Misa communiceert met baby- en kindgebaren: ‘Kinderen voelen zich gezien’
Toen de zoon van Misa op zijn 2e nog niet kon praten, ging ze op onderzoek uit. Baby- en kindgebaren bleken de oplossing te zijn, want binnen no-time kwam de taalontwikkeling op gang en ging haar zoon praten. Nu leert ze andere ouders baby- en kindgebaren. “Kinderen kunnen zich met gebaren uiten waardoor ze eindelijk begrepen worden.”
Misa kwam op haar 23e vanuit Slowakije naar Nederland om een jaar als au pair te werken. 26 jaar later woont ze nog steeds in Nederland, samen met haar vriend en zoon van 17 jaar.
Baby- en kindgebaren op kinderdagverblijf
Haar zoon had veel frustraties die zich uitte in driftbuien, maar hoe hard hij ook schreeuwde, duidelijk maken wat hij wilde lukte niet. “Ik dacht: hoe kan ik communiceren met hem zonder woorden?” Zo ontdekte ze gebarentaal voor baby’s en kinderen. “Ik twijfelde zelf eerst over het gebruik van gebaren, omdat ik bang was dat mijn zoon daardoor misschien helemaal niet meer ging praten, maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn.”
Ze was zo enthousiast over het zichtbare resultaat bij haar zoon, dat ze een opleiding ging volgen en deze gebaren ook ging toepassen op het kinderdagverblijf waar ze toen werkte. “Ik leerde baby- en kindgebaren aan een meisje van 10 maanden en merkte dat ze na de zomervakantie de gebaren nog steeds kende. Ik en mijn collega’s vonden dit zo bijzonder dat we het bij meer kinderen zijn gaan toepassen. Baby’s vanaf 6 maanden tot kinderen van 4 jaar deden hieraan mee.” De kinderen konden zich uiten zonder woorden en dit zorgde volgens Misa voor meer verbinding tussen de leidsters en de kinderen maar ook tussen de kinderen onderling.
Communiceren met handen
Rond de 6 tot 8 maanden kunnen baby’s al gebaren maken met hun handen, terwijl de taalontwikkeling pas rond 1.5 jaar begint. “Met hun handen kunnen kinderen zich uiten zonder te spreken. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat baby’s zwaaien of klappen wanneer ze iets willen.” Met de gebarenmethode waar Misa gebruik van maakt, leren kinderen zich te uiten. “Wat ze voelen, denken, of ze pijn hebben of als ze bijvoorbeeld willen slapen, eten of zelfs poepen kunnen ze hiermee duidelijk maken.” Zeker voor kinderen met een meertalige opvoeding kan dit helpend zijn. “Je maakt namelijk een koppeling tussen de twee talen, kinderen begrijpen door de gebaren dat twee verschillende woorden dezelfde betekenis hebben.”
Wanneer begin je?
Volgens Misa kun je niet te vroeg of te laat beginnen met baby- en kindergebaren. “Het kan soms al vanaf 2 maanden, alleen heb je dan wat meer geduld nodig. Maar ook als je kind 2 of 4 jaar is, kun je het toepassen. Wanneer je kind bijvoorbeeld pas later begint met praten of als je kind moeite heeft met het uiten van emoties in woorden.” Alle baby’s en kinderen zijn beelddenkers, zeker kinderen met autisme of het syndroom van Down. Doordat gebaren ook beelden zijn, onthouden ze dit beter. De methode is overigens speciaal ontwikkeld voor horende ouders en kinderen. De gebaren komen wel vanuit de dovenwereld.
Hoe pas je het als ouder toe?
Het toepassen van de baby- en kindgebaren is volgens Misa niet moeilijk. “Wanneer je weet wat je moet doen is het makkelijk. Daarom geef ik ook online lessen en begeleid ik ouders, zodat ze er meer over leren.” Veelgemaakte fouten zijn bijvoorbeeld te weinig herhaling of ouders die niet consequent zijn. “Maar het kan ook zo zijn dat je kindje druk is met kruipen en dat alle energie op dat moment daar naartoe gaat.”
Gebaren zijn een hulpmiddel
Als kinderen ontdekken dat taal sneller gaat dan gebaren, laten ze volgens Misa gebaren vallen. “Deze methode is ontwikkeld om de taalontwikkeling te stimuleren, gebaren zijn daarbij slechts een hulpmiddel om het visueel te maken.” Alleen bepaalde woorden worden daarom ondersteund met gebaren. “Wanneer je bijvoorbeeld zegt: kom we gaan spelen, dan gebaar je alleen het woord ‘spelen’. Ook logopedisten gebruiken gebaren op deze manier.”
Gezien voelen
Het is voor kinderen minstens net zo belangrijk om te worden gezien en gehoord, als voor volwassenen. “Als jij in het buitenland bent en je kunt je niet uiten in een taal dan voel je je ook alleen, machteloos of gefrustreerd. Dit geldt ook voor kinderen, die uiten dit dan vaak in huilen, schoppen of slaan”, vertelt Misa. het gebruik van gebaren kan voor betere communicatie en een hechtere band met je kind zorgen.
Benieuwd welke gewoonten nog meer voor een sterkere band met je kind kunnen zorgen? Lees het hier: Een sterke band met je kind: deze dagelijkse gewoonten dragen bij.
Wist je dat je baby veel manieren heeft om met je te communiceren?