Misofonie de oorzaak van onverklaarbare driftbuien? (+3 tips om ermee om te gaan)
Krijgt jouw kind onverklaarbare driftbuien, vooral tijdens het eten? Dan kan het zijn dat hij last heeft van misofonie.
Misofonie is een overgevoeligheid voor zeer specifieke geluiden. Tegenwoordig is er steeds meer over bekend en horen we tieners en volwassenen er vaker over. Maar het komt ook voor bij kinderen vanaf een jaar of zeven en voor hen is het vaak nog moeilijk om te verwoorden wat de oorzaak is van deze specifieke ergernis. En dat resulteert snel in driftbuien, woedeaanvallen en andere misdragingen.
Wat is misofonie?
Misofonie betekent letterlijk ‘haat voor geluiden’. De term ‘haat’ kan wat overdreven lijken in de beleving van anderen, maar dit is precies wat het oproept wanneer iemand met misofonie een geluid hoort waar hij of zij gevoelig voor is. Deze trigger-geluiden roepen een heftige negatieve emotie bij ze op waardoor ze extreem boos of vol van walging of haat kunnen reageren op dat geluid of degene die het maakt.
De meest bekende veroorzakers zijn geluiden als kauwen, smakken of slurpen. Maar ook ademen, manieren van praten of geluiden door de muur van de buren kunnen een reactie oproepen.
Misofonie bij kinderen
De reactie die het over het algemeen oproept laat zich het best omschrijven als een paniekreactie. Dit is voor volwassenen natuurlijk al ontzettend lastig, maar je kunt je voorstellen dat jonge kinderen die zich nog niet zo goed weten uit te drukken, hier erg moeilijk mee om kunnen gaan.
Kinderen zullen proberen om situaties uit de weg te gaan waar ze trigger-geluiden kunnen horen. Zoals aan tafel zitten, of dicht bij iemand zitten. Maar het feit dat kinderen ook nog een stuk ongeremder zijn dan volwassenen, resulteert in dit soort gevallen al snel in agressieve reacties waarbij ze gaan schreeuwen of slaan.
Reactie van ouders op kind met misofonie
Wanneer een kind zonder verklaarbare reden in woede uitbarst, zullen ouders al snel ingrijpen en het kind proberen te corrigeren. Zo krijgen kinderen vaak straf of worden ze weggestuurd.
En in het geval van een kind dat van tafel wil tijdens het eten, wordt deze vaak verplicht om te blijven zitten, want ja, we zitten gewoon met zijn allen aan tafel tot iedereen klaar is. Toch?
Dr. Hashir Aazh een Britse audioloog gespecialiseerd in de behandeling van misofonie, wijst er dan ook op dat het erg belangrijk is om hulp te zoeken wanneer je vermoedt dat je kind misofonie heeft.
De huisarts kan jullie eventueel doorverwijzen naar Levvel of het Amsterdam UMC waar een speciale behandeling voor kinderen vanaf 12 jaar met misofonie is.
Tips bij misofonie
Daarnaast kun je je kinderen helpen door deze tips toe te passen.
1. Toon begrip en ondersteuning
Een kind met misofonie ervaart bij het horen van trigger-geluiden heftige emoties en heeft op zo’n moment vooral steun en begrip van zijn ouders nodig.
Laat op die momenten dan ook blijken dat je begrijpt waar de reactie vandaan komt en probeer samen op zoek te gaan naar een oplossing.
2. Help je kind het te begrijpen
Kinderen met misofonie begrijpen vaak zelf ook niet wat nou het probleem is. Probeer als ouder met je kind onder woorden te brengen waar het probleem precies zit. Wat zijn de trigger-geluiden? En wat voelt het kind op het moment dat hij deze hoort?
Wanneer je zo ver bent kun je ook een stapje verder gaan en proberen de gedachten en emoties aan elkaar te koppelen, om de gedachten vervolgens een andere kant op te sturen.
3. Laat je kind niet laten terugvallen in vermijdingsgedrag
Kinderen met misofonie zullen vaak gaan proberen om bepaalde situaties te gaan mijden. Zo zullen ze misschien alleen willen eten, of niet bij bepaalde mensen willen zijn die trigger-geluiden maken. Het lijkt misschien een handige oplossing, maar het is geen duurzame oplossing. De oorzaak blijf namelijk nog steeds in stand.
Natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat je je kind forceert om zich, zonder verdere begeleiding, in deze trigger-situaties te plaatsen. De beste manier is om hulp te zoeken bij de huisarts of specialist en het probleem aan te pakken.
Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.
Dit artikel verscheen eerder op JMouders.nl.
Lees ook:
- Wordt jij ook gillend gek als je mensen hoort kauwen? Misschien heb je dan misofonie
- Waarom je peuter driftbuien heeft én hoe je het beste kunt reageren
- Wat is het syndroom van Alice in Wonderland? Dit wil je als moeder weten