Snel verlichting: dit helpt tegen de misselijkheid tijdens je zwangerschap
Zwanger zijn is één van de mooiste geschenken van het leven. Tegelijkertijd komen er ook een hoop nare kwaaltjes kijken bij een zwangerschap, zoals misselijk zijn. Dit is soms erg zwaar en daarom zochten wij uit wat helpt tegen deze vervelende misselijkheid.
De meeste vrouwen hebben met name de eerste drie maanden last van misselijkheid, en de piek is vaak bij negen weken. Bij de ene vrouw gaat het om ochtendmisselijkheid, bij de andere houdt het de hele dag aan.
Hormoon GDF15 veroorzaakt misselijkheid
Uit recent onderzoek van de universiteit van Cambridge blijkt dat zwangere vrouwen misselijk zijn door het hormoon GDF15 dat door de foetus wordt aangemaakt en wordt afgegeven via het bloed.
De onderzoekers ontdekten dat zwangeren die hyperemesis gravidarum hebben (extreme misselijkheid en veel overgeven), veel hogere hoeveelheden van dat hormoon in hun bloed hebben. Wel vermelden ze dat het ook van belang is hoeveel GDF15 iemand voor de zwangerschap al in het lichaam had.
Veel overgeven
Sommige vrouwen moeten naast de misselijkheid, ook veel overgeven. Hierdoor vermindert de eetlust en kun je dus wat afvallen. Dit is helemaal niet gek. Wel is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog als je binnen de eerste drie maanden van de zwangerschap weinig plast (minder dan vier keer per dag), donkere plas hebt, wel veel dorst hebt, niet meer goed kunt nadenken en in de war bent. Deze symptomen kunnen mogelijk wijzen op uitdroging.
Ook wanneer het vele overgeven blijft aanhouden, je geen vocht meer binnen kunt houden en je meer dan vijf procent van je gewicht verliest, is het goed om hulp te zoeken.
Wat helpt tegen misselijkheid tijdens zwangerschap?
Wat helpt verschilt per zwangere vrouw. Wel zijn er een aantal tips die het proberen waard zijn, want wellicht vermindert het jouw misselijkheid.
Eet en drink minder per keer (lichte maaltijden), en meer verdeeld over de dag. Dit zorgt ervoor dat je maag gevuld blijft en je geen honger krijgt en nog misselijker wordt. Ook kan het helpen om de dag te beginnen met een stuk fruit of een cracker, dit ligt namelijk niet zo zwaar op de maag. Gember ondersteunt daarnaast de werking van de maag en is ook goed tegen de misselijkheid. Dit kan als thee of door het eten worden gebruikt, maar je kunt ook gemberpillen slikken. De aanbevolen hoeveelheid is één gram per dag.
Brood gemaakt met bakkerszout (dit zit in de meeste broden uit de supermarkt) bevat jodium, wat een belangrijke voedingsstof is tijdens de zwangerschap.
Daarnaast zijn calcium en omega 3 vetzuren (zoals uit vis) eveneens belangrijk tijdens de zwangerschap. Mocht dit niet lukken, is het verstandig om van sommige voedingsstoffen een supplement in te nemen.
Neem genoeg rust
Neem daarnaast genoeg rust en durf om hulp te vragen. De misselijkheid kan je namelijk zo slecht laten voelen, dat alles wat je normaal voor elkaar kreeg, nu niet meer lukt. En het is oké om je hieraan over te geven.
‘HG moet serieuzer worden genomen’
Ondanks dat veel vrouwen misselijkheid ervaren tijdens de zwangerschap, verschilt het per vrouw in welke mate ze hier last van heeft. Verloskundige Margot van Dijk vindt dat extreme zwangerschapsmisselijkheid, oftewel HG, veel serieuzer genomen moet worden. Zo vertelt Van Dijk dat zorgverleners het probleem vaak onderschatten. “Ook steun en begrip uit de omgeving is onmisbaar en belangrijker dan alleen maar horen ‘dat het wel meevalt’”, benoemt ze.
Daarnaast is de nasleep lang en zwaar. “Vrouwen met HG hebben een rotzwangerschap gehad, hebben een tekort aan vitamines en mineralen, een aangepaste spijsvertering en zijn negen maanden lang ziek geweest. Het herstel kan wel een jaar duren”, zegt Van Dijk. Zij pleit dan ook voor betere psychische steun voor HG-vrouwen na de zwangerschap, met de juiste medische zorg en eventuele medicatie.
Hoe ben jij zwanger? ‘Drie keer zoveel hormonen door mijn lichaam, dat verklaarde de misselijkheid’