Een miskraam als je 6 weken zwanger bent: dit wil je weten
Wanneer je zwanger bent kun je een miskraam krijgen. Gemiddeld eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam, dat is dus best veel. In de eerste weken van de zwangerschap is dat percentage zelfs nog hoger. Wij vertellen je alles over een miskraam wanneer je ongeveer zes weken zwanger bent.
Een miskraam is heel verdrietig en kan een grote impact hebben op je leven. Ongeacht het aantal weken dat je zwanger bent. Hieronder vertellen wij je over een miskraam als je ongeveer zes weken zwanger bent.
Miskraam met 6 weken zwangerschap
Vanaf week vier merken veel vrouwen dat ze zwanger zijn, dit is namelijk de week waarin je bij een normale menstruatiecyclus overtijd bent. Grote kans dus dat jij rond de vier weken besluit een zwangerschapstest te doen.
Maar in week vier tot en met zes is ook de kans op een miskraam het grootst. Dit komt vaak door foutjes in de celdeling. De embryo maakt in de eerste weken honderden nieuwe cellen per uur aan. Als hier een foutje in sluipt, kan het zijn dat de embryo hierdoor niet door kan groeien. De kans op een miskraam is in deze weken ongeveer 12 procent.
3 millimeter
Wanneer je zes weken zwanger bent begint het hartje van de embryo krachtiger te kloppen, waardoor hij zich sneller kan ontwikkelen. Een grote mijlpaal in je zwangerschap dus. Ook begint het hoofdje van je baby zich te ontwikkelen.
Tegelijkertijd is de embryo nog maar slechts drie millimeter groot. Dat is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Zelf kun je ook last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, zoals vermoeidheid, misselijkheid of pijnlijke gezwollen borsten.
Heb ik een miskraam?
Bij een miskraam rond de vier weken kan het lastig zijn om te weten of je een vroege miskraam ervaart of een late ongesteldheid. Met zes weken weet je vaak al zeker dat je zwanger bent, en daardoor is het met meer zekerheid te zeggen dat je een miskraam hebt.
Toch kan het zijn dat je niet door hebt dat je een miskraam hebt, doordat je bijvoorbeeld een miskraam hebt zonder bloedverlies, of een missed abortion. Andersom kan het ook voorkomen dat je wel bloedverlies hebt rond de zes weken, maar dat je géén miskraam hebt. Het is daarom altijd belangrijk om als je een miskraam rond de zes weken vermoedt, het door middel van een inwendige echo te laten bevestigen door een verloskundige.
Wil je weten hoe een miskraam eruit ziet? Dat lees je hier.