Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Body 21 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Menstruatieklachten, maar niet ongesteld? Dit kunnen de redenen zijn

Jouw humeur is alles behalve goed, je bent niet vooruit te branden en je zou de hele Nutella pot leeg kunnen eten. Je gezicht zit vol puistjes en je haar doet niet wat je wil. Alsof dat allemaal niet erg genoeg is, voelt ‘t ook nog alsof er een klein monster in je baarmoeder gevangen zit. Hoewel je menstruatieklachten met de dag erger worden, ben je net ongesteld geweest. Hoe kan dit nou?

Menstruatieklachten maar niet ongesteld

Het is niet gek dat er meteen alarmbellen beginnen te rinkelen, maar no worries. Deze symptomen hoeven niet perse te betekenen dat je zwanger bent. Hormonale veranderingen die invloed hebben op je lichaam kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals:

1. Je schildklier

Je schildklier reguleert veel lichaamsfuncties, waaronder je metabolisme en menstruatiecyclus. Wanneer je schildklier niet optimaal werkt kan dit effect hebben op je cyclus. Dit kan zich uiten in menstruatieklachten, zonder dat hier bloedingen bij te pas komen. Ook stuurt je schildklier je hersenen aan, waardoor je last kunt hebben van stemmingswisselingen op het moment dat je schildklier niet voor de volle 100% functioneert. Wanneer je last hebt van onverklaarbaar gewichtsverlies – of toename , trillingen, hartkloppingen en vermoeidheid is het verstandig om eventjes bij de huisarts aan te kloppen.

2. Mirena spiraal

Als je een Mirena spiraaltje hebt laten plaatsen als anticonceptiemiddel is de kans groot dat je bijna nooit meer ongesteld wordt. Je bloedt misschien niet maandelijks, maar dit wil niet zeggen dat je geen menstruatieklachten meer ervaart. Sowieso zorgen de hormonen in het spiraaltje ervoor dat je baarmoederhalsslijm dunner raakt. Dit kan leiden tot buikkrampen die vaak optreden tijdens of na de seks. Als dit té heftig wordt kun je langs de huisarts om extra hormonen aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je baarmoederhalsslijm weer aandikt.

3. Stress

Stress kan er niet alleen voor zorgen dat je je menstruatie mist, maar het verhoogt ook je cortisol niveau wat weer invloed heeft op je hormoonhuishouding. De hormonen in je eierstokken en baarmoederslijmvlies kunnen hierdoor flink op hol slaan. Dit kan ervoor zorgen dat je alle menstruatieklachten ervaart, zonder echt ongesteld te worden.

4. Te vaak sporten

Sporten is gezond voor lichaam en geest, maar te vaak (of te hard) trainen kan je cyclus in de war schoppen. In sommige gevallen blijft je menstruatie zelfs helemaal uit. Alle fysieke inspanning zorgt ervoor dat je veel lichaamsvet verliest. Dit zorgt voor abnormale schommelingen in je hormoonspiegels. Met stemmingswisselingen, acne, pijntjes en andere menstruatieklachten als gevolg.

5. PCOS

Polycysteus Ovarium Syndroom is een aandoening waarbij er meerdere vochtblaasjes op de eierstok aanwezig zijn. Normaliter ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele vochtblaasjes in de eierstokken. Daarvan groeit er meestal maar één zodanig dat deze knapt; de eisprong. Vrouwen die aan PCOS lijden ontwikkelen meer vochtblaasjes op hun eierstokken, wat ervoor kan zorgen de eisprong – en dus ook menstruatie – uitblijft. Wanneer de cysten scheuren of draaien kan dit bekkenpijn veroorzaken die veel lijkt op menstruatiekrampen.

6. Poliepen en cysten

Ook wanneer je niet lijdt aan PCOS kan het zo zijn dat er een vochtblaasje op je eierstok blijft kleven. Dit is op zich niet pijnlijk, tot de cysten beginnen te groeien en/of draaien. Ook poliepen – goedaardige tumoren – kunnen in je baarmoeder groeien. Het is in principe een overgroei van de binnenkant van je baarmoeder. Poliepen kunnen menstruatie achtige ongemakken veroorzaken, zelfs als je niet aan het menstrueren bent. Omdat poliepen een negatief effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid en ze baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken is het niet onverstandig om jezelf te laten checken bij de gynaecoloog.

7. SOA’s

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen – zoals gonorroe en chlamydia – kunnen gepaard gaan met menstruatieklachten. Vooral wanneer je deze geslachtsziektes niet op tijd herkent en behandelt kunnen deze infecties leiden tot bekkenontsteking. Trek aan de bel bij koorts, misselijkheid en buikkrampen die niet minder worden.

8. Eierstokkanker

Eierstokkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker voor vrouwen. Maar liefst 14.000 vrouwen per jaar sterven als gevolg van deze nare ziekte. Veel vrouwen die aan deze vorm van kanker lijden ervaren geen tot hele subtiele symptomen. In het ergste geval wijzen symptomen als een opgeblazen gevoel, vaak plassen en buikkrampen op eierstokkanker. Blijft je menstruatie uit, maar heb je toch last van deze klachten? Schakel dan zo snel mogelijk een professional in.

Luister naar je lichaam

Gebruik je nieuwe anticonceptiemiddelen, ben je aan het ovuleren of gebruik je nieuwe medicijnen? Dit kan er uiteraard ook voor zorgen dat je hormonen heftig reageren. Wanneer je je menstruatie echter vaker dan 2 keer hebt gemist, maak dan een afspraak bij de huisarts. Je kent je eigen lichaam het best, dus luister goed naar de signalen die je lichaam afgeeft. Vertrouw je het niet? Laat jezelf dan altijd controleren bij een arts. Liever het zekere voor het onzekere.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme