Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouderschap 24 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen doen millennial-ouders anders in de opvoeding dan hun eigen ouders

Elke generatie doet weer dingen anders. Zo ook de millennials die zo ongeveer geboren zijn tussen 1980 en 1999. Hun ouders zijn van de babyboomgeneratie, oftewel de boomers. Millennial-ouders voeden nu kinderen op en dat doen ze anders dan hun ouders. Heel anders.

De boomers (de opa’s en oma’s van je kinderen) hebben het voorzetje gegeven voor de opvoeding zoals wij, millennials, die nu geven aan onze kinderen en hun kleinkinderen. Zo werd de opvoeding minder autoritair en werd er meer gekeken naar de behoeften van het kind. Millennials hebben een duidelijke opvoedstijl waarbij er vooral wordt geluisterd naar het kind. Gevoelens mogen er zijn en kinderen worden op een gelijke manier behandeld.

Deze dingen doen millennial-ouders anders in de opvoeding

We zetten alle dingen die millennial-ouders anders doen in de opvoeding dan hun eigen ouders op een rij.

Autonomie op één

Millennial-ouders voeden bewust op. Autonomie van het kind is daarin heel erg belangrijk. De ouders streven naar het opvoeden van een autonoom kind vol zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Ook weerbaarheid wordt aangeleerd, net als het kennen, herkennen en aangeven van grenzen. En waarom dat zo belangrijk is. Millennial-ouders vinden het belangrijk dat kinderen gelijk behandeld worden en dat er naar ze geluisterd wordt. Ook emoties mogen er volop zijn. Dit alles met een duidelijke structuur en rust waarbij wordt gekeken en geluisterd naar de behoeften van hun kinderen. Vertrouwen geven aan het kind is ook erg belangrijk voor millennials.

Gelijkheid

Millennial-ouders vinden het belangrijk om geen onderscheid te maken in idealen voor hun zoons of dochters. Ook is dit terug te zien in speelgoed of kleding: er wordt vaker gekozen voor genderneutraalspeelgoed en neutrale kleding. Roze is niet meer alleen voor meisjes of blauw voor jongens. Een kind mag vooral zichzelf zijn.

De gelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen speelt hierbij ook een rol. Zowel vader als moeder voedt op, doet het huishouden, brengt en haalt kinderen naar en van school, kookt en leest voor. Bovendien worden kinderen op een gelijke manier als volwassenen behandeld: er wordt naar ze geluisterd, ze mogen boos of verdrietig zijn, maar er worden wel duidelijk grenzen aangegeven. Straffen is niet meer van deze tijd, volgens millennials, omdat het niets oplevert.

Google is your best friend

In tegenstelling tot onze ouders hebben wij millennials: Google. Alles wat we waar willen weten, zoeken we op. Waarom je kind opeens niet meer alleen in slaap wil vallen. Of het erg is als je kind geen groente lust. Wat je moet doen als je kind een driftbui heeft. Hoe je op een rustige manier grenzen aan kan geven.

Heel waardevol, al die informatie en daar halen millennial-ouders dus ook veel steun uit. Net als uit contacten op social media. Aan de andere kant kan dit laatste zorgen voor onzekerheid, omdat het bij sommige influencers eruit ziet alsof alles altijd alleen maar goed gaat. De boomers hadden dit dan weer niet, maar zij moesten wel alles zelf uitvogelen of deden de opvoeding zoals hun ouders dat deden.

Communiceren met je kind

Millennial-ouders praten graag met hun kinderen. Wanneer een kind iets doet wat niet mag wordt er gepraat, maar ook over gevoelens wordt gepraat en over grenzen bewaken, over het eigen lichaam en de verschillen met het andere geslacht. Over seksualiteit en geld, over puberen en drank en drugs.

Millennials zijn graag open over deze onderwerpen, zonder oordeel. Zodat ze dichtbij hun kind blijven staan en zodat hun kinderen, als er wat is, naar ze toe durven komen voor hulp of advies. Die openheid zorgt voor een sterke band tussen ouders en kinderen.

Duurzaamheid

Millennials staan stil bij de planeet en het milieu, veel meer dan hun ouders. Zo vinden ze duurzaamheid belangrijk en ook milieubewust en gezond opvoeden. Daarom maken millennials sneller een gezond prakje klaar voor hun kind, dan dat ze eten uit een potje geven. Biologisch eten, maar ook vegetarisch of veganistisch wordt ook gezien als iets waar millennials veel bewuster mee bezig zijn. Natuurlijk heeft ook de huidige tijdsgeest hiermee te maken: er zijn veel meer alternatieven en mogelijkheden dan jaren geleden.

https://www.famme.nl/https-www-famme-nl-10-groente-die-je-na-gebruik-verder-laat-groeien/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme