Kinderen stoeien te weinig door het tekort aan mannen in de kinderopvang
De kinderopvang heeft al jaren moeite met de personeelstekorten. Volgens het CBS is 94 procent van de medewerkers vrouw en dit zou ook deels door ouders komen. Maar doordat er zo weinig mannen op de kinderopvang werken, leren kinderen minder risicovol te spelen terwijl dat erg belangrijk is voor de ontwikkeling.
“Dat komt vooral doordat ouders zich vaak niet prettig voelen bij mannelijke medewerkers”, zegt Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam tegen NU.nl.
De kinderopvang
Het is aan de kinderopvang zelf om medewerkers te zoeken. Er staat niets in de wet over het feit dat mannen er niet zouden mogen werken. Toch werken er bijna geen mannen en dat is dan vooral omdat ouders zich er vaak niet comfortabel bij voelen. Fukkink: “Het zit deels in onze cultuur. Mensen vinden opvoeden iets vrouwelijks. Dat is geen feit, maar toch denken veel volwassenen nog zo.” En dat terwijl er dus al zo weinig personeel is. “Ik denk weleens, ontstaan die tekorten niet ook doordat mannen daar niet meer aankloppen?”
Weinig mannen
Een andere oorzaak van het kleine aantal mannen dat op de kinderopvang werkt, is het misbruik schandaal van tien jaar geleden. Dat heeft een diepe indruk op ouders gemaakt, waardoor ze zich nu afvragen wat de bijbedoelingen zijn van een man die in de kinderopvang werkt. Terwijl kinderen zelf zich veilig voelen bij zowel mannen als vrouwen. Het is juist goed voor hun wereldbeeld om verzorgd te worden door beiden.
Minder stoeien
Expert Zeina Bassa-Dafesh van VeiligheidNL ziet dat de houding van ouders ook ten koste gaat van risicovol spelen. Dit is apart omdat ze vanuit onderzoek weten dat ouders hun kinderen juist vaker risicovol willen laten spelen. Kinderen moeten kunnen stoeien, klimmen, rennen en soms ook flink botsen. Mannen zijn daar erg goed in en ook daarom moeten ouders gaan nadenken over het feit dat die ook bij de kinderopvang horen.
Risicovol spelen
Juist door risico’s te nemen, leren kinderen om veilig te spelen. Hoewel het soms erg moeilijk is als ouder omdat je je kind wilt beschermen, leren kinderen met risicovol spelen heel veel. Ze leren risico’s inschatten en ontwikkelen vaardigheden om de juiste afwegingen te maken wanneer een moeilijke situatie zich voordoet.
Daarnaast wordt een kind zelfbewuster, onafhankelijker en fysiek en mentaal gezonder. Kinderen die niet of nauwelijks spelen, hebben een grotere kans op psychische problemen, zoals emotionele instabiliteit of angststoornissen. Wanneer er meer mannen op de werkvloer komen, zullen de mogelijkheden voor meer risicovol spel vergroot worden.
Mannen reclame laten maken
Fukkink denkt dat als mannen enthousiast laten zien hoe leuk het werk is, dat er dan wel jongens naar het vak te trekken zijn. “Het zal wel iets opleveren, maar er zullen niet opeens duizenden mannen in de kinderopvang willen werken. Het probleem zit bij de ouders.” Ouders moeten namelijk anders gaan denken en mannen in de kinderopvang (meer) gaan accepteren. “En dat zal nog een heel lang proces zijn.”
Deze populaire activiteit zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen