Waarom voelen moeders beter aan wat de behoefte is van hun kind dan vaders?
Je hebt als moeder vast wel eens gemerkt dat je kind iets wil en dat de vader het niet begrijpt. Of dat het kind iets onverstaanbaars zegt en de vader het niet snapt, terwijl jij als moeder precies ‘hoort’ of eigenlijk weet wat je kind bedoelt. Dit verschil is onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat moeders beter aanvoelen wat de behoefte is van hun kind dan vaders.
Ook komen er meerdere conclusies uit het onderzoek naar voren over de reden van dit verschil tussen moeders en vaders. We leggen het hieronder uit.
Moeders voelen de behoeften van kinderen beter aan
Uit onderzoek van Liesbeth Hallers blijkt dat het verschil tussen moeders en vaders is dat moeders gemiddeld beter dan vaders in staat zijn om hun gedrag af te stemmen op de behoeften van hun kinderen. Dit werd onder andere onderzocht door middel van spel in drie onderzoeksjaren met kinderen tussen de 1-3 en 3-5 jaar oud. Moeders keken tijdens het spelen beter naar de signalen die hun kinderen gaven en onderbraken het spel minder vaak. Vaders onderbraken vaker het spel. Ook observeerde de onderzoeker de kinderen wanneer ze alleen waren met hun moeder of juist met hun vader. Moeders waren vaak strenger dan vaders, maar de kinderen luisterden zowel naar vader als moeder.
Als je zwanger bent voel je direct een bijzondere verbinding met je kind. Je hecht je meteen aan dat kleine vruchtje in de buik en voelt ook de drang om het te beschermen. Na een tijdje voel je de baby in je buik ook echt bewegen en zo bouwen jullie rustig een band op. Het is dan misschien ook niet heel gek dat moeders beter aanvoelen wat de behoeften zijn van hun kind, dan vaders. Zij bouwen die band pas veel later op en zijn veel minder uur per week samen met de kinderen (gemiddeld dertig uur tegenover bijna veertig uur bij moeders). Dit was ook een conclusie uit het onderzoek: “Moeders brengen meer tijd door met hun kind dan vaders en zullen bepaald gedrag van hun kind sneller herkennen”, aldus Hallers.
Geslacht speelt ook een rol
Nog een conclusie uit het onderzoek was dat biologische factoren een rol spelen bij het aanvoelen, herkennen en inspelen op de behoeftes van een kind. Zo blijkt het volgende: “Het blijkt dat variatie in testosteronniveaus over de dag heen invloed heeft op het opvoedgedrag van ouders en dat deze relatie verschillend is voor vaders en moeders.” De uitkomsten laten bijvoorbeeld zien dat vaders hun gedrag beter kunnen afstemmen op de behoeften van hun kinderen op het moment dat het testosteronniveau daalt. Voor moeders is dit minder relevant, omdat zij al een lager testosteronniveau hebben dan vaders. Het geslacht van de ouder speelt dan ook een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen, volgens het onderzoek.
Aha! Dus dit zijn écht de grootste verschillen tussen vaders en moeders in de opvoeding