Met een korreltje zout: 4x mythen over zout die jij niet meer wilt geloven
Wanneer het op voeding of gezondheid aankomt, weten we soms niet meer wat we moeten geloven. Vooral als we een paar kilootjes willen kwijtraken, worden we al panisch als we in de buurt van koolhydraten komen. We vermijden geraffineerde suikers, en letten op onze zoutinname. Maar is zout eigenlijk wel zo slecht? Deze dingen dacht jij te weten, maar zijn dus helemaal niet waar!
Dus bij deze: vier mythen die jij vanaf nu met een ‘korreltje zout wilt nemen’
Mythen over zout
Wat we altijd hebben geloofd:
1. Je moet zout vermijden
Het is simpel onmogelijk om zout te skippen. Je lichaam heeft zout namelijk nodig! Zonder zout zal je behoorlijk misselijk en duizelig worden. Daarnaast zal je last krijgen van vervelende krampen in je spieren. Uiteindelijk zal je lichaam in een coma raken, waardoor je zelfs kan sterven.
Het kan iets minder
Dus laten we voorop stellen dat je zout absoluut niet wilt skippen. Dat je op de hoeveelheid van zout mag letten, is een ander verhaal. Waar kun je dan minder van eten?
– Brood
– Kaas
– Kant- en klare maaltijden
– Vleesproducten
– Vleesvervangers
2. Na het sporten moet je je zout eten/drinken
Zout verlaat op twee manieren je lichaam. De eerste manier is wanneer jij een plasje pleegt. De tweede als je zweet.. (en voor de wijsneuzen onder ons: je verlaat een klein beetje als je veel huilt). Dat betekent niet dat je na het sporten meer zout moet gaan eten of drinken. Er wordt geadverteerd dat sportdrankjes elektronen bevatten die jij nodig hebt. Als jij langer dan anderhalf uur hebt gesport, kunnen deze drankjes helpen bij hydratatie, maar je hoeft ze niet zozeer te drinken voor je zoutinname.
3. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer behoefte aan zout
We hebben natuurlijk allemaal een andere smaak. Gelukkig maar! Anders zouden jouw favoriete snacks standaard uitverkocht zijn. Als jij met je partner op de bank hangt kan hij naar de zoete snoepjes graaien, terwijl jij liever die zak chips openmaakt. Maar je voorkeur naar bepaalde smaken is niet aangeboren. Dit betekent dus dat je het kan veranderen.
4. Als ik een hoge bloeddruk heb, dan merk ik dat wel
Fout. Een hoge bloeddruk wordt niet voor niets een ‘stille killer’ genoemd. De meeste mensen ervaren namelijk helemaal geen symptomen bij een hoge bloeddruk. Vaak lopen mensen dus jarenlang rond met een hoge bloeddruk, voordat ze er per toeval achterkomen
Handig overzicht: gezonde en minder gezonde voeding voor je kind