Moro-reflex: waarom schrikt je slapende baby plotseling zo erg?
Ken je dat? Het is tijd om je slaperige baby in bed te leggen, maar hij of zij schrikt zich plotseling wild. De kleine armpjes en beentjes spartelen alle kanten op en er klinkt vervolgens een hard gehuil. De schrikreactie van je kind wordt de Moro-reflex genoemd. Dit is een natuurlijke reactie die na 2 tot 5 maanden na de geboorte weer verdwijnt.
Het is in ieder geval niets om je zorgen over te maken, want deze reactie geeft juist aan dat de hersenen van je kindje goed zijn ontwikkeld.
Dit is alles wat je wilt weten over de Moro-reflex
Ofwel: je schrikkende baby.
Hoe herken je de schrikreflex?
De Moro-reflex bestaat eigenlijk uit drie delen. De baby spreidt beide armen (1), brengt ze vervolgens terug naar de borst (2) en begint uiteindelijk met huilen (3). Dit gebeurt in de meeste gevallen terwijl een kind in slaap wordt gewiegd of in bed wordt gelegd. De baby heeft op dat moment het gevoel dat hij of zij valt.
Waarom verschijnt de Moro-reflex?
De kinderarts Ernst Moro heeft de reflex in 1918 naar zichzelf vernoemd. Hij was ervan overtuigd dat de schrikreflex een instinctieve reactie was. Baby’s zouden zich aan de ouders willen vastklampen, omdat dat veiligheid biedt. De kinderen zouden schrikken als de veilige en vertrouwde armen om hen heen plotseling verdwijnen.
De bovenstaande theorie is een beetje afgekeken uit de dierenwereld, want de jongen van apen klampen zich ook vast aan hun moeder als ze denken dat er gevaar op de loer ligt.
Er zijn ook wetenschappers die geloven dat de Moro-reflex een soort van natuurlijk ‘alarmsysteem’ is. Het zou er al vroeg voor zorgen dat kinderen reageren op gevaar, zoals harde geluiden en plotselinge bewegingen.
Waarom wordt de schrikreflex getest bij pasgeborenen?
De Moro-reflex wordt altijd vlak na de geboorte getest. De dokter legt de hand eerst onder het hoofdje van de platliggende baby. De dokter tilt het hoofdje vervolgens een klein stukje op en laat het heel voorzichtig vallen.
Het is de bedoeling dat op dit moment de Moro-reflex tevoorschijn komt. De schrikreactie toont namelijk aan dat de hersenen van het kindje goed ontwikkeld zijn.
Wat doe je als je kind vaak wakker schrikt door de Moro-reflex?
Er zijn genoeg baby’s die regelmatig wakker schrikken door hun eigen ongecontroleerde bewegingen. Dat is vervelend, want dit kan leiden tot gebroken nachten… Er is gelukkig een oplossing voor dit probleem: inbakeren. Dit zorgt ervoor dat het kindje niet zo wild kan bewegen met de armen en benen.
In dit artikel lees je wanneer je kan beginnen met inbakeren én hoe het precies werkt.
Welke controles doet de verloskundige bij je baby vlak na de bevalling?