en te ontkrachten. Here we go!
1. ADHD zit tussen de oren
Figuurlijk niet, maar het is wel degelijk een aandoening die zijn oorsprong in de hersenen vindt. In het onderstaande filmpje wordt precies uitgelegd hoe het zit en wat het verschil is tussen de hersenen van mensen met en mensen zonder ADHD.
2. Alleen kinderen hebben ADHD
Het is een feit dat ADHD vaker voorkomt bij kinderen, maar het komt zeker ook voor bij volwassenen. Van de kinderen onder de 16 jaar lijdt naar schatting 3% tot 5% aan ADHD. Bij (jong)volwassenen is dit 1% tot 3%. Volwassenen met ADHD zijn niet kinderlijk druk, maar hebben wel andere eigenschappen die horen bij de ziekte. Zoals: chaotisch en rusteloos gedrag, te laat komen, druk praten, impulsief persoonlijke en werk-relaties aangaan en weer beëindigen, eigenwijsheid, chronische autoriteitsconflicten, vaak wisselen van baan en een lage frustratietolerantie.
3. ADHD komt door suikers eten
Natuurlijk is het zo dat kinderen door het (overmatig) eten en drinken van kleurstoffen en suikers druk worden, maar dat is wel iets anders dan ADHD. Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd. Zo kregen kinderen met en zonder ADHD snoep met suiker of snoep gezoet met zoetstoffen. Waarbij de onderzoekers niet wisten wat elk kind at, wat bleek? Er was geen verandering in het gedrag.
4. Mensen met ADHD zijn lui en ongeordend
Mozart, Abraham Lincoln, Bill Gates, John F. Kennedy en Salvador Dali. Allemaal ADHD. Volgens Dr Goodman, professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen wie je bent en wat je hebt. ‘Je bent een persoon met bepaalde talenten en vaardigheden en je hebt ADHD.’ Dus als je lui bent, dan kies je daar zelf voor en dan is het niet omdat je ADHD hebt.
5. Als je concentratieproblemen hebt, dan heb je ADHD
Dat je je niet kan concentreren betekent niet gelijk dat je ADHD hebt. Iedereen heeft het wel eens, is het niet door stress dan is het door te weinig slaap. Om de diagnose ADHD te stellen moeten er meerdere symptomen zijn die je kan scharen onder aandachtstekort of hyperactiviteit/impulsiviteit. Alle criteria staan in het handboek Diagnostic Statistical Manual of Mental Disorders.
6. ADHD wordt veroorzaakt door een slechte opvoeding
Ouders voelen zich vaak schuldig en zoeken het antwoord bij zichzelf. Onterecht. Zo bevestigt ook Dr. Goodman dat zelfs de ergste ouder geen ADHD kan veroorzaken. Wel is het zo dat discipline goed is voor mensen met ADHD, maar niet zonder dat je de stoornis uit het oog verliest.
7. Ritalin is verslavend
Voor mensen met ADHD is medicatie zoals Ritalin en Concerta bedoeld om rustig te worden. Alleen als je er verkeerd mee omgaat (andere dosering dan de arts voorschrijft) of het gebruikt terwijl je geen ADHD hebt dan kan het verslavend zijn en als speed werken. Zo legt Daan van Der Gouwe, drugsvoorlichter van het Trimbos-instituut uit aan TU Delft: ‘Het is een upper: het verbetert je concentratie. Daarom wordt het ook gebruikt.’
8. Als je hyperactief bent, dan heb je ADHD
Je hoeft niet hyperactief te zijn om ADHD te hebben. Het kan ook zijn dat je alleen moeite hebt met concentreren.
9. Kinderen ontgroeien ADHD
Helaas is dit niet zo. Sommige symptomen kunnen verminderen, of het kind leert ermee omgaan maar ADHD gaat niet weg.
10. ADHD kan niet op latere leeftijd worden vastgesteld
Dit kan wel, simpelweg omdat het vroeger niet is vastgesteld. Bij het opgroeien, volwassen worden en toenemende verantwoordelijkheden ontstaan vaak ook problemen met concentratie, focus en organiseren bij (jong) volwassenen.
11. Er is maar één soort ADHD
Wrong! Er zijn drie typen ADHD.
1. Aandachtsproblemen (zonder hyperactiviteit en impulsiviteit)
2. Overwegend hyperactieve en impulsieve type (zonder de aandachtsproblemen)
3. Combinatie van beiden
Waar loop jij als ADHD’er of ouder met een kind met ADHD tegenaan? Reageer hier>!
Wist je trouwens dat kinderen met ADHD een verborgen talent hebben?>
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuDr. GoodmanTrimbos- instituut