Mothers on the edge, de nieuwe docu van Louis Theroux is vanavond op TV
Louis Theroux, de bekende Britse documentairemaker, heeft een nieuwe documentaire geproduceerd waarin jonge moeders met mentale gezondheidsklachten centraal staan.
De Britse TV persoonlijkheid is bekend van het maken van meerdere documentaires, waarin hij het leven van bijvoorbeeld neonazi’s, swingers, bodybuilders, jagers en UFO-enthousiastelingen probeert weer te geven.
In zijn meest recente documentaire, genaamd Mothers on the Edge, is het de beurt aan jonge moeders die kampen met mentale problemen.
Louis Theroux kwam op het idee door een zwangere collega van hem, die opperde dat er te weinig aandacht is voor het mentale welzijn van jonge moeders. Zelf vader van drie jongens, voelde hij zich direct verbonden met de verschillende moeders die te zien zijn in de documentaire.
Van postnatale depressie tot psychose
Veel van de documentaire werd opgenomen in verschillende vrouwenklinieken in Londen en Hampshire, waar vrouwen met mentale aandoeningen samen met hun baby’s verblijven.
De vrouwen zijn gediagnosticeerd met verschillende ziekten, uiteenlopend van postnatale depressie tot psychose.
In Mothers on the edge wordt bijvoorbeeld een moeder gevolgd die na de doodgeboorte van haar te vroeg geboren zoontje niet in staat lijkt te zijn van haar tweede, gezond geboren zoon te houden.
Een andere moeder kreeg als diagnose een postnatale psychose, nadat zij, door een combinatie van extreme hormoonschommelingen, stress en vermoeidheid wegliep en niet meer wist wat er precies was gebeurd.
Een derde moeder werd op een voor haar onverwachts moment getroffen door constante suïcidale gedachten, nadat haar derde kind was geboren en een andere moeder werd na de geboorte geconfronteerd met onverwerkte trauma’s uit haar verleden.
Taboe en schaamte
Hoewel de verhalen van alle moeders erg uiteenlopen, overheerst het overkoepelende gevoel van schaamte. Alle moeders zijn zich ervan bewust dat de maatschappij het krijgen van een kind ziet als een ‘gelukkige tijd’, waarbij de kersverse ouders op een roze wolk horen te zitten. Ongelukkige gevoelens worden dus voor een langere tijd verborgen en gemaskeerd, totdat deze op een extreme manier aan de oppervlakte komen.
Ook artsen en wetenschappers komen aan het woord en pleiten voor meer mentale ondersteuning voor jonge moeders.
Extreme hormoonschommelingen en vermoeidheid kunnen zeer extreme gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van moeders, en dienen zeer serieus genomen te worden.
Deze documentaire is een geweldige stap in de goede richting en is een absolute aanrader voor iedereen die wil weten hoe het is als de roze wolk na de bevalling er simpelweg niet meteen is.
Mothers on the edge is donderdagavond 16 mei te zien op BBC 2.
Een tijd geleden is er op NPO 2 ook een documentaire verschenen over dit onderwerp, genaamd ‘De roze wolk,’ die bij sommige moeders echter pikzwart lijkt te zijn. Die kan je hier terugkijken.
Lees ook:
- 4 dingen die iedereen moet weten over moeders met een postnatale depressie
- ‘Iemand die het wilde, mocht mijn kind hebben,’ Mariëtte over haar postnatale depressie