Huilt jouw baby non-stop? Manuele therapie kan de oplossing zijn
Je kind is net geboren en jij zit samen met je partner op een roze wolk. Dat moment van blijdschap duurt alleen niet lang, want na een paar dagen begint jouw pasgeborene non-stop te huilen. Als je baby een zogenaamde ‘huilbaby’ is, kan dit meerdere oorzaken hebben. Eén van de mogelijke oplossingen hiervoor is manuele therapie.
Er zijn veel soorten en vormen therapie die je kunt toepassen bij jezelf en je kind. Zo heb je bijvoorbeeld een osteopaat en een fysiotherapeut, maar dus ook een manueel therapeut.
Manuele therapie voor je baby
Maar wat doet deze vorm van therapie nou precies voor je kind? Manueel therapeut Corinne Hoogendoorn vertelt hier meer over.
Wat gebeurt er tijdens een manuele therapie sessie bij kinderen?
“Het is meestal bedoeld om wervels en bekkens die vastzitten, los te maken. Daar hebben wij bepaalde technieken voor die speciaal geschikt zijn voor kinderen of baby’s. Manueel zegt het al, dat betekent namelijk met je handen.
Je gaat met je handen de nek van een baby rustig losmaken. Dat kan je ook doen bij het bekken, want dat kan ook soms vastzitten na de bevalling. De symmetrie in het lichaam moet weer worden herstelt.”
Wat zijn de oorzaken bij kinderen?
“Het kan soms zijn dat kinderen voor een lange tijd ingedaald liggen tijdens de zwangerschap. Hierdoor worden ze tot een bepaalde houding gedwongen in de baarmoeder. Je ziet dit ook voornamelijk bij meerlingen, omdat de ruimte in de baarmoeder dan toch wat krapper wordt waardoor één van de twee kinderen sneller in de knel komt.
Het kan ook zijn dat er een stortbevalling plaatsvindt. Een moeder heeft dan heel kort geperst. Hierdoor komt de nek van een pasgeborene ook sneller vast te zitten.”
Hoogendoorn vertelt dat zij het vermoeden heeft dat de oorzaak plaatsvindt tijdens de uitdrijving. “Een kindje moet tijdens de bevalling een interne spildraai maken. Ze komen er tijdens de bevalling niet recht uit, maar maken een draai in het geboortekanaal. Men vermoedt dat in het geboortekanaal bij sommige vrouwen iets zit, waardoor het werveltje van het kind in de knel komt.
Ik heb bijvoorbeeld een moeder gehad die zes kinderen heeft. Vijf van deze zes kinderen kwamen na de bevalling bij mij in therapie. Het is dan wel opvallend dat het bij de ene vrouw vaker gebeurd dan bij de ander. Er moet dan waarschijnlijk toch iets in het baringskanaal zitten waardoor een kind klem komt te zitten. Dit kunnen we helaas nog niet bewijzen.”
Kan manuele therapie pijnlijk zijn voor een baby?
“Ja, het kan even pijn doen. Ze gaan wat mopperen, worden wat venijnig en huilen misschien even. Maar zodra je stopt is het vaak ook gelijk weer over. De baby’s hebben vaak een voorkeurshouding naar één kant. In 80 procent van de gevallen is dit naar rechts.
Je moet het kind dan toch zachtjes dwingen om die andere kant los te maken, zodat ze ook de andere kant van het lichaam kunnen gebruiken. Je kan kinderen uitlokken om hun linker- of rechterkant weer te gaan gebruiken. Je geeft bepaalde oefeningen mee om het kind naar de beperkte zijde uit te lokken met een speeltje met geluid. Ook vertel je hoe zij het bed in de kamer neer moeten zetten, omdat dit stimulerend werkt om je kind uit te lokken naar de beperkte zijde.”
Zijn er meerdere sessies nodig?
“Vaak zijn er meerdere sessies nodig. Er worden gemiddeld per jaar 6000 kinderen behandeld. Het aantal behandelingen die zij volgen, ligt vaak tussen de drie en vier. Sommige kinderen hebben misschien maar één behandeling nodig terwijl de ander er wel vijf nodig heeft.
Kinderen kunnen ook een terugval krijgen. Bij baby’s is dat vaak wanneer ze heel erg ziek zijn en koorts krijgen. Iets ioudere kinderen kunnen ook door een val een terugval krijgen. Billenschuiven in plaats van kruipen is daarbij een teken van een terugval.
Wanneer komen mensen bij jou?
“Je hebt de groep met huilbaby’s, waarbij je het heel snel kan merken dat er iets mis is. Het jongste kind wat ik ooit heb behandelt was vier dagen oud. Deze kinderen huilen de hele dag door omdat ze heel veel pijn hebben. Ouders worden hier moedeloos van en hangen daarom snel al bij ons aan de telefoon.
Dan heb je nog een andere groep waarbij de kinderen geen last hebben. Ouders komen er dan vaak achter doordat hun kind na een paar maanden een plat hoofdje krijgt. Kinderen liggen dan namelijk met die voorkeurshouding altijd op één kant. Het kraakbeen van een kind is nog erg zacht en broos, waardoor je een soort afplatting ziet ontstaan. Deze afplatting verdwijnt na een tijd als het kind weer op de andere kant gaat liggen. In hele enkele gevallen is het nog minimaal zichtbaar.”
Wanneer geen manuele therapie wordt gevolgd, wat zijn dan de gevolgen?
“Vermindering van de grove en fijne motoriek, het ontstaan van driftbuien, evenwichtsstoornissen en korte spanningsbogen zijn hier voorbeelden van. Als ouder is het belangrijk om hier goed op te letten. Wanneer je dit soort dingen waarneemt, kan je altijd even laten checken of de nek van je kind vast zit.
Deze klachten kunnen namelijk ook op latere leeftijd nog steeds verholpen worden. Osteopaten en fysiotherapeuten kunnen ook deze klachten verhelpen, maar dan op een net iets andere manier.”
Een huilbaby kan leiden tot PTSS: wordt de taboe eindelijk doorbroken?