Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Peuter 15 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Monieks zoon (3) heeft breath holding spell: ‘Ik dacht dat we hem kwijt waren’

Monieks zoon is nog maar drie jaar oud wanneer hij zijn moeder de schrik van haar leven bezorgd. Hij houdt namelijk zijn adem net zo lang in tot zijn lippen blauw kleuren. Dit fenomeen van ademfalen, ademsreflex of breath holding spell is geen pretje om mee te maken. Lees hier hoe Moniek (30) hiermee om gaat en wat je als ouder kunt doen wanneer het jouw kind overkomt.

Waarschijnlijk hebben één op de twintig baby’s en peuters last van deze breath holding spells. Het ziet er super eng uit en kan behoorlijk stressvol zijn. Moniek wist de eerste keer niet wat haar overkwam. Ondertussen weet ze precies hoe ze ermee moet omgaan en deze tips deelt ze graag met andere ouders: “Ik weet precies hoe eng het kan zijn.”

‘De eerste keer dacht ik dat we hem kwijt waren’

“De eerste keer dat Tom (3) zijn adem inhield, voelde ik onwijs veel paniek. Niet alleen ik, maar de hele winkel leek in een soort hysterie te verkeren. We waren samen in een speelgoedwinkel toen hij boos werd omdat ik hem geen nieuw spelletje wilde kopen. Hij begon te schreeuwen en te huilen in een heftige driftbui die ik al vaker had meegemaakt. Normaal gesproken liet ik hem even uitrazen en stapte ik de winkel uit. Na een paar minuten herpakte hij zich meestal wel.

Maar deze keer verliep het anders. Terwijl ik op weg was naar de kassa, stopte hij ineens met huilen en krijsen. Toen ik me omdraaide, zag ik iets wat mijn ergste nachtmerrie leek: hij lag op de grond, met een rood hoofd en blauwe lippen. In mijn gedachten leek het wel een kwartier te duren. Ik was totaal in paniek en bleef maar zijn naam roepen.

Later bleek dat Tom zijn eerste breath holding spell-aanval had gehad. De dokter legde ons uit dat het niet ernstig is en het meestal geen kwaad kan. De tijd dat kinderen geen zuurstof krijgen is namelijk te kort om er schade van te ondervinden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het super eng is om te zien. Hoewel ik er nooit aan zal kunnen wennen, zijn er wel een aantal dingen die ik doe om beter met deze situatie om te kunnen gaan.”

Breath holding spell

“Omdat ik nog nooit van deze aandoening had gehoord, was ik in intense paniek toen het gebeurde. Ondertussen heb ik geleerd hoe ik er beter mee kan omgaan. Deze tips wil ik dan ook graag delen met andere ouders; ik weet namelijk als geen ander hoe eng het kan zijn.

Raak niet in paniek tijdens een breath holding spell

Raak niet in paniek. Het klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is dé belangrijkste tip voor ouders met kinderen die breath holding spell hebben: je zult een manier moeten vinden om niet in paniek te raken. Tel tot tien, probeer rustig in- en uit te ademen of verzin een mantra. Ik zei altijd tegen mezelf: ‘Blijf kalm, hij is veilig, dit gaat voorbij.’ 

Zoek medische hulp

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om altijd medische hulp te zoeken als je kind breath holding spells ervaart. Dit geldt vooral als de aanvallen vaker voorkomen of langer duren dan normaal. Wees niet terughoudend om de arts te bellen; het is beter om te vaak te bellen dan te weinig.

Zorg dat je kind veilig ligt

Leg je kind op de grond of in zijn bed. Op die manier zorg je er voor dat je kind veilig ligt. Je wil namelijk voorkomen dat je zoon of dochter bijvoorbeeld van de bank valt. Tom kreeg de meeste aanvallen wanneer we buiten waren of in openbare ruimtes. Meestal legde ik hem dus op de grond en zorgde ik ervoor dat er geen scherpe objecten of andere voorwerpen in zijn buurt waren.

Leer van andere ouders

Voordat Tom zijn eerste aanval kreeg, had ik nooit van breath holding spells gehoord. Ik denk dat er niet genoeg bekendheid is bij ouders. Het is daarom goed om met andere ouders te praten. Wat triggert hun kinderen? Hoe gaan zij ermee om?

Zo leerde ik van sommige ouders dat hun kinderen zelfs kunnen flauw vallen. Als je kind langer dan één minuut buiten bewustzijn blijft, is het belangrijk om onmiddellijk een ambulance te bellen. Hoewel Tom gelukkig nog nooit zo’n lange periode van bewusteloosheid heeft gehad, zorg ik ervoor dat ik altijd mijn Apple Watch om heb. Zo kan ik de tijd bijhouden, mocht hij toch eens flauwvallen in de toekomst.

Ook vertelde andere ouders dat de breath holding spell resulteerde in een epileptische aanval. Gelukkig is dit bij Tom nog nooit voorgekomen, maar ik voel me nu beter voorbereid en weet wat ik moet doen mocht het toch eens gebeuren.

Probeer de breath holding spell-aanvallen te vermijden

Ik weet dat deze tip voor veel ouders onmogelijk is. Ik wist namelijk precies waardoor Tom een aanval kreeg; namelijk door intense emoties (meestal boosheid). Maar dat betekende nog niet dat ik de aanvallen kon vermijden. Ik probeerde er wel echter voor te zorgen dat hij niet te hongerig of moe was. Dit kon hem namelijk nog emotioneler maken.”

Vind je het moeilijk om in te schatten wanneer je de huisarts belt? Lees dan het artikel: Kleine checklist: een ziek kind, wanneer ga je naar de huisarts?

Plotselinge koorts bij je kind: dit wil je weten en doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme