Julia van Buuren
Julia van Buuren Persoonlijk 21 sep 2024
Leestijd: 5 minuten

Marlene werd ondernemer tijdens IVF-traject: ‘Ik zette mijn tanden in mijn twee bedrijven’

Marlene Giezen (43 jaar) onderging 5,5 jaar een IVF traject om haar kinderwens uit te laten komen. Omdat dit zo’n emotionele rollarcoaster was, voelde ze de drang om ergens wel grip op te hebben. Dit heeft ertoe geleid dat ze twee succesvolle ondernemingen heeft opgericht. “Het is zo belangrijk om je te focussen op de dingen die goed gaan in het leven.”

Daar bovenop was de mooiste verrassing van alles dat ze, vlak nadat zij en haar partner het medische traject hadden afgesloten, eindelijk zwanger raakte.

Missed abortion

Marlene en haar man wilde graag zwanger worden, maar toen dit na een lange tijd proberen niet lukte gingen ze toch informeren bij het ziekenhuis. Uit het vooronderzoek voor IVF kwam niets geks en vlak erna raakte Marlene zwanger. “Helaas zagen we op de echo dat dit een missed abortion was. Ik heb gewacht totdat mijn lichaam het vruchtje afstootte. Dit gebeurde helaas niet en uiteindelijk heb ik pas een maand later een curettage gehad.” Dit was voor Marlene en haar partner een heftige tijd. “Mijn lichaam moest wennen aan het verlossen van de zwangerschapshormonen. Daarnaast raakten veel vrienden en familieleden in haar omgeving spontaan zwanger, dat vond ik best wel pittig.”

IVF-traject

Nadat ze dit verwerkt hadden, kozen Marlene en haar man voor een IVF-traject. In totaal zijn er vijftien terugplaatsingen geweest. “Alle embryo’s zagen er volgens de artsen goed uit, maar toch bleven ze niet hangen en raakte ik niet zwanger.” Ze besloten om een onderzoek in het buitenland te laten doen, aangezien ze daar goede verhalen over hadden gehoord. “Zo zijn we in Duitsland bij Cuypers & Cuypers terecht gekomen. Zij zagen dat mijn schildklierwaarden te hoog waren en dat mijn NK-cellen, oftewel natural killer cells, iets verhoogd waren.” Ze kreeg vervolgens schildkliermedicatie van de huisarts en kreeg een infuus voor en na het plaatsen van de embryo’s. “Dit heb ik vier keer geprobeerd maar dit werkte ook niet. Mijn geduld raakte op en ik had er geen vertrouwen meer in.” Vervolgens bezocht ze de acupuncturist en deed ze een DNA-onderzoek in het UZ Gent, maar ook op die gebieden bleken er geen problemen te zijn.

‘Ik liep met een grote boog om kinderspeelplaatsen heen’

Marlene ging verder met het IVF-traject, maar ook deze keer raakte ze niet zwanger. “Ik had er een hard hoofd in gekregen en was me inmiddels al anderhalf jaar aan het voorbereiden op het feit dat wij geen ouders zouden worden.” Ze liep met een grote boog op kinderspeelplaatsen heen en vertelde zichzelf dat het beter was om geen kind te hebben in deze wereld. “Daar begon ik ook steeds meer in te geloven.”

Eigen bedrijven opzetten

Het IVF-traject was zwaar en Marlene wilde zich daarom focussen op iets wat wel ging lukken. “Ik werd ondernemer en richtte twee bedrijven op, daar zette ik volledig mijn tanden in.” Ze besloot om online interieuradvies te geven en leerde zichzelf een 3D software tekenprogramma aan door het kijken van YouTube video’s. Binnen no-time liep het bedrijf als een trein en was ze er razend druk mee. “Dit was ook tijdens de coronaperiode, dus iedereen zat thuis en wilde iets aan zijn huis veranderen.” Maar dit was nog niet genoeg, Marlene wilde namelijk ook zelf een meubelstuk maken. De inspiratie hiervoor haalde ze uit Japan, waar haar huwelijksreis plaatsvond. “Ik wilde een interieuritem maken dat niet iedereen in huis heeft, dit werden uiteindelijk drie handgemaakte roomdividers. Inmiddels wordt dit door meerdere bedrijven in Nederland en zelfs een in Amerika verkocht. Ondanks dat ze tussendoor nog steeds spuiten in haar buik moest zetten, haalde ze veel energie uit haar werk. “Hierdoor vergat ik alle ongemakken en de hormonen die bij het IVF-traject kwamen kijken.”

Positieve energie

Het ondernemerschap heeft Marlene een positieve energie gegeven. “IVF is zwaar en daar mag ruimte voor zijn, maar het leven is te kort om je te veel met negatieve gedachten bezig te houden. De positiviteit die het ondernemerschap mij heeft gegeven, heeft me door het traject heen geholpen.” Marlene vindt het dan ook erg belangrijk om de mooie dingen in het leven te pakken en omarmen.

Zwanger

De laatste terugplaatsing van het IVF-traject voelde voor Marlene als een verademing. “We konden het nu afsluiten en een nieuwe weg ingaan. Ik voelde me eindelijk vrij.” Vlak erna werd ze ineens niet meer ongesteld. Voor de zekerheid deed ze een zwangerschapstest, maar de uitkomst klopte volgens haar man niet. “Ik hield een positieve test vast, maar ik geloofde het niet. Ik kon toch niet zwanger zijn?” Ze deed nog een test die ook positief bleek te zijn en belde toen het ziekenhuis. Ook zij waren blij dat het na 5.5 jaar eindelijk gelukt was. “De eerste echo was enorm spannend, we bereidden ons namelijk voor op het ergste. Toen we het hartje zagen, wisten we niet was ons overkwam.”

Inmiddels is Marlene ruim veertien weken zwanger. Ondanks dat ze heel blij is, vind ze het nog moeilijk om de knop om te zetten. “Ik vind het gek dat ik zwanger ben en moeder word. Ineens zit ik middenin de babykleertjes en echo’s, iets wat ik juist een lange tijd uit angst vermeed.”

Bron: Eigen beeld

Meer persoonlijke verhalen

Ook Melanie en Sacha doorliepen een IVF traject. Lees hier hun verhaal:

Wat als kinderen krijgen niet zomaar lukt? Het persoonlijke verhaal van Cindy over haar ivf-traject

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme