Laura Saija
Laura Saija Nieuws 5 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

MELK: ‘Rouwen en melk aanmaken na een stilgeboorte’

Vanaf 4 april is MELK te zien in de Nederlandse filmtheaters. Het verhaal van MELK draait om Robin en haar vriend Jonas, die na de stilgeboorte van hun kindje terugkeren naar huis. Terwijl ze rouwen en proberen te begrijpen wat er is gebeurd, begint Robin melk aan te maken in haar borsten.

Ze hoopt deze melk te kunnen doneren, maar dit blijkt lastiger dan ze had gedacht. Terwijl haar huis zich langzaam vult met flesjes melk, groeit er in Robin een vastberadenheid.

MELK

De hoofdrol wordt vertolkt door Frieda Barnhard, bekend van haar eerdere rollen in films als Kiddo, Dag & Nacht, en Vliegende Hollanders. Andere belangrijke rollen worden gespeeld door Aleksej Ovsiannikov, Jules Elting, Arnoud Bos, Murat Toker, Ruth Sahertian en de onlangs overleden Wimie Wilhelm.

De film MELK, gemaakt door regisseur Stefanie Kolk en geschreven door Stefanie Kolk & Nena van Driel, werd vorig jaar voor het eerst vertoond op het filmfestival van Venetië (Giornate degli Autori) in Italië. De Nederlandse première was afgelopen januari op het International Film Festival Rotterdam.

Opvallend is dat regisseur Stefanie Kolk ervoor heeft gekozen om voor de rollen van het zorgpersoneel mensen te casten die daadwerkelijk werkzaam zijn in de zorgsector. Dit geeft de scènes een authentiek gevoel, ondanks het gebrek aan acteerervaring van deze castleden.

Melk doneren

In 2011 werd de Nederlandse Moedermelkbank heropend, gevestigd in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Deze bank voorziet premature baby’s, wiens moeders niet voldoende kunnen kolven, van donormelk. Gezonde baby’s die op tijd zijn geboren, komen niet in aanmerking voor deze donormelk. Voor deze groep is er een apart netwerk opgezet, genaamd MoM&e, waar moeders elkaar kunnen vinden om melk te geven of te ontvangen.


Voor de Moedermelkbank en MoM&e zijn er wel een paar dingen waar je aan moet voldoen. Bij de Moedermelkbank moet je eerst gescreend en getest worden voordat je kunt doneren. Ze nemen geen vooraf gekolfde moedermelk aan. Bij MoM&e mag je wel vooraf gekolfde moedermelk aanbieden, maar je wordt later gescreend.

Tijdens de screening wordt je bloed getest op ziektes zoals Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Syfilis, CMV en op transaminase niveaus. Als alles goed is en je negatief test op alle ziektes, kun je doneren als je:

  • Niet rookt
  • Niet regelmatig alcohol drinkt
  • Geen regelmatige medicatie gebruikt
  • Geen drugs gebruikt
  • Een stabiele melkproductie hebt

Donormelk: zo werkt het doneren van moedermelk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme