Op deze leeftijd verandert het middagdutje van je kind
Ouders weten het: het middagdutje van kinderen is heilig. Ze mogen zo lang mogelijk duren en het liefst pas stoppen als kinderen naar de basisschool gaan. In dat anderhalve uur kan je namelijk heel veel doen: de was, het huis stofzuigen, wat werk doen of gewoon even relaxen.
Helaas gaan middagdutjes over naarmate je kindje ouder wordt. Hieronder laten we weten wat de gemiddelde leeftijd is waarop het middagdutje van je kind verandert.
Op deze leeftijd veranderen de middagslaapjes
Eigenlijk is er geen vaste leeftijd te noemen waarop het middagdutje van een kind verandert, maar er zijn natuurlijk wel gemiddeldes. Dit komt omdat niet elk kind evenveel slaap nodig heeft. Zo komt het ene kind de dag prima door met een half uurtje slaap tussen de middag, terwijl een ander kind minstens twee uur slaapt. Meestal geldt dat baby’s zo’n twee tot 2,5 uur slapen in de middag. Een dreumes slaapt ongeveer twee uur en een peuter 1,5 tot twee uur.
Gemiddeld slaapt 90% van de kinderen van twee jaar overdag nog. Maar, hoe langer je kind twee is, hoe korter de middagdutjes gaan duren. Van de driejarige kinderen slaapt gemiddeld de helft nog overdag. En zelfs vierjarige kinderen die al naar de basisschool gaan doen nog regelmatig dutjes. Dat komt natuurlijk ook omdat het schoolleven veel energie kost. Daardoor kan je kind overdag weer wat vaker slaap nodig hebben.
Hoe weet je dat het middagdutje verandert?
Over het algemeen kan je aannemen dat het middagdutje kan aanblijven zolang je kind goed slaapt tussen ongeveer 19:00 uur en 6:00 uur de volgende ochtend. Andersom geldt ook: kinderen die uitgerust zijn slapen in de nacht beter. Het middagdutje zo lang mogelijk aanhouden is dan ook zeker aan te raden.
Als je dreumes al een tijdje twee jaar is, kan het zijn dat hij of zij in de avond opeens niet meer snel in slaapt valt. Is dat het geval voor langere tijd, dan kan het zo zijn dat je kindje te weinig slaapschuld opgebouwd heeft. Het middagdutje korter maken is dan een goed idee. Probeer er eerst een half uur vanaf te halen door je kindje iets eerder wakker te maken. Vaak helpt dat al om weer genoeg slaapschuld op te bouwen zodat je dreumes ‘s avonds meteen in slaap valt. Zo kort je het middagdutje steeds meer in. Wanneer je kind richting de vier jaar gaat kan je eens proberen om het dutje over te slaan, doe dit bijvoorbeeld om de dag. Zo bouw je de middagdutjes rustig af.
Meestal doen kinderen vanaf vijf jaar helemaal geen middagdutjes meer, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Ook zullen er best momenten zijn dat zelfs je vijfjarige aangeeft even te willen slapen tussen de middag. Dat is natuurlijk prima.
Geen middagdutje meer, wat nu?
Het is natuurlijk even wennen wanneer je kind geen middagdutje meer doet. Je moet je dagen en eigen ritme ook weer aanpassen. Je kunt nu wel rustmoment inlassen. Doe dit meerdere keren per dag. Je kind kan bijvoorbeeld een boekje gaan lezen, een filmpje kijken of even rustig tekenen, zodat je zelf ook nog wat tijd hebt om iets (of juist helemaal niets) te kunnen doen. Sommige kinderen gaan even lekker op de bank liggen zonder te slapen, ook dat geeft even rust.
Gaat je kind lastig slapen? Deze 6 ‘slaapfouten’ maken veel ouders