6 makkelijke tips die mij geholpen hebben om minder vlees te eten
Steeds meer mensen kiezen er voor om het vlees in hun voedingspatroon te vervangen voor vegetarische opties. Vind jij vegetarisch eten wel interessant, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres – ik deel de ‘minder vlees eten’-tips die mij enorm geholpen hebben.
Ik ben niet 100% vegetarisch (die grote gele M langs de snelweg is soms toch net te verleidelijk), maar eet sinds een jaar wel veel minder vlees dan vroeger. Dat was in het begin even wennen, want een AVG’tje op het menu zetten is zo lekker makkelijk. Maar met de onderstaande tips wissel je de aardappelen-groenten-vlees zo om voor aardappelen-groenten-vega.
Minder vlees eten? Probeer het met deze tips
1. Begin met het ontbijt
Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag – ik kan hier ‘s morgens echt naar uitkijken. Toevallig is het ontbijt ook een van de makkelijkste maaltijden om vegetarisch te maken. Wissel dat broodje rookvlees eens in voor een boterham met pindakaas of hagelslag, een Hollands plakje kaas of een laagje jam.
Geen fan van de boterham? Dan kan je uiteraard ook kiezen voor havermout, kwark of yoghurt. Allemaal vegetarische opties waar je echt geen moeite voor hoeft te doen.
Volgens een Harvard-arts is dít het beste ontbijt om iedere dag te eten
2. Focus op het toevoegen, niet op het weghalen
Zit je met je handen in het haar omdat je graag een vegetarische pasta wilt maken, maar geen idee hebt wat voor pasta het moet worden zonder gehakt, kipfilet of spekjes? Focus je eerst eens op wat je kunt toevoegen aan de pasta, in plaats van alleen het vlees weg te halen.
Pasta pesto zonder kip klinkt misschien saai, maar als je aan het gerecht ui, gehalveerde cherrytomaten, een courgette en broccoliroosjes toevoegt, dan heb je ineens een volledige maaltijd. Wedden dat je de kip niet eens mist?
3. One step at the time
Het is nergens voor nodig om meteen voor de volle 100% vegetarisch te eten als je dat nog lastig vindt. Begin met één dat per week (daarmee help je het milieu zeker al een handje, lazen we in een artikel van onze collega’s van Bedrock).
Heb je geen moeite meer met die vegetarische dag? Bouw het uit naar twee of drie dagen per week, en kijk hoe dat bevalt.
4. Pinterest is jouw best friend
Ik kan genieten van het bladeren door kookboeken, maar als je meteen inspiratie voor jouw volgende maaltijd wilt dan raad ik je toch echt aan om op Pinterest te zoeken naar vegetarische recepten. Het platform staat vól goede ideeën, lekkere maaltijden en combinaties waarvan ik nog nooit gehoord had – maar wat verrassend lekker blijkt te zijn. Aanrader!
Mocht je nu ook benieuwd zijn naar mijn favorieten, ik heb er drie voor je op een rijtje gezet:
- Snelle curry met rijst en halloumi (milde curry, dus ook geschikt voor kinderen!)
- Vegetarische Mexicaanse kapsalon met zelfgemaakte guacamole en tomatensalsa (dit recept is lekkerder dan een traditionele kapsalon, geloof me)
- Tomatenrisotto met spinazie (basisgerecht waar je nog veel aan kunt toevoegen als je wilt)
5. Vleesvervanger-roulette
Dit vond is misschien nog wel het leukste om te doen: elke week een andere vleesvervanger uitproberen. Zo ben ik er achter gekomen dat de vega kipschnitzels van de Lidl écht net naar kip smaken, dat ik alle vleesvervangers met kaas lekker vind en dat er veel meer keuze is dan dat ik in eerste instantie dacht.
6. Vleesvervangers duur? Let op aanbiedingen
Een tijdje geleden was het de Week Zonder Vlees en daar spelen supermarkten handig op in. Het resultaat: in mijn vriezer lagen iets van 20 vleesvervangers, omdat alles in de aanbieding was. Je kunt vleesvervangers net als vlees in de vriezer bewaren, en dat zorgt er dus voor dat je prima in kunt slaan wanneer het 1 + 1 gratis is. Tel uit je winst.
Minder vlees eten kan er voor zorgen dat je niet voldoende eiwitten binnen krijgt – in het onderstaande artikel geven we tips om dat te voorkomen.
https://www.famme.nl/voldoende-eiwitten-minder-vlees/