De morning-afterpil: alles wat je erover moet weten
Je hebt er vast weleens van gehoord: de morning-afterpil, een pil die ervoor zorgt dat – wanneer je onbeschermde seks hebt gehad – niet zwanger wordt.
In dit artikel vind je meer informatie over de morning-afterpil.
Wat is de morning-afterpil?
Zo’n vijf procent van de vrouwen in Nederland heeft weleens de morning-afterpil geslikt. Wanneer er sperma in je vagina is gekomen, je geen anticonceptie gebruikt en je niet zwanger wil worden, helpt de pil een zwangerschap te voorkomen. De morning-afterpil wordt daarom ook wel een vorm van noodanticonceptie genoemd.
Er zijn twee soorten van de morning-afterpil, namelijk:
- NorLevo, Postinor, of Isteranda
- ellaOne
Het is goed om te weten dat de morning-afterpil geen vorm van anticonceptie is. Het is namelijk absoluut niet de bedoeling om, iedere keer nadat je onveilige seks hebt gehad, de morning-afterpil te slikken. De pil is dient dan ook niet gebruikt te worden als voorbehoedsmiddel.
Zo werkt het
Hoe sneller je de morning-afterpil neemt na onbeschermde seks, hoe kleiner de kans op een zwangerschap. Afhankelijk van het soort kun je de pil innemen tot 120 uur (vijf dagen) na de vrijpartij. Wel is het zo dat wanneer je de noodanticonceptie binnen 24 uur neemt, de kans het kleinst is op een zwangerschap. Hoe langer je wacht, hoe minder betrouwbaar. Beide pillen haal je zonder recept bij drogist of apotheek.
Gebruik van medicijnen
Mocht je medicijnen slikken, dan kan het zijn dat de werking van de morning-afterpil minder is. Het gaat dan om bijvoorbeeld sint-janskruid, maagzuurremmers en middelen tegen epilepsie of hiv. Mocht je borstvoeding geven, wacht dan acht uur na het slikken met de pil voordat je je baby aan de borst legt.
Bijwerkingen
Volgens experts is de morning-afterpil niet schadelijk voor je gezondheid en word je er niet – zoals fabels vertellen – onvruchtbaar van. Wel kan je bijwerkingen ervaren, zoals duizeligheid, vermoeidheid of misselijkheid. Ook geldt dat hoe vaker je de pil gebruikt, hoe groter de kans op bijwerkingen is.
Neem geen morning-afterpil als…
- De onbeschermde seks al langer dan 120 uur geleden is
- Als je de afgelopen tijd vaker de morning-afterpil hebt gebruikt
- Als je al zwanger kunt zijn
- Als je de ziekte van Crohn hebt
- Als je een matige of ernstige leverfunctiestoornis hebt
Morning-afterpsiraal
Naast de morning-afterpil, bestaat er ook nog een morning-afterspiraal. De spiraal zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich niet innestelt in de baarmoeder. Dit type noodanticonceptie kan tot vijf dagen na de onbeschermde seks worden geplaatst door een huisarts. Het kan 5 jaar blijven zitten en is dus een langdurige vorm van anticonceptie.
SOA
Wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, kan het zijn dat je een SOA hebt opgelopen. Er wordt daarom ook aangeraden om je te laten testen op een SOA bij de huisarts of een SOA-poli. Ook is het goed om te weten dat je niet per se klachten hoeft te ervaren als je een SOA hebt.
Heb jij vragen over gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb je last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.
Meer lezen?