Dit had je eerder willen weten! 5x mythen rondom gezondheid ontkracht
Wat hadden we deze dingen graag eerder willen weten. Dan hadden we de oplossing van die acne niet bij zware medicijnen gezocht, maar hadden we geluisterd naar ons lichaam. We zijn ondertussen al gewend geraakt aan bepaalde dingetjes (zoals mega zware menstruatiepijn), maar toch is het goed om te beseffen dat deze dingen eigenlijk niet normaal zijn. Dit zijn vijf veelvoorkomende mythen die we bij deze kunnen ontkrachten.
Althans, als we Dr. Aviva Romm moeten geloven. Romm studeerde niet alleen medicijnen aan Yale, maar schreef daarna ook zeven best-selling boeken en is gespecialiseerd in hormonen.
Mythen rondom gezondheid ontkracht
Wat hadden we dit graag eerder willen weten….
Mythe 1: Jouw dokter kent je lichaam beter dan jijzelf
Je voelt je niet helemaal oké, maar je kunt je vinger er niet opleggen. Dus ga je naar je dokter, die vervolgens niets raars kan vinden. Raar toch? Jij voelt namelijk écht dat er iets niet helemaal pluis is.
Natuurlijk heeft een dokter jarenlang gestudeerd en weet hij/zij vaak echt wel wat ‘ie doet. We zijn gewend te geloven dat een expert het beter weet – en vaak heeft je doc het bij het rechte eind. Maar als jij aan je water aanvoelt dat er iets niet goed zit in je lichaam.. vertrouw daar dan op.
Vraag desnoods naar een second opinion, of ga zelf op zoek naar een oplossing. Een dokter heeft misschien geen medicijn tegen PCOS, maar wedden dat je met een beetje onderzoek jouw lichaam beter kunt leren kennen, en jezelf op een natuurlijke wijze wel kunt herstellen?
Mythe 2: Eén perfect dieet
Niet alleen is iedereen anders, en werkt ieder lichaam weer nét even anders: ook jouw lichaam verandert in de loop van de jaren. Misschien kon je vroeger nog bakken ijs naar binnen werken, maar krijg je nu uitslag van een beetje melk in die koffie. Ook zie je je vriendin wel kilo’s afvallen van dat intermittent fasting, maar jij krijgt daar alleen maar een opgeblazen gevoel van.
Mythe 3: Menstruatiepijn is normaal
Natuurlijk kunnen kleine krampjes op die eerste dag echt geen kwaad, maar als jij niet meer normaal kunt functioneren omdat je zo’n pijn hebt, is er iets aan de hand. Waarschijnlijk denk je dat het normaal is omdat er zoveel vrouwen met dit ‘probleem’ te maken hebben, dus probeer je de pijn te sussen met wat medicijnen, meld je je een dagje ziek, en rust je lekker uit op bed.
Maar toch is het een idee om eens te onderzoeken waar deze hevige pijn vandaan komt. Misschien zijn je hormonen wel uit balans, heb je een vleesboom of poliep of is je spiraal verschoven.
Steken in je buik? Dit kun je doen om menstruatiepijn te verzachten
Mythe 4: Jouw VGG hoort niet te ruiken
Uhhmmmm? Voor degene die nog denken dat mooie meisjes niet poepen, en wij nooit zweten… sorry: wij ruiken wel. Het is namelijk heel normaal dat je vagina een luchtje heeft. Met zoveel bacteriën down there zou het raar zijn als het níet zou ruiken. Als je merkt dat je meer ruikt dan normaal, of het zelfs onaangenaam ruikt als jij je slipje uitrekt, dan kan er wel wat aan de hand zijn, maar een luchtje is volkomen normaal
Mythe 5: Hormonen zijn iets naars
‘Oh dat zullen de hormonen wel weer zijn’ zal je partner misschien zeggen als jij jezelf excuseert voor die woede-aanval. En ook tijdens je menstruatie kun jij jezelf misschien wel haten voor die testosteron dip waardoor jij je zo lamlendig voelt.
Maar waarom staan we zo negatief tegenover hormonen? Zolang we ze enigszins in balans kunnen houden is het alleen maar iets moois. Net als een meter op je dashboard aangeeft dat je benzine op is, zijn je hormonen eigenlijk ook alleen maar metertjes die aangeven dat er iets niet helemaal lekker loopt in je lichaam