Een miskraam bij 4 weken: zo ziet het eruit
4 weken zwanger: de één is er net achter gekomen dat ze zwanger is, de ander moet het nog ontdekken. Helaas komt een miskraam in week 4 regelmatig voor, terwijl de zwangerschap pas net was begonnen. Maar hoe ziet een miskraam er rond die tijd eigenlijk uit?
Wij vertellen je alles wat je erover moet weten.
Week 4 van de zwangerschap
Vanaf week 4 van de zwangerschap wordt het baby’tje een embryo genoemd. Het embryo is natuurlijk nog erg klein, zo groot als een zoutkorrel. Er gebeurt een hoop in deze beginfase van de zwangerschap, zo kun je zwangerschapssymptomen ervaren als vermoeidheid, gevoelige borsten, opgeblazen gevoel of misselijkheid. Ook wordt de basis van je kind gevormd.
Daarnaast kan je ook in deze week wat bloedverlies hebben. Meestal is dat een innestelingsbloeding, dus je hoeft hier niet gelijk van te schrikken. Toch is het goed om het in de gaten te houden, omdat het ook tekenen van een miskraam kunnen zijn. Gaat het bloedverlies samen met buikkrampen of buikpijn en is het best heftig? Bel dan de verloskundige, er kan helaas sprake zijn van een miskraam.
Miskraam week 4
De kans op een miskraam in week 4 is relatief gezien best groot, zo’n 15 tot 20 procent. Een vroege miskraam kan onder andere komen door chromosomale afwijkingen bij je baby, hormonale onbalans, problemen met het implanteren van het embryo in de baarmoederwand of door genetische afwijkingen.
Helaas kun je een vroege miskraam niet voorkomen. Je kunt wel maatregelen nemen om zo goed mogelijk voor jezelf en je lichaam te zorgen, door gezond te eten, niet te roken, geen alcohol te drinken en medicijnen die je normaal gesproken slikt alleen in overleg met je verloskundige in te nemen.
Hoe ziet een miskraam eruit?
Maar wat zijn dan de meest voorkomende symptomen van een miskraam? Vaak zijn de eerste tekenen van een miskraam vaginaal bloedverlies en/of buikpijn. Maar omdat dit ook zonder een miskraam als gevolg kan voorkomen tijdens de zwangerschap, is het goed om te kijken naar de hoeveelheid bloedverlies en de mate van hevigheid van de buikpijn.
Bij een miskraam is in de eerste week het bloedverlies hevig, denk daarbij aan twee maandverbanden vol met bloed per uur. Meestal komt dit samen met bloedstolsels. Je krijgt daarbij ook last van buikpijn: krampen die vergelijkbaar zijn met menstruatiepijn, wat vaak op de derde dag het heftigste is. Dit kan samengaan met pijn in de rug en/of de bovenbenen. De pijn en het patroon van de buikpijn kan op weeën lijken.
Wat te doen bij een miskraam?
Als je het vermoeden hebt dat je een miskraam hebt omdat je bovengenoemde symptomen ervaart, bel dan direct de verloskundige of huisarts. Zij zal aan de hand van de vragen die ze stelt bepalen of je langs moet komen voor een echo. Als blijkt dat je inderdaad een miskraam hebt, dan zijn er meerdere mogelijkheden.
De eerste mogelijkheid is afwachten tot de miskraam uit zichzelf op gang komt. Dit gebeurt vaak binnen één tot twee weken na jouw eerste bloedverlies. De tweede mogelijkheid is een behandeling met medicijnen, die meestal worden ingebracht in je vagina. Als deze medicijnen goed werken, komt de miskraam vaak na één tot twee dagen op gang.
De derde mogelijkheid is een operatieve ingreep in het ziekenhuis, ook wel curettage genoemd. Hierbij wordt jouw baarmoederholte via je vagina leeggemaakt met een slangetje, zuigertje of schrapertje.