Waarom raak je zo moe van zwemmen?
Ga je om de zoveel tijd recreatief zwemmen met het hele gezin? Of duik je af en toe in het water met je bestie om baantjes te trekken? Zwemmen kan een heerlijke vorm van ontspanning zijn. Letterlijk en figuurlijk welteverstaan. Want of je nu een half uurtje of een hele middag hebt gezwommen, achteraf ben je altijd moe.
Moe na zwemmen
Met fietsen, skaten en hardlopen ligt de focus voornamelijk op het trainen van je benen. Evenals in de sportschool, waar het ‘legday’ of ‘buikspieren-dag’ is.
De meeste work-outs focussen zich op een samenwerking tussen een bepaalde spiergroep en je core. Maar tijdens het zwemmen train je alle spieren in je lichaam.
Deze vorm van bewegen staat garant voor cardio, kracht én techniek training. Je gebruikt je buikspieren, biceps, triceps, bilspieren, hamstrings én quadriceps. Het is geen wonder dat je lichaam zo vermoeid raakt.
Lees ook: 8 redenen om vandaag nog te gaan zwemmen
Hartslag schiet omhoog
Omdat zwemmen voor veel mensen ontspannend werkt, vergeten we wel ‘s dat baantjes zwemmen gelijk staat aan een intense work-out. Je hartslag schiet – net zoals bij fitness, fietsen en hardlopen – aardig omhoog.
Geweldig: om deze reden is wandelen beter dan een intensieve workout
Je raakt misschien niet buiten adem wanneer je in het water ligt, maar op het moment dat je op de bank neerploft voel je wel degelijk dat je hart een oppepper heeft gehad.
Must read: Waarom zwemmen en yoga een gouden duo zijn
Water zorgt voor weerstand
Heb je weleens ‘zwembewegingen’ gemaakt buiten het water? Da’s appeltje eitje. Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen.
Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden. Al met al is zwemmen niet alleen de perfecte work-out, maar ook het perfecte slaapmiddel.