Een op de 20 kinderen gebruikt wekelijkse melatonine om goed te kunnen slapen (en dat is schokkend)
Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat een op de 20 kinderen (5 procent) wekelijks melatonine gebruikt om goed te kunnen slapen. En dat terwijl melatonine een slaaphormoon is dat je lichaam zelf aanmaakt.
Het onderzoek
Het onderzoek van het Erasmus MC is uitvoert onder 871 kinderen in Rotterdam. De gemiddelde leeftijd van deze kids is 11 jaar.
Waar melatonine meestal wordt gebruikt om slaapproblemen bij volwassenen aan te pakken, zijn de pilletjes ook populair onder jongeren. En dat is niet zonder risico.
Waar ouders namelijk denken dat ze met melatonine de korte of slechte slaap van hun kind verbeteren, weten we helemaal nog niet of het schadelijke effecten kan hebben op kinderen (op langere termijn).
Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen
Wel baat bij melatonine
Kinderen met autisme of ADHD zouden wel baat kunnen hebben bij extra melatonine, maar voor andere slechte slapers is het toch echt een ander verhaal. Als je melatonine te kort voor het slapengaan inneemt, of ‘s nachts juist as je ligt te woelen, kan het juist als gevolg hebben dat je slaapprobleem erger wordt.
Dat heeft alles te maken met het van slag brengen van je biologische klok. ‘s Ochtends is de zelfgeproduceerde melatonine namelijk uit je lichaam, maar het kan zijn dat je extra ingenomen melatonine (in pilvorm bijvoorbeeld) nog niet is afgebroken, waardoor je lichaam denkt dat het nog nacht is.
Het Erasmus waarschuwt ouders dan ook. Wees voorzichtig met het gebruik van melatonine zonder doktersadvies, het is dus niet bekend of het op lange termijn schadelijke effecten kan geven bij kinderen.
5 tips van een kinderslaapcoach om je baby beter te laten slapen