Susan Dalstra
Susan Dalstra Ouderschap 4 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

13 dingen die ouders van mentaal sterke kinderen niet doen

Een kind mentaal sterk opvoeden betekent niet dat hij nooit hoeft te huilen. Dat ‘ie nooit de mist in gaat en zich door niets of niemand klein laat krijgen. Een mentaal sterk kind is niet immuun voor teleurstellingen, maar heeft wel de veerkracht om na zo’n teleurstelling weer op te krabbelen. 

Het ene kind heeft van nature wat meer van die veerkracht dan de ander. Het goede nieuws is dat je dat als ouder dat je kind ook een beetje kan aanleren. Door de volgende dingen niét te doen, staat je kind wat sterker in z’n schoenen.

1. Een slachtofferrol toestaan

Niet als eerste worden gekozen met gym of een onvoldoende halen op een repetitie maakt van een kind nog geen slachtoffer. Afwijzing, falen en onrechtvaardigheid horen bij het leven. Ga daarom niet meer in het zelfmedelijden van een kind. Leer je kind dat hoe zwaar of oneerlijk de omstandigheden ook zijn, een kind altijd positief kan reageren.

8 tips om een vriendelijk kind op te voeden

2. Voed niet op vanuit schuldgevoel

Toegeven aan je schuldgevoel leert een kind dat schuld ontoelaatbaar is. Kinderen die met die gedachte worden opgevoed, kunnen zo nooit ‘nee’ zeggen een vriendje dat zegt ‘als je een echte vriend mag ik je huiswerk kopiëren’ of ‘als je echt om me geeft, zou je dit voor me doen’.

Laat je kind zien dat ook al voel je je soms schuldig – zoals iedere ouder – je dat ongemakkelijke gevoel niet tegen laat houden om verstandige beslissingen te nemen.

3. Van je kind het centrum van het universum maken

Als kinderen groot worden met het idee dat alles om hen draait, denken dat ze iedereen zich aan hen moet aanpassen. En egoïstische kinderen zijn meestal niet de kinderen die het later ver schoppen in het leven. Leer je kind focussen op wat het de wereld kan bieden in plaats van wat op de wereld hén kan bieden.

7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

4. Keuzes bepalen op grond van angst

Kinderen grootbrengen in een beschermende bubbel bespaart je misschien een boel zenuwen, maar het altijd op safe spelen, kan je beter vermijden.

De beste manier om een angst te overwinnen is de angst recht in het gezicht kijken. Zo voed je een moedig kind op dat nooit bang is om uit een comfortzone te stappen.

5. Je kind het laatste woord geven

Je kind laten dicteren wat jullie vanavond eten of waar jullie naartoe op vakantie gaan, geeft het meer macht dan het ontwikkelingtechnisch aan kan. Kinderen als een gelijke of als de baas behandelen, berooft ze van hun mentale kracht.

Geef je kind de kans om te luisteren naar bevelen en die op te volgen, te luisteren naar dingen die het niet wil horen horen en dingen te doen waar het geen zin in heeft. Laat je kind eenvoudige keuzes maken en hou er een gezonde hiërarchie binnen het gezin op na.

6. Perfectie verwachten

Verwachten dat je kind het goed doet is gezond, maar perfectie verwachten werkt averechts. Leer je kind dat het oké is als er een keer wat misgaat. Het is prima en normaal om niet geweldig te zijn in alles wat je doet.

Kinderen die er naar streven de beste versie van zichzelf te zijn in plaats van het beste in alles, laten hun zelfwaarde niet afhangen van hoe ze presteren ten opzichte van anderen.

7. Verantwoordelijkheid ontnemen

Klusjes ontzien of een kind vrijspreken van een bijbaantje kan verleidelijk zijn, want natuurlijk gun je een kind een zo zorgeloos mogelijke jeugd. Maar kinderen die taakjes doen die passen bij hun leeftijd, raken niet opgebrand. Op die manier doen ze de mentale kracht op om op te groeien tot een verantwoordelijke volwassene.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

8. Kids beschermen tegen pijn

Gekwetst worden, bang zijn, verdriet: het hoort er allemaal bij. Een kind die gevoelens laten ervaren, geeft het de kans om te leren omgaan met tegenslag.

Geef je kind de sturing en support die het op dat moment nodig heeft zodat het vertrouwen krijgt in de wetenschap dat wanneer alles misgaat, het wel weer goedkomt.

9. Je kinderen behoeden voor fouten

Aan huiswerk corrigeren, iedere keer checken of ze hun broodtrommel wel mee hebben en ze constant herinneren aan afspraken heeft je kind niks.

De consequenties van het niet doen zijn de beste leermeester. Als je kind het af en toe verbruid, leert het prima hoe het voortaan dus niet moet.

10. Discipline verwarren met straf

Straf betekent dat je een kind laat ‘lijden’ voor wat het verkeerd heeft gedaan. Discpline brengt ze bij hoe ze het in de toekomst beter kunnen aanpakken.

Een kind opvoeden dat bang is om in de problemen te raken is wat anders dan een kind opvoeden dat de beste keuzes wil maken. Zet consequenties in om je kinderen zelfdiscipline bij te leren zodat het betere beslissingen maakt.

10 signalen dat je te streng bent voor je kind

11. De snelste route nemen om van het gezeur af te zijn

Toegeven aan een mekkerend kind of iets doen voor haar/hem maakt het leven een stuk makkelijker, maar met die snelste route kweek je ongezonde gewoontes op de lange termijn.

Laat zien wat een uitgestelde beloning betekent en leer ze de makkelijke weg te weerstaan. Zo zijn ze sterk genoeg om vol te houden en niet direct de handdoek in de ring te gooien als het even tegenzit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme