10 wijze moederlijke adviezen voor onze kinderen die écht waar zijn
Sommige uitspraken en adviezen hoor je al van kinds af aan, misschien zelfs zo vaak dat je ze nu telkens herhaalt tegen je eigen kinderen. En dat is niet voor niks want sommige dingen zijn gewoon écht waar.
Adviezen die waar zijn
Dat die wijze raad zo gek nog niet was, blijkt wel uit deze onderzoeken:
1. Liefde, daar draait het om
All you need is love: er is niet voor niets een nummer van The Beatles én een tv-programma naar vernoemd. In een grote studie uitgevoerd door Harvard werden 268 mannen gedurende 75 jaar gevolgd om erachter te komen wat in hun leven het belangrijkst was. Wat de meeste zeiden? Het vinden én behouden van liefde.
2. Zeg altijd dankjewel
‘En wat zeggen we dan..?’ ‘Dankjewel’ zeggen wordt bij de meesten kinderen al vroeg aangeleerd. Niet zo gek, want (naast dat het gewoon beleefd is) is uit onderzoek uitgevoerd door het Journal of Happiness gebleken dat het uiten van dankbaarheid een geluksgevoel en gevoel van tevredenheid vergroot, én depressieve gevoelens tegengaat.
3. Verplaats je in een ander
En dan niet alleen medeleven voor een ander, maar ook voor jezelf. Metta is een boeddhistische traditie die letterlijk vertaald ‘barmhartigheid’ betekent. Tijdens deze vorm van meditatie leer je mededogen te hebben voor jezelf, je geliefden en mensen die je misschien minder mag. Mensen die deze vorm in hun dagelijks leven toepassen zijn bewezen gelukkiger en staan bewuster in het leven.
4. Pak op tijd je rust
Hoe vaak je dit advies wel niet voor bij hebt zien komen terwijl je ondertussen denkt: ‘daar heb ik toch geen tijd voor.’ Misschien zijn deze onderzoeksresultaten een reden om dit veelgehoorde advies toch ter harte te nemen. Na een achtweekse meditatie cursus bleken de hersenverbindingen van de proefpersonen letterlijk anders: het gedeelte dat gaat over compassie en zelfbewustzijn was gegroeid, terwijl het deel dat gaat over stress was gekrompen. En dat na acht weken!
5. Ga een teamsport doen of sluit je aan bij een andere groep
Het is niet voor niets zo dat de oermens al in groepen leefde, de mens is een echt gemeenschapsdier. Uit een studie van de Brigham Young Universiteit uit North Carolina blijkt dat mensen die er sterke sociale banden op na houden zelfs een 50% hogere kans hebben om gemiddeld ouder te worden.
6. Ga naar buiten!
Genoeg tijd buiten doorbrengen wordt niet voor niets in bijna elke geloofovertuiging aangeraden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat mensen zich buiten het fijnst voelen. Er is zelfs een ultieme temperatuur gevonden: op 13.9 graden zouden we ons het gelukkigste voelen.
7. Wees lief voor je broertjes en zusjes. Uiteindelijk draait alles om vrienden en familie
Een verpleegster die mensen op hun sterfbed vroeg waar ze het meeste spijt van hadden hoorde telkens hetzelfde antwoord: dat ze niet genoeg tijd hadden doorgebracht met hun familie en vrienden. Quality time met je geliefden, daar draait het dus om.
8. Lachen is gezond
Ook dit blijkt helemaal te kloppen: uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat lachen pijn vermindert en je meteen vrolijker maakt. Glimlachen helpt daarnaast beter te concentreren. Als je daar niet vrolijk van wordt!
9. Help oudere mensen
Iemand anders te hulp schieten is niet alleen een onzelfzuchtige daad, je ondervindt er zelf ook voordelen van. De Universiteit van North Carolina ontdekte dat het type geluk dat ontstaat wanneer je anderen helpt (eudaimonic happiness) ervoor zorgt dat er méér antistoffen worden aangemaakt in je lichaam dan bij een ‘normale’ gelukservaring. Er is zelfs een richtlijn: 100 uur per jaar is het optimale aantal om met een ander bezig te zijn.
10. Sommige dingen kun je niet veranderen
Een lastige, want vaak zijn deze dingen juist oneerlijk of moeilijk om je bij neer te leggen. Journal of Happiness vergeleek een groep ouderen die begeleid wonen met een groep die dat niet deed. Wat bleek: de groep die hulp kreeg was gelukkiger, met name omdat ze hadden geaccepteerd dat ze ouder werden en dat ze daar niets aan konden veranderen.
Lees ook: