Demi de Boer
Demi de Boer Gezondheid 18 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Sla, radijs of aardbeien? Dit leert jouw peuter van een eigen moestuin

Denkt jouw kind ook dat groente en fruit uit de supermarkt komt? Misschien vind je het dan wel leuk om samen met je peuter een moestuintje te starten. Dit is niet alleen heel gezellig, maar heeft ook nog eens allerlei voordelen.

Naast dat je quality time hebt met je peuter en je de groentes niet hoeft te kopen, kan je peuter er ook nog veel van leren.

Wat leert je peuter van een moestuin

Je peuter leert meerdere dingen van het verzorgen van zijn eigen moestuin.

Geduld

Allereerst leren kinderen geduldig te zijn. Het duurt natuurlijk even voordat het zaadje uitgroeit tot een plant. Als er eindelijk een plantje te zien is, duurt het ook nog een tijdje voordat de groentes rijp zijn. Je kind leert hiermee om telkens geduldig af te wachten tot hij de groentes kan plukken.

Verantwoordelijkheid

Daarnaast leert je kind om verantwoordelijk te zijn. Door je kind de taak te geven om de planten te verzorgen en water te geven, leert je kind om voor een langere periode verantwoordelijk te zijn voor de plantjes. Als de plantjes goed verzorgd worden, zal je peuter zien dat deze gaan groeien. Of natuurlijk het tegenovergestelde, als je peuter er niet goed voor wilt zorgen.

Het proces

Vaak weten kinderen niet beter, of je haalt groente en fruit uit de supermarkt. Door een moestuin te nemen, leert je peuter waar de groente vandaan komt en hoe het groeit.

Proeven

En als je geluk hebt, zal je peuter er ook meer voor open staan om groente te proeven. Veel kinderen vinden het namelijk wel leuk om hun zelf geteelde groente of fruit te proeven. Het is dus verstandig om ook groentes in je moestuin te nemen die je kind normaal gesproken niet wilt proeven.

Hoe begin je een moestuin?

Je kunt heel klein beginnen. Bijvoorbeeld met een aantal potjes in de vensterbank. Je kunt ook een paar plantenbakken in de tuin of op het balkon vullen. Als je echt fanatiek bent, kun je ook een moestuinbak kopen of zelf maken. De meeste groentes hebben een zonnige plek nodig, maar bij voorkeur niet de hele dag. Binnen kun je de potjes het best afschermen met een doorzichtige deksel, dit werkt namelijk als een minikas.

Om je peuter vanaf het begin bij de moestuin te betrekken, kun je hem de potten laten vullen met potgrond. Daarnaast kun je je peuter ook de plantenlabels bij de plantjes laten steken. Het is aan te raden om de zaden zelf te planten, om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Leer je kind aan om er dagelijks even mee bezig te zijn. Je kunt samen de planten water geven, onkruid wieden, beestjes zoeken en weghalen of natuurlijk rijpe groentes oogsten. Op die manier leert je kind om de verantwoordelijkheid te nemen en vindt hij het steeds leuker worden om er mee bezig te zijn.

Welke groentes?

Nu je weet hoe je de moestuin moet voorbereiden, is het ook handig om te weten met welke groentes je het best kunt beginnen. De makkelijkste groentes om mee te beginnen zijn onder andere radijs, cherrytomaten, sperziebonen of courgettes. Je kunt ook voor aardbeien, sla, mini wortels, mini komkommers of een appelboompje gaan. Hieronder hebben wij een moestuinkalender voor je gemaakt, met daarin de maanden om te zaaien en oogsten.

https://www.famme.nl/column-lia-moestuin/

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme