Redactie
Redactie Relatie 5 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

6 tips om een moeilijk gesprek te voeren

‘We moeten praten.’ Het is een van de engste zinnen om te zeggen of te moeten horen. Onze relaties zijn super belangrijk en we willen graag dat iedereen open en eerlijk is. Maar, grote kans dat ook jij iets hebt op te biechten tegen de mensen die je lief hebt. Een moeilijk gesprek voeren is daarom noodzakelijk.

Misschien ben je beledigd door een nonchalante opmerking van je zus, maak je je zorgen over hoe je vriendin zich gedraagt of wil je een fout uit het verleden bespreken met je partner. Het kan van alles zijn waarom er een moeilijk gesprek licht te wachten. Komen er emoties bij, dan steken we vaak liever onze kop in het zand dan dat we er één woord over zeggen.

Moeilijk gesprek voeren

Hij begrijpt het vast niet, ze wordt waarschijnlijk boos, of het doet er uiteindelijk toch niet zo toe. Meestal heb je het gesprek al duizend keer in je hoofd gevoerd en weet precies hoe de ander gaat reageren. Maar, guess what, dat weet je niet!

Als je een moeilijk gesprek uit de weg gaat, speel je eigenlijk een show en geef toe, daar word jij ook niet gelukkiger van. Natuurlijk, misschien voelt het alsof jij controle hebt over de situatie, maar uiteindelijk kost het je een hoop intimiteit, connectie en succes in je relatie.

Maar, goed nieuws: een moeilijk gesprek voeren kun je leren. Volg de zeven stappen hieronder en word meester van het moeilijke gesprek.

11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

1. Maak tijd voor het gesprek

Het is een big deal, dus behandel het ook zo. Vraag vooraf toestemming om het gesprek te voeren en draai er niet omheen. Dit soort gesprekken gaan meestal stukken beter als de ander weet dat er ‘iets’ aan de hand is. En fijne bijkomstigheid: jij krijgt niet de mogelijkheid om wéér het gesprek uit te stellen.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik zit ergens mee en ik denk dat het wel een paar minuten duurt om het te bespreken. Heb je nu tijd, of anders later zodat we elkaars aandacht hebben?’

2. Leid het voorzichtig in

Probeer de ander gerust te stellen, zodat ze willen luisteren. Probeer zoiets: ‘Ik weet dat er twee kanten aan een verhaal zitten. Er zit me al een tijdje iets dwars en ik zou graag JOUW mening daarover willen horen. Het spijt me dat ik hier niet eerder over ben begonnen, maar ik wil alles met je kunnen bespreken.’

https://www.famme.nl/stem-verandert-gesprekspartner/

3. Vertel wat er op je hart ligt

Zeg tijdens het gesprek duidelijk wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: ‘De laatste keer dat … gebeurde, baalde ik daar echt van. Voor mij voelde het alsof ik er alleen voor stond/ je weinig geeft om mijn gevoel / je geen tijd met mij wil doorbrengen.’

Als je geïrriteerd over iets bent (ook als je weet dat dat misschien overdreven is) zeg het dan. Dit is de perfecte tijd om te zeggen hoe jij je voelt en te zeggen dat je soms misschien wat overdreef. Een moeilijk gesprek voeren gaat gepaard met gevoelens en die moet je ook uiten.

4. Stel vragen

Jij hebt je verhaal gedaan, nu is het tijd voor de ander! Vraag op de man af: ‘Hoe herinner jij het je?’, ‘Hoe was dat voor jou?’ of ‘Wat vind jij er van?’

8 ‘rare’ gesprekken die ervoor zorgen dat je relatie meer kans van slagen heeft

5. Luister naar wat de ander te zeggen heeft

Dit is zó belangrijk tijdens het voeren van een moeilijk gesprek. Luister net zo aandachtig als dat je zou willen dat de ander het bij jou deed. Demonstreer hoe goed je luistert door dingen samen te vatten om zeker te weten dat je het goed begrijpt.

Het idee is dat je ‘HAAR/ZIJN’ verhaal hoort. Het maakt niet uit of je ermee eens bent, maar je moet het wel begrijpen. Je doet er ook altijd goed aan om je te verontschuldigen voor jouw negativiteit in het verhaal.

6. Verder met de volgende stap

Zo, de lucht is geklaard en je hebt weer wat geleerd over elkaar waardoor dit voorval niet nog eens gebeurd. Maak een plan van aanpak voor het geval dat deze issue wel weer omhoog komt. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken of eens in de zoveel tijd je hart te luchten bij elkaar ter preventie.

Onthoud: je weet nooit hoe een moeilijk gesprek zal gaan en accepteer dat het ook nooit makkelijk zal worden. Dit gaat niet over perfect zijn, je gelijk halen, winnen of een ruzie ontwijken.

Het gaat om volwassen zijn, eerlijk en een echte relatie hebben. Of dit nu met je partner is of met je zus. Ja, het is soms eng, maar een keer de andere kant van het verhaal horen maakt jullie band alleen maar sterker!

Wat we kunnen leren van ongelukkige stellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme