Julia van Buuren
Julia van Buuren Miskraam 23 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Een missed abortion? Dit is het verschil met een miskraam

Het is erg verdrietig wanneer je erachter komt dat je kindje niet meer verder groeit. Is er sprake van een missed abortion? Wij vertellen je er alles over.

Een missed abortion is niet een standaard miskraam.

Wat is een missed abortion?

Een missed abortion is een miskraam waarbij het vruchtje in je baarmoeder zich niet meer verder ontwikkeld. Het kan bijvoorbeeld dat het embryo is gestopt met groeien of dat er geen embryo aanwezig is. Wel is het vruchtje nog steeds aanwezig in je baarmoeder, maar het hartje klopt niet meer. De term missed abortion wordt gebruikt omdat je niet doorhebt dat er een miskraam plaatsvindt. Je verliest geen bloed of ervaart krampen, wat gebruikelijk is bij een miskraam. Je voelt je dus nog steeds zwanger en hebt wellicht ook nog last van zwangerschapskwaaltjes omdat er nog steeds zwangerschapshormonen worden aangemaakt.

Symptomen bij een missed abortion

De meeste vrouwen voelen niks tijdens een missed abortion, in tegenstelling tot wat vrouwen ervaren bij een gewone miskraam, waarbij hevige pijn, veel bloedverlies en het verliezen van stolsels normaal is. Toch kan het zo zijn dat je last hebt van lichte klachten, zo kun je last hebben van bruinachtige afscheiding of minder vroege zwangerschapssymtomen ervaren. Dit kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van licht vaginaal bloedverlies, buikkrampen en vochtig of weefselachtige afscheiding.

De eerste echo

Omdat je tijdens een missed abortion zelf geen symptomen ervaart, wordt het meestal past vastgesteld tijdens een echo. Vaak is dit bij de eerste termijnecho, die je tussen de 8 en 14 weken krijgt. Op de echo wordt dan ontdekt dat er geen kloppend hartje te vinden is. Mocht je minder dan tien weken zwanger zijn, dan kan er nog een extra inwendige echo gemaakt worden of de hCG waarden (zwangerschapshormoon) in je lichaam wordt door middel van bloedafname gecontroleerd. Dit percentage hoort namelijk te stijgen en wanneer dit niet zo is, is duidelijk dat de zwangerschap is beëindigd.

De oorzaken

De oorzaak van een missed abortion is niet volledig duidelijk. Vaak is het zo dat het vruchtje zich niet goed ontwikkelt, bijvoorbeeld doordat het embryo niet genoeg of te veel chromosomen heeft. Het is niet bekend waarom sommige vrouwen een miskraam met veel pijn en klachten ervaren en anderen een missed abortion.

Wat nu?

Er zijn verschillende vervolgstappen die je kunt nemen wanneer je te horen hebt gekregen dat je een missed abortion hebt gehad.

Afwachten

Zo kun je de miskraam afwachten, meestal verdwijnt het vruchtje namelijk op natuurlijke wijze. Als dit niet het geval is, kun je of medicijnen slikken of een operatie ondergaan. Dit bespreekt je arts altijd met je.

Medicijnen

Wanneer je kiest voor medicijnen, krijg je misoprostol voorgeschreven. Dit zorgt ervoor dat je baarmoedermond open gaat en je baarmoeder samentrekt. Oftewel, het zorgt ervoor dat je miskraam wordt doorgezet en het veroorzaakt dus krampen, bloedingen en bloedstolsels. Je krijgt de medicijnen meestal in het ziekenhuis of bij de huisarts en mag daarna weer naar huis. Meestal vindt de miskraam na vier of vijf uur plaats.

Curettage

Wanneer niet al het weefsel uit de baarmoeder is verwijderd, kun je een curettage ondergaan. Hierbij wordt je baarmoeder met een slangetje schoongemaakt. Ook krijg je verdoving om de pijn te stillen. Een curettage kan plaatsvinden direct nadat je erachter bent gekomen dat je een missed abortion hebt gehad, maar dit kan ook later nog omdat het weefsel of vruchtje na het afwachten of door de medicijnen nog niet volledig weg is. Een gynaecoloog voert de curettage uit.

Kans op volgende miskraam?

Hoe snel je als vrouw fysiek weer bent hersteld verschilt per persoon, dit kan een week maar ook twee maanden duren. De menstruatie keert meestal binnen drie tot zes weken terug.

Wanneer je een miskraam hebt gehad, is de kans op een gezonde zwangerschap net zo groot als bij andere vrouwen. Alleen als je meerdere miskramen achter elkaar hebt gehad, is de kans groter op een volgende miskraam en zal er een onderzoek plaatsvinden.

Hoe ga je om met een missed abortion?

Ondanks dat je fysiek redelijk snel weer de oude bent, is dat emotioneel gezien een heel ander verhaal. Het verlies van een kindje is erg verdrietig en dit kan voor ouders dan ook een lang verwerkingsproces zijn. Het kan hierbij helpen om (wanneer je daar klaar voor bent) met anderen te praten. Dit kan met de mensen die dicht om je heen staan, mensen die hetzelfde hebben ervaren via bijvoorbeeld een steungroep of met een professional.

Brief schrijven

Daarnaast kan het helpen om een brief aan je kindje te schrijven, om zo je gevoelens te verwerken. Schrijf bijvoorbeeld over je zwangerschap en welke dromen je had voor je kindje of welke plek hij of zijn in je leven inneemt. Ook spullen die je herinneren aan de zwangerschap kun je bewaren op een mooie plek in huis of juist in een speciale bewaardoos.

Eigen gevoel volgen

Uiteindelijk is het het allerbelangrijkste om je eigen gevoel te volgen, of dat nou dansen, zingen, tekenen of een tattoo zetten is, iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier.

Ken je iemand die een miskraam heeft gehad en weet je niet hoe je de ouders het beste kunnen ondersteunen? Lees hier de ervaringen van onze lezers:
Hoe kun je steun of troost bieden na een miskraam? Lezers delen hun ervaringen.

Een miskraam bij 4 weken: zo ziet het eruit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme