8 dingen die ik heb geleerd van mijn eigen miskraam
Amper een maand geleden maakte redacteur Gina zelf een miskraam mee. Het was een hartverscheurende periode die ze gelukkig steeds verder achter zich kan laten. “Het voelt alsof ik er niet meer middenin zit en ik het verdriet steeds meer een plek kan geven. Dat is niet makkelijk en heeft me behoorlijk wat tranen en energie gekost.” Omdat ze weet dat ze niet de enige is en dat veel vrouwen in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten deelt ze op Famme de lessen die ze leerden van haar eigen miskraam.
Je kan nog zoveel lezen over een miskraam, pas als je het zelf meemaakt snap je wat al die vrouwen en hun partners (en dat zijn er echt heel veel) voelen.
Dit heb ik geleerd van mijn miskraam
Dit zijn de dingen die ik heb geleerd van mijn eigen miskraam. Mogelijk voor veel vrouwen herkenbaar, maar allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring.
1. De pijn is niet vergelijkbaar met een normale menstruatie
Het internet staat vol informatie over miskramen en eerlijk gezegd zag ik door de bomen het bos niet meer. Je googelt je in deze periode suf. Op elk druppeltje bloed, krampje en verontrustend gevoel probeer je een antwoord te vinden. Dat is echter onmogelijk want elke miskraam is uniek. Wat me opviel is dat op vele sites wordt geschreven dat de pijn en het bloeden van een miskraam vergelijkbaar is met de pijn van een menstruatie, in sommige gevallen zoals een hevige menstruatie. Ik heb geleerd dat dat in mijn geval – en na rondvraag ook bij anderen vrouwen – echt niet waar is. Pin je daar dus ook niet per se op vast.
2. ‘Ik hield wel al van je’
Die woorden zijn erg raak en hoewel buitenstaanders niet altijd kunnen geloven dat je al van een kindje van een paar weken kan houden, is dat wel degelijk het geval. Op het moment dat je weet dat je zwanger bent fantaseer je over jullie nieuwe toekomst, bespreek je voorzichtig welke namen jullie leuk vinden en loop je in de HEMA toch maar vast een rondje over de babyafdeling. Dat je nog niet van zo’n kleintje kan houden is onzin.
3. Je mist intimiteit met je partner
Een miskraam gaat in de meeste gevallen gepaard met bloedverlies. Dit houdt soms weken aan en als ik ergens niet helemaal op was bedacht (omdat niemand dat tegen je zegt) is dat ook de intimiteit met je partner verdwijnt. Dat is heel moeilijk, vooral in een periode waarin jullie beide gestrest zijn en ook de behoefte hebben om de verbinding te zoeken met elkaar. Daar komt nog eens bovenop dat de eerste twee weken na de miskraam wordt afgeraden om seks te hebben in verband met de kans op een infectie.
4. Je ontdekt dat jij en je partner mogelijk anders omgaan met de miskraam
Een miskraam is een heel ingrijpende gebeurtenis en iedereen reageert anders op ingrijpende gebeurtenissen. Zo kan het dus ook gebeuren dat jij en je partner compleet anders reageren op de miskraam. Jij voelt alles in je lijf en hij niet, dat zorgt ervoor dat jullie het compleet anders ervaren. Dat is soms moeilijk.
5. Mannen reageren sowieso anders dan vrouwen
Dit viel me met name op als ik lieve berichtjes ontving van vrienden en familie. Waar vrouwen heel empathisch zijn en vooral bevestigen hoe hartverscheurend het is en hoe krachtig je bent viel het mij op dat bijna alle mannen hun berichtje begonnen met ‘je moet maar zo denken dat het gewoon een fout is geweest in de aanleg’. Lief bedoeld natuurlijk, maar vaak heel pijnlijk. Het viel mij op (maar dat is een persoonlijke ervaring) dat mannen hier veel rationeler mee omgaan dan vrouwen.
6. Delen helpt
Voor mij in ieder geval maar ik kan me voorstellen dat het anderen ook helpt. Ik heb veel berichten ontvangen van vrouwen die ervoor kozen niks te delen, zelfs niet met familie, en dat vond ik erg bijzonder. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om maar alle steun die wij ontvingen heeft me er doorheen geholpen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat mijn partner en ik dit helemaal voor onszelf zouden hebben gehouden.
7. Het ligt niet aan mij
Hoewel het exacte aantal niet helemaal bekend is, eindigt zo’n 1 op de 6 zwangerschappen in een miskraam. Dat zijn gigantisch veel zwangerschappen. In 95 procent van de gevallen betreft het een ‘fout in de aanleg’. Zelfs als het niet een fout in de aanleg betreft, is het belangrijk om te realiseren dat het niet jouw ‘fout’ is. Laat het los want dit geeft je alleen maar een rotgevoel en dat kan je totaal niet gebruiken.
8. De jaloezie op zwangere vrouwen
Je grote droom moeten loslaten gaat gepaard met veel verdriet, onmacht en frustratie. Daarnaast gieren de hormonen nog door je lijf. Het is een moeilijke periode waarin je zoveel bezig bent met je (misgelopen) zwangerschap. Je wordt nog steeds getarget op allerlei reclame over zwangerschap en de baby – pijnlijk – en ineens lijkt iedereen om je heen en op straat wel zwanger. De jaloezie is dan ook groot elke keer als je iemand met een dikke buik voorbij ziet wandelen. Ook dat hoort erbij.
Wat kun je zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad?