Nieuw onderzoek: medisch ingrijpen bij bevalling heeft gevolgen voor gezondheid kind
Kinderen die via een natuurlijke bevalling op de wereld worden gezet, hebben in de eerste weken na de bevalling én in de eerste vijf jaar van hun leven minder kans op gezondheidsproblemen dan kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen. Dit blijkt uit een grote internationale studie.
Bijna een half miljoen Australische kinderen van gezonde moeders die tussen 2000 en 2008 werden geboren deden mee. De resultaten werden afgelopen week gepubliceerd in het tijdschrift Birth.
Medisch ingrijpen
Uit het onderzoek komt naar voren dat het inleiden van de bevalling, het stimuleren van weeën tijdens het baren en het gebruik van hulpmiddelen als de tang of vacuümpomp vooral op de korte termijn een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van het pasgeboren kind. Geplande – en spoedkeizersneden hebben vooral negatieve effecten op langere termijn (en zeer positieve op het moment zelf).
Gezondheidsproblemen
Alle soorten geboorte-interventies worden gelinkt aan mogelijke gezondheidsproblemen, maar de aard van de problemen verschilt per ingreep. Zo krijgen kinderen van moeders die weeënopwekkers hebben gekregen of van wie de bevalling is ingeleid kort na de geboorte bijna drie keer zo vaak een vorm van geelzucht. Naast geelzucht is er na bepaalde ingrepen kans op eczeem, stofwisselingsziekten en infecties van de luchtwegen. Hoe meer er wordt ingegrepen, hoe meer problemen er optreden, volgens het onderzoek.
De gezondheidsproblemen lijken veroorzaakt te worden door de ingrepen, maar niet iedereen is het hier mee eens. Koen Deurloo, gynaecoloog in het Diakonessenhuis, vindt dat er een vergelijking wordt gemaakt die niet helemaal klopt. ‘Er wordt niet zomaar een kunstverlossing gedaan, dus ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar welke kinderen je met elkaar vergelijkt. Het feit dat er een ingreep nodig is zegt vaak al iets over de gezondheid of ontwikkeling van het kind voor het geboren is.’
Oorzaak
De resultaten laten een duidelijk verband zien tussen medische ingrepen en een slechtere gezondheid van het kind, maar geven verder ook geen antwoord op de vraag waarom. Volgens sommigen kunnen de problemen worden veroorzaakt door een gebrek of juist overdosis aan geboortestress. De stress die bij een natuurlijke bevalling hoort zou een belangrijke rol spelen bij het programmeren van het immuunsysteem, vandaar. Een keizersnede is natuurlijk echt niet per se makkelijker, maar die bepaalde stress ontbreekt wel. Bij het inleiden van de bevalling of het gebruik van weeënopwekkers is de stress juist veel groter, wat weer zou leiden tot fouten bij het programmeren. Dit zijn tot nu toe nog speculaties, er is verder onderzoek nodig om te constateren wat de oorzaak precies zou zijn.
Beter afwegen
De onderzoekers zijn duidelijk voorstander van natuurlijke bevallingen, maar leggen geen rechtstreeks oorzakelijk verband tussen niet-natuurlijke bevallingen en gezondheidsproblemen daarna. Wel komen ze met het advies om vóór het inzetten van hulpmiddelen bij een bevalling of het uitvoeren van een keizersnede écht goed af te wegen wat de voors en tegens daarvan zijn. Deurloo is het hier mee eens. ‘Zoals ik al zei wordt er niet zomaar gekozen voor een kunstverlossing of keizersnede. Er wordt voor een ingreep gekozen wanneer er iets aan de hand is wat de bevalling op een natuurlijke manier simpelweg niet mogelijk maakt of belemmert. Daarnaast is het niet zo dat een arts alleen beslist of er medisch ingegrepen wordt. De voors en tegens worden uitgebreid aan de patiënt voorgelegd en er wordt gezamenlijk een beslissing genomen.’