Redactie
Redactie Kinderen 23 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

20 mijlpalen die je dus nooit in babyboeken leest

‘Woehoe! Hij heeft vandaag z’n eerste wortelhapje gegeten!’, ‘Yes, ze zei mama tegen me’. Deze mijlpalen kun je verwachten, je weet dat ze gaan komen. Ze staan zelfs netjes in de boeken opgeschreven bij elke maand. Toch zijn er aardig wat mijlpalen die je dus echt niet in de boekjes leest.

‘Met 19 maanden klimt je kleine op een voorwerp (stoel/wasmand, anything) om het keukenkastje open te maken en de koektrommel leeg te roven.’ Ha! Nee, die kom ik nergens tegen. Bereid je daarom voor op de onderstaande mijlpalen die vroeg of laat in ieder geval voorbij komen.

1. Hij/zij klimt op iets waarvan je je afvraagt hoe dit kan…

Opeens zit hij daar hoor. Op de tafel, aan een peer uit de fruitschaal te kluiven. Of ze heeft dat hele handige houten Ikea-trapje ontdekt, waarbij ze moeiteloos op het aanrecht kan kijken. Voor je het weet doen ze dit soort gekke dingen. De ene dag denk je nog: ‘Nee joh, dat lukt ‘m echt niet.’ De volgende dag doet-ie het dus wel. Uitkijken geblazen, want het zijn net klimapen.

2. Hij/zij doet aan projectielspugen

Wat? Ja, dit had je waarschijnlijk nog nooit eerder gezien. Een belevenis op zich, en bovenal heel knap. Je bent verbaasd over het feit dat je kind in de box ligt en hij de hele borstvoeding, in één boog, naar de andere kamer verplaatst.

3. Hij/zij tekent op alles wat los en vast zit

Niet alleen is de muur een schetsblok geworden, ook de stoel, de bank, de kast, het boek waar je in bezig bent en, oh ja, ook de zijden blouse diende vandaag als doek. Jij dacht zeker dat hij niet wist hoe die drukpen werkte. Think again. Kinderen weten alles.

4. Hij/zij maakt een compliment

Complimenten maken je dag een stuk leuker. De eerste keer dat hij zei ‘Mama, je bent mooi’, smolt je.

5. Hij/zij verstopt sleutels

Mocht je je afvragen waar je sleutels zijn gebleven, hou dan even een pittige conversatie met je kind. Vraag hem -op zeer duidelijke toon- of ze de ‘sleutels’ (met bijbehorende handbeweging) heeft? ‘Laat maar zien aan mama waar de sleutels zijn.’ Het is vervelend als je haast hebt, maar je kind begrijpt je maar al te goed. Binnen luttele minuten, tovert-ie ze tevoorschijn.

6. Hij/zij vindt dat eten is om mee te spelen

Las je nou net, dat je hem bestek aan moest bieden? Dat zou pas een geweldige mijlpaal zijn! Helaas, hij schijnt er nog niet klaar voor te zijn. Eten hoort naast het bord, naast je mond en op de vloer. Bekers water overigens ook. En dat bestek, dat je toch maar klaar had gelegd, eveneens.

7. Hij/zij creëert een obsessie

Dit kan zijn een bepaalde film, een knuffel, een liedje wat je keer op keer moet zingen (no kier = nog een keer), een bepaalde smaak of een kledingstuk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zomerjurk die nu per se aan moet. Je legt rustig uit dat het echt veel te koud is, maar nee, ze is het niet met je eens. Shit, had je ‘m nou maar alvast opgeborgen!

8. Hij/zij ontdoet zich van z’n luier

Jippie! Zindelijkheidstraining. Althans, dat denk jij. Ze vindt het gewoon heerlijk om nakend door het huis te banjeren. Ook een mijlpaal.

9. Hij/zij eigent zich alles toe

Alles is ‘mij’. ‘Ehm, lieverd mag ik de afstandsbediening even terug?’ ‘Nee, mij.’ ‘Popje, deze tas is van mama.’ ‘Nee, mij.’ ‘Geef deze telefoon maar even aan papa.’ ‘Nee, mij.’

10. Hij/zij wordt alles behalve voorzichtig

Ruw, dat is het goede woord. Bruut, plompweg, nog zulke termen. Denk maar niet dat je kind ook maar iets met handschoenen aanpakt. Hup, er moet gegooid worden, gesmeten het liefst. Dus ook met je bril. Zelfs met een bord. Foei, dat mag niet.

11. Nee, nee en nog eens nee

Ongeacht wat je zegt, het is sowieso ‘nee’. ‘Kom, we gaan naar bed.’ ‘Nee.’ ‘Wat zie je er mooi uit.’ ‘Nee.’ ‘Wil je een koekje?’ ‘Nee.’ Oh nee, op dat laatste zeggen ze geheid ‘Ja’.

12. Hij/zij rent continu bij je weg

Naar buiten gaan is nu een crime. ‘Hier blijven’ is aan dovemansoren gericht, maar je hebt wel een flinke workout te pakken. Je rent je rot.

13. Hij/zij maakt een grap

Ook al is het de ‘klop, klop, wie is daar?’ op je hoofd, je lacht je stuk. Wat een grappig kind heb je eigenlijk.

14. Hij/zij ‘speelt’ graag met huisdieren

Eigenlijk valt deze onder de categorie ‘ruw’. Een staart is er om aan te trekken. Ogen zijn er om in geprikt te worden en eigenlijk is het huisdier in kwestie de enige die deze mijlpaal doorheeft.

15. Hij/zij bonkt met z’n hoofd tegen de tafel

Dat is één. Daarbij gooien ze zichzelf genadeloos tegen de vlakte. Zonder reden. Gewoon, frustratie. Je schrikt je wel een ongeluk, maar goed, daar hebben zij geen boodschap aan.

16. Ze klimmen zomaar uit de boodschappenwagen

Denk je dat je boodschappenkar daar prima staat, zodat jij even snel iets uit het andere gangpad kan halen? Grote kans dat je kind zich uit de wagen wurmt en doodleuk in het boodschappengedeelte gaat staan al grijpend naar de schappen.

17. Ze stoppen alles in hun mond

Een blaadje, een stuk oud brood die ze achter de verwarming vandaan toveren, een pen, kattenvoer, poep (ja, it happens) en helaas ook soms hele giftige dingen als je het niet goed achter slot en grendel zet. Levensgevaarlijk en voor je het weet zit je al hyperventilerend met de gifwijzer in je hand. Geen gifwijzer? Schaf dan gauw de app aan! (iPhone, Android).

18. Jij zit voor de eerste keer op de Eerste Hulp met je kind

Van al dat klimmen, klauteren en ontdekken komen inderdaad ongelukken. Dit is ook een mijlpaal voor jou. Pff, dat was schrikken.

19. Hij/zij herhaalt een woord, de hele dag

Soms is het ‘poepieplasscheet’ (de poep- en plasfase), soms is het ‘shitklote’ (let op je woorden).

20. Hij/zij vraagt om groenten

Hè? Driewerf hoera voor deze mijlpaal! Ze vroeg zowaar om een bakje met paprika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme