Meertalige kinderopvang slecht voor de Nederlandse taal? Dit zegt onderzoek
Meertaligheid in de kinderopvang: is dat wel zo’n goed idee? Daar hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam het hoofd over gebogen. Uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen positieve conclusies worden getrokken.
Deze week verscheen het rapport over meertaligheid in de kinderopvang, met positieve resultaten.
Meertalige kinderopvang
Meertalige kinderopvang heeft geen negatief effect op het Nederlands van de kinderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. De praktijkervaringen zijn heel positief en het sein staat nu op groen voor aangepaste wetgeving.
Steeds meer ouders vinden het belangrijk dat hun kind al op jonge leeftijd kennis maakt met een vreemde taal. Om deze reden werd zo’n vier jaar geleden Project MIND gestart, waarbij elf kinderopvangorganisaties mee deden.
Aan het onderzoek deden 19 locaties mee. Zo’n 751 kinderen (in de leeftijd 0 tot 4 jaar) werden meerdere keren getoetst op hun vaardigheden in het Engels en het Nederlands. Daarnaast vulden ouders en pm’ers vragenlijsten in en werd een aantal pm’ers uitgebreid geïnterviewd. Op drie locaties werden filmopnames gemaakt van de interactie tussen pm’ers en kinderen.
De deelnemers konden kiezen voor een one teacher one language-aanpak (OTOL), waarbij de ene pm’er alleen maar Engels sprak en de ander consequent Nederlands. De tweede variant, waarbij bepaalde onderdelen van de dag in het Engels gegeven werden, zoals het kringgesprek of het zingen van liedjes, kwam iets minder vaak voor.
Conclusie van het onderzoek
De conclusie: hoe meer Engelstalig aanbod, hoe sneller kinderen hun Engelse woordenschat uitbreiden. Zonder dat dat ten koste gaat van de woordenschat in het Nederlands. Goed nieuws, vinden de onderzoekers. Want er mag nu geen belemmering meer zijn om tweetalige kinderopvang te verankeren in de wet. Tuncay Uyanik, directeur Kinderopvang bij het ministerie van SZW, beaamt dat en laat weten dat het nieuwe kabinet zich voorgenomen heeft de komende twee jaar te werken aan aangepaste wetgeving.
Terecht, zeggen de MIND-onderzoekers. Want de voordelen van meertalige opvang zijn legio. Anne-Mieke Thieme, een van de onderzoekers: “Kinderen vinden het niet alleen leuk, maar maken op jonge leeftijd al kennis met talige diversiteit. Kinderen leren Engels en ontwikkelen zich tot een wereldburger. Het is ook een goede manier om aan te sluiten bij de thuissituatie, als ouders thuis bijvoorbeeld Engels (en Nederlands) spreken.”
In het onderzoek is ook gekeken naar het welbevinden van de kinderen in een meertalige omgeving. Harde conclusies kunnen de onderzoekers niet trekken, maar ze zien wel dat kinderen met een zwakke taalvaardigheid, zich minder op hun gemak lijken te voelen. Deze kinderen kunnen van slag of gefrustreerd raken als zij zich niet goed kunnen uitdrukken of iets niet begrijpen.
https://www.famme.nl/tweetalig-opvoeden-voordelen/