Venus vs Mars: het mannelijk en het vrouwelijk orgasme
Soms – of eigenlijk vaak – lijkt het alsof mannen écht van een andere planeet komen. Maar als we héél goed nadenken hebben we ook veel overeenkomsten. In hoeverre lijken mannen op vrouwen? Dat zoek ik – Chiara aka liefdestherapeut in spé – in deze rubriek voor je uit!
De afgelopen keer kwamen we erachter dat mannen wel degelijk anders slapen dan vrouwen. Het lijkt erop dat mannen en vrouwen heel veel van elkaar verschillen tussen de lakens. Maar hoe zit het eigenlijk met andere bedactiviteiten dan slapen? Ik zocht het voor je uit.
Het orgasme
De definitie van een orgasme is de ontlading van seksuele spanning in je lichaam. Op het moment dat je klaarkomt laat je lichaam alle opgebouwde druk helemaal los.
Over het algemeen doorloopt iedereen een vast patroon om tot een hoogtepunt te komen. De eerste stap is opgewonden raken – no ssh Sherlock -. Dit verschil tussen mannen en vrouwen is niet moeilijk om te achterhalen. De penis wordt stijf en de vagina wordt nat; no biggie.
Maar de hartslag van zowel mannen als vrouwen krijgt een flinke kick. “Boom boom boom boom I want you in my room.”
Ook onze zenuwuiteinden worden geprikkeld en sturen signaaltjes naar het zogenoemde genotscentrum in ons brein. Zodra je zenuwen helemaal op hol slaan van alle prikkels laat je lichaam uiteindelijk alle opgebouwde spanning los. En dat noem je dus een orgasme.
Hoe zit ‘t bij mannen?
Als een man opgewonden raakt vullen de zwellichamen in zijn penis zich met bloed. Tegelijkertijd wordt er minder bloed afgevoerd door de bloedvaten, waardoor de penis groot en hard wordt. *tromgeroffel* Tadaaa; de erectie is in zicht! Vervolgens trekt de voorhuid een tikkie naar achteren, waardoor de eikel bloot komt te liggen. Ja, de natuur helpt graag een handje. Des te meer je de eikel stimuleert, des te meer prikkels er vrijkomen. Gezien de eikel tijdens de penetratie voortdurend gestimuleerd wordt, is klaarkomen voor mannen een typisch gevalletje appeltje eitje. Maar er zijn natuurlijk veel meer prikkels die een hoogtepunt kunnen veroorzaken. Zo willen andere erogene zones en het oog bijvoorbeeld ook wat!
Zodra een man voldoende prikkels ervaart verzamelt zijn urinebuis sperma. Op het moment suprême spuit het sperma in – meestal – drie stootjes door middel van kleine golfjes uit de urinebuis. Tijdens het ejaculeren spannen zijn anus, penis en prostaatspieren zich stevig aan. Dit zorgt voor een intens gevoel en een hevige ontlading van gemiddeld 3 tot 10 seconden. Sommige mannen herstellen zich in een paar minuten, andere hebben iets langer de tijd nodig om weer op de rails te komen. Eén ding is zeker; tijdens het herstel is er geen ruimte voor een nieuw orgasme.
En het vrouwelijk orgasme?
Wanneer wij opgewonden raken stroomt er volop bloed naar onze vagina. Onze schaamlippen zwellen op en we worden vochtig tussen onze benen.
Vervolgens neemt onze ademhaling toe, slaat onze hartslag op hol en bereikt ons lichaam de temperatuur ‘standje sambal’. Ook wij bereiken ons hoogtepunt wanneer we het meest opgewonden zijn. Op dit moment trekken onze spieren rond de vagina, baarmoeder, bekkenbodemspier en anus zich meerdere malen krachtig en ritmisch samen.
De eerste samentrekkingen laten onze tenen krommen, maar de spanning neemt gelijkmatig af. Onze vagina raakt minder doorbloed, waardoor de zwelling van onze schaamlippen en clitoris rustig afneemt.
Ons orgasme is te vergelijken met golven. Het overspoelt je, het gevoel zakt af en komt weer terug. Dit riedeltje herhaalt zich een paar keer voor het helemaal wegdrijft.
Daarom komen wij maar liefst – gemiddeld dan – 20 seconden klaar. Na ons hoogtepunt heeft ons lichaam niet lang nodig om te herstellen. Dat is dan ook de reden waarom vrouwen vaker na elkaar klaar kunnen komen, YES!
Op basis van wat er momenteel bekend is kunnen mannen maar op twee manieren klaarkomen; via hun penis en via hun P-spot – het plekje in de anus waar de prostaat voelbaar is -. Vrouwen tellen maar liefst 13 verschillende orgasmes. Van het baarmoederorgasme tot het keelorgasme en het G-spotorgasme; keuze genoeg!
De overeenkomsten
Of je nu een man of vrouw bent, het is aardig lastig om jezelf in te hand te houden tijdens je climax. De bloedtoevoer naar het gedeelte van je hersenen die verantwoordelijk is voor beheersing, sociaal gedrag en controle neemt sterk af.
De hersenkern die een belangrijke rol spelt bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotional happenings ontspant zich volledig. Mannen ervaren hierdoor minder agressie, angst en spanning. Vrouwen voelen minder emoties en raken helemaal zen.
In de kleine hersenen – deze spelen onder andere een rol bij de coördinatie van bewegingen – neemt de bloedtoevoer juist toe. De grote doorbloeding zorgt ervoor dat onze spieren helemaal samentrekken tijdens onze climax.
Een bijzonder feit is dat een orgasme en pijnprikkels in hetzelfde hersengebied ontstaan. Soms is een orgasme zo intens, dat het voelt alsof het zeer doet. Maar het betekent ook dat je minder pijn voelt tijdens – de opbouw naar- je hoogtepunt. Je climax staat zelfs garant voor een hoge pijngrens.
Ook komen er diverse hormonen vrij, zoals endorfine – beter bekend als het geluksstofje -. Endorfine heeft een kalmerend effect en zorgt ervoor dat je lekker in je velletje zit. Oxytocine brengt gevoelens van liefde en verbondenheid teweeg. En dopamine maakt dat orgasmes erg verslavend werken.
Tot slot is jouw climax ook goed voor je fysieke én mentale gemoedstoestand. Het extra bloed dat tijdens de opwinding en the outburst door je lichaam stroomt heeft een positief effect op je immuunsysteem. Je hersenen worden zodanig gestimuleerd, dat je in één klap compleet ontspannen raakt. Voldoende redenen om vanavond eens flink uit te pakken, nietwaar?!
Venus vs Mars: het verschil tussen mannen en vrouwen na de seks